Jaska i okolicaVijesti

Kardinal Franjo Kuharić u svom rodnom Pribiću dobio spomenik | foto, audio, video

U svom rodnom Pribiću, ispred župne crkve svetog Siksta, kardinal Franjo Kuharić, povodom stote obljetnice rođenja, dobio je spomenik!

Obred proslave svečanoga otkrivanja i blagoslov spomen-obilježja predvodio je kardinal Josip Bozanić, a brončani kip kardinala Franje Kuharića, visok 220 cm, otkrili su kardinalovi rođaci među kojima je bio i nećak Alojz Kuharić:

 

O značajkama kipa i simboličnosti umjetničkoga izraza govorio je biskup Ivan Šaško, a na svečanosti u Pribiću bili su i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, upravitelj Varaždinske biskupije biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, te umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

 

Osim crkvenih velikodostojnika te brojnih vjernika i hodočasnika, na svečanosti u Pribiću u srijedu su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, karlovački župan Damir Jelić, ministar regionalnih razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, te mnogi drugi uglednici, među kojima je bio i predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Sve njih pozdravio je domaći župnik Stjepan Dijaneš, kao i načelnik općine Krašić – Josip Petković Fajnik koji je bio više nego ponosan i zadovoljan što je projekt podizanja spomenika omiljenom kardinalu ostvaren.

 

Uloga općine Krašić u postavljanju spomenika bila je velika.

 

Spomenikom koji kardinala Franju Kuharića prikazuje u prirodnoj veličini oduševljeni su svi koji su bili na njegovom otkrivanju, a posebno tamošnji mještani:

 

U Pribiću je u srijedu bio i naš sugrađanin Nino Škrabe:

 

Naš reporter Zdenko Vuković Cena razgovarao je i s autorom spomenika, akademskim kiparom Tomislavom Kršnjavim.

 

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close