izbori20Jaska i okolicaVijesti

Korona izbori: U Jastrebarskom druga najveća izlaznost među gradovima županije

"Osobe od povjerenja" glasaju umjesto birača kojima je dijagnosticirana zaraza

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, današnji su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti, no odaziv birača tek je jedan posto manji nego prije 4 godine.

Do 11:30 sati, izlaznost birača na izbore, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, za cijelu Hrvatsku iznosi 18,09%, što je samo 1% manje nego prije 4 godine.

U našoj, VII. izbornoj jedinici, izlaznost je danas nešto veća od državnog prosjeka i iznosi 19,08%, a 2016. u ovo vrijeme bila je 19,16%.

U gradu Jastrebarskom na biraralištima je do 11:30 sati bilo 20,36% birača, što je, nakon Zaprešića (20,73%), druga najveća izlaznost među gradovima Zagrebačke županije.

Od 51 biračkog mjesta u gradu Jastrebarskom najveća izlaznost do 11:30 h je bila u Brebrovcu 32,18%, zatim u Miladinima 31,03%, a preko 30% izlaznosti bilježi se još i u Prilipju 30,90% te Prodin Dolu 30,12%.

Od 10 biračkih mjesta u samom Jastrebarskom, najveće izlaznosti su na biračkim mjestima Jastrebarsko III (zgrada Hrvatskog šumarskog instituta) s 27,84% i Jastrebarsko IV (Dječji vrtić Radost II) s 27,78%.

Preventivne mjere za birače, promatrače i članove biračkih odbora

Kako bi se omogućila što veća epidemiološka zaštita birača, promatrača i članova biračkih odbora, na biralištima se provodi niz preventivnih mjera. Tako, članovi biračkih odbora nose maske tijekom boravka u prostorijama, a član koji uzima osobne iskaznice na uvid mora nositi rukavice i povremeno ih dezificirati i mjenjati.

Paravani za glasanje su  najmanje 1,5 metar udaljeni jedan od drugoga, a birački odbor dužan je provjetravati prostorije više puta tijekom dana, dok je jedan član zadužen i za nanošenje dezificijensa na ruke glasačima, a birački odbor također je dužan dezinficirati i kemijske olovke. Preporuka je, inače, da birač sa sobom donese svoju kemijsku olovku kojom će glasati.

Birači u prostorije ulaze i izlaze jedan po jedan, na način da razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama bude najmanje 1,5 metar. Isti razmak drži se ako se stoji u redu ispred ulaza na otvorenom, a u biralište može ući onoliko birača koliko ima označenih mjesta za glasanje.

Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima. Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.

Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera. Birači ne trebaju nositi rukavice osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama. To su samo neke od uputa Izbornog povjerenstva koje biračima koji imaju repiratorne teškoće ili temperaturu, poručuje da na birališta mogu samo ako se prethodno konzultiraju sa svojim liječnikom.

Prema novoj uputi DIP-a i osobe koje su zaražene koronavirusom moći će glasati, ali tako da će ispred prostorije u kojoj se nalaze, umjesto njih, ali po njihovoj uputi, glasački listić ispuniti “osoba od povjerenja”. Naime, birač kojem je dijagnosticirana zaraza ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora niti sa glasačkim listićem. Uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, od kuće će glasati i osobe u samoizolaciji, koje su o tome ranije obavijestile birački odbor. Birači u samoizolaciji glasuju ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nose masku.

Ako niste upisani u izvadak popisa birača – možete ostvariti pravo na glasovanje, evo kako

Građani koji imaju biračko pravo, a nisu upisani u izvatke popisa birača koji su na biračkim mjestima, mogu i na dan izbora, dakle, danas, ostvariti pravo na glasovanje, uz potvrdu nadležnog upravnog tijela koje vodi registar birača. Za naše područje potvrde će se moći dobiti na 4 lokacije. U Jastrebarskom to je dvorišna zgrada županijske ispostave u ulici Vladka Mačeka 2, za područje Klinča Sela potvrde će se izdavati na adresi Karlovačka 28 e, birači s područja Krašića i Žumberka potvrde će moći podići u općini Krašić, a s pisarovinskog područja u matičnom uredu u Pisarovini.

Skoro 14 tisuća birača u Gradu Jasterbarskom

Grad Jastrebarsko ima 13.792 birača, a glasaju, kao i diljem Hrvatske, od 7 do 19 sati, na jednom od ukupno 51 biračkog mjesta. Općina Klinča Sela ima 4.496 birača, Pisarovina 3.056, u općini Krašić registriranih birača je 2.103 i u općini Žumberak 756.

Glasati se može uz predočenje važeće osobne iskaznice ili drugog valjanog dokumenta, a iz MUP-a su obavijestili kako za vrijeme glasanja građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao počevši od 11. ožujka ove godine kad je u Hrvatskoj proglašena epidemija.

Sličan sadržaj

Back to top button