OstaloVijesti

Konferencija za medije Nacionalnog stožera – 12 novih bolesnika, ukupno 81 zaraženi

U RH imamo 12 novih bolesnika, ukupno 81 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Napravljeno je 1205 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Epidemiološka situacija u Europi nije dobra – u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika, dodao je.

Beroš kaže da je u epidemiološkoj slici RH od iznimne važnosti to što su svih 24 testiranja s istoka zemlja negativni – to znači da je epid struka odradila sjajan posao.

– Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je.

Dodao je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne.

– Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara  i drugog zdravstvenog osoblja, rekao je ministar.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je rekla da nema novosti s kliničke strane – svi bolesnici su lakši slučajevni, nema pogoršanja.

– Svi liječnici iz Fran Mihaljević, koji su bili u kontaktu s liječnikom s KBC Zagreb su na testu negativni, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu.

– Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi, rekao je.

– Što se tiče stanja u bolnicama, imamo 8 liječnika koji su potvrđeni na koronavirus, rekao je. Dodaje da je epidemiološka situacija pod kontrolom, epidemiolozi su trajno na terenu, pronalaze kontakte i klasificiraju ih.

Predstavljene su sve aktivnosti Crvenog križa, poput dostave namirnica najrizičnijim skupinama, telefona za psihosocijalnu podršku, reorganiziranog darivanja krvi.

Na pitanje može li se danas očekivati odluka o zatvaranju kafića u Zagrebu, Capak kaže da još ne želi govoriti o mjerama zatvaranja kafića – danas je u proceduri zakon koji će dati dodatnu snagu Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da provede potrebne mjere na teritoriju cijele Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje o procjeni struke da će u RH biti otprilike 2826 zaraženih, Beroš kaže da je to ranija verzija mogućeg scenarija.

– Od početka pratimo situaciju u Kini, Italiji, Španjolskoj i na osnovu njihovih podataka, što smo prenijeli na hrvatske brojke broja stanovnika, došli smo otprilike do broja bolesnika koji će biti blago, srednje i teže bolesni, rekao je ministar.

FOTO
HRT
IZVOR
HRT
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close