Jaska i okolicaVijesti

Koronavirus u jaskanskoj osmoljetki, učenik i djelatnica pozitivni, 49-ero djece u samoizolaciji

Razgovaramo s ravnateljicom škole Sanjom Sertić

Koranavirus je stigao nažalost i u Osnovnu školu u Jastrebarskom, te je informacije potvrdio danas i županijski Zavod za javno zdravstvo koji je objavio da imamo i na našem području razred, odnosno djecu u samoizolaciji. To je zapravo prvi puta od početka nove školske godine da se to dogodilo, a za konkretne informacije i potvrdu svega toga obratili smo se ravnateljici jaskanske Osnovne škole Ljubo Babić – Sanji Sertić.

 

Jutros smo čekali podatke o učenicima koji su u samoizolaciji i koji danas nisu došli na nastavu, od danas imamo dva razreda u samoizolaciji, to su razredi dvije različite područne škole i njihove učiteljice su u samoizolaciji i još uz to imamo jednu učiteljicu u samoizolaciji i ukupno s ta dva razreda iz područnih škola – sadašnja situacija je 49 učenika u samoizolaciji. Neki učenici čekaju još testiranje, jednog učenika imamo koji je pozitivan i jednu pozitivnu djelatnicu koja je nenastavno osoblje. Situacija je za sada takva, napominjem da smo u stalnom kontaktu i sa školskom liječnicom i s epidemiološkom službom. Roditelji učenika koji su u samoizolaciji su obaviješteni i dobili su detaljne upute o postupanju i iz sata u sat pratimo razvoj situacije.

Što znamo:

  • jedan učenik je pozitivan
  • jedna djelatnica koja je nenastavno osoblje je pozitivna
  • dva razredna odjela su u samoizolaciji u dvije područne škole kao i dvije učiteljice tih razreda
  • još jedna učiteljica je u samoizolaciji
  • ukupno je 49 učenika u samoizolaciji
  • u matičnoj školi u samoizolaciji su samo pojedini učenici po razredima – po jedan, dva, tri,…

 

foto, arhiva

Apeliramo na roditelje da prate situaciju i da djecu, ako bilo kakve respiratorne probleme imaju, ne šalju u školu. Ako je netko od ukućana bolestan, neka se savjetuju s obiteljskom liječnicom hoće li slati djecu u školu ili ne. Bolje je biti oprezan nego da se ova bolest proširi jer ogromna smo škola i onda ćemo imati dodatnih problema. Moram pohvaliti naše učenike koji su disciplinirani i nose maske, kao naravno i svi djelatnici škole, no neke stvari je nemoguće izbjeći. Još jednom apeliramo na roditelje da ne šalju djecu u školu ako imaju bilo kakvih poteškoća ili zdravstvenih problema. – poručila je ravnateljica Sanja Sertić.

 

Situacija je stabilna i pod kontrolom

Također, iz Osnovne škole Jastrebarsko izvijestili su na svojim stranicama kako je situacija s COVID-19 virusom za sada stabilna i pod kontrolom. Naglašavaju da od samog početka provode sve preporučene mjere i svakodnevno prate situaciju i u kontaktu su sa školskom liječnicom i epidemiološkom službom. ​Apeliraju i na roditelje/staratelje da provode preporučene mjere i upute kako bi svojim odgovornim ponašanjem svi zajedno doprinijeli sprečavanju širenja COVID virusa.

U samoizolaciji nakon svete potvrde u Petrovini?

Kako neslužbeno doznajemo od roditelja, razlog samoizolacije učenika u matičnoj školi jest njihov kontakt s oboljelim svećenikom tijekom priprema za svečanost podjele svete potvrde koja je proteklog vikenda održana u župi Petrovina. To se odnosi na učenike matične škole viših razreda koji su u samoizolaciji (po jedan, dva, tri u razredima).

Priopćenje gradskog Stožera civilne zaštite

Priopćenje je danas objavio i Stožer civilne zaštite Grada Jastrebarskog i njegov načelnik Stipe Bučar:

Epidemiolozi i stručne službe su zaključno sa 14. listopadom sukladno procedurama zbrinuli 3 nova slučaja sa šireg područja grada Jastrebarskog. Trenutno na području grada imamo ukupno 16 pozitivnih slučajeva te 60 osoba u samoizolaciji. Ovim putem našim sugrađanima želimo uspješan i brz oporavak, a vas i dalje pozivamo na odgovornost te pridržavanje protuepidemijskih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz obavezno nošenje zaštitnih maski, kao i održanje socijalne distance!

Načelnik Stožera Stipe Bučar

 

Satnica objavljivanja podataka može prouzročiti nejasnoće s brojkama jer županijski Zavod za javno zdravstvo, a koje prenosi jaskanski Stožer civilne zaštite, objavljuje podatke na dnevnoj bazi u 10 sati, a današnje pročitajte u nastavku.

Četvrtak – izvješće o broju oboljelih do 10 h

59 novih slučajeva COVID-19, izliječeno 13 osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka 15.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 1197 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 648 osoba, a 20 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 529 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 59 osoba (gradovi – 3 Samobor, 1 Sveta Nedelja, 9 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 6 Velika Gorica, 7 Ivanić-Grad, 11 Dugo Selo, 4 Vrbovec, općine – 4 Brdovec, 2 Marija Gorica, 2 Pušća, 1 Križ, 1 Brckovljani, 5 Rugvica), a 13 osoba je izliječeno. Jedna osoba iz Rugvice je preminula 9. listopada.

Od 59 novooboljelih osoba 30 su kontakti prethodno oboljelih, 6 slučajeva je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz radna mjesta, dok je za 21 slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 142 osobe.

Samoizolacija je propisana jednom razredu srednje škole u Dugom Selu, dva razreda osnove škole u kravarskom te po jednom razredu osnovnih škola na području Ivaničkog Graberja, Velike Mlake i Jastrebarskog.

Podsjećamo kako su posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije na snazi do kraja listopada. Više na https://bit.ly/3kSadw6.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

* Podaci za novooboljele odnose se na gradove i općine u kojima oboljeli imaju prebivalište.

Povezane vijesti

Back to top button