Jaska i okolicaVijesti

Komemoracija o Dječjem domu u Jastrebarskom

U Jastrebarskom je i ove godine obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, a tim povodom održana je komemoracija u povodu 76. godišnjice partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom.

Nakon Svete mise u župnoj crkvi, koju su vodili biskup u miru dr. Mile Bogović i dekan Jastrebarskog dekanata prečasni Stjepan Rožanković, gosti iz Zagreba i Zadra te Jaskanci, na gradskom su groblju položili vijence i upalili svijeće žrtvama Drugog svjetskog rata te se na njihovim grobovima i pomolili.

 

Nakon toga u dvorani Pastoralnog centra održana su kratka izlaganja o Dječjem domu za ratnu siročad, ulozi kardinala Alojzija Stepinca, slovenskih svećenika, časnih sestara i ostalih dobrotvornih udruga i pojedinaca, koji su vodili brigu o djeci. Uvodno su prisutne pozdravili predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva – Ante Beljo, te zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar, kao i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

Novinar Igor Vukić govorio je, uz ostalo, o podrijetlu siročadi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata došla u Jastrebarsko, a Jaskanac Zdenko Vuković Cena i je ovom prilikom promovirao svoju najnoviju knjigu “Istine i laži o Jastrebarskom” koja dokazuje sasvim drugu istinu, od one koju je komunizam propagirao gotovo pola stoljeća.

Sličan sadržaj

U ovoj knjizi je, uz temu o Dječjem domu, koju je Vuković istraživao pune 24 godine, obrađeno i stratište Gović, gdje su stradale mnoge nevine žrtve iz Jaske i šire okolice. Autor knjige i naš reporter Zdenko Vuković Cena, za prošlotjedne komemoracije, za izjavu za naš radio zamolio je umirovljenog biskupa Milu Bogovića:

Sličan sadržaj

Back to top button