Jaska i okolicaVijesti

Ljubo Babić na 130. obljetnicu rođenja dobio spomen ploču na školi

Na 130. obljetnicu rođenja Ljube Babića u nedjelju je na ulazu u osnovnu školu u Jastrebarskom, koja nosi njegovo ime, otkrivena spomen ploča čije postavljanje su inicirali učenici koju su tu školu pohađali od 1972. do 1980. godine.

Istovremeno su, naime, obilježene dvije obljetnice: 40 godina te generacije od završetka osnovnoškolskog obrazovanja i 130. obljetnica rođenja Ljube Babića. U ime domaćina, osnovne škole Ljube Babića, prisutne je pozdravio predsjednik Školskog odbora – Mario Samarin:

 

Samarin: Meni je pripala ta čast da vas pozdravim u ime svih djelatnika naše škole i ravnateljice koja nažalost nije mogla biti ovdje s nama jer je spriječena. Prvo čestitam vam na vašoj obljetnici 40 godina od završetka osnovne škole. Također čestitam vam na ovoj stvarno lijepoj inicijativi postavljanja i obilježavanja godišnjice rođenja našeg velikog slikara Jaskanca Ljube Babića. Osim što naša škola nosi njegovo ime, još je jedna poveznica jer je on sam bio likovni pedagog i profesor na akademiji. Dakle, on je imao veze s prosvjetom i školstvom. Htio bih posebno pozdraviti vaše učitelje ujedno i jedan dio njih su bili moji učitelji a kasnije i moji kolege kad sam počeo raditi u ovoj školi, tako da njih posebno pozdravljam. Što se tiče škole, kao što možete vidjeti, škola se ipak donekle i ponešto promijenila u zadnjim godinama, dosta je sredstava uloženo i u energetsku obnovu, imamo novu fasadu, novu stolariju, uskoro ide izgradnja novog parkinga pa se nadam da ćemo riješiti ovaj gorući problem parkiranja roditelja i na taj način povećati sigurnost naše djece. Dakle nešto se promijenilo ali ipak nešto ostaje uvijek isto, to da je škola mjesto dječjeg smijeha, stvaranja prijateljstava, prvih ljubav, poneke suze, dakle sve ono što ulazi u odrastanje i tako to treba biti. Još jedanput čestitam vam na ovoj lijepoj inicijativi, želim vam lijep provod, želim vam ugodnu zabavu i želim vam ugodno druženje u ime svih djelatnika Osnovne škole Ljubo Babić.

Nedjeljnom događanju povodom 130. obljetnice rođenja ovog velikana likovnog stvaralaštva, prisustvovao je i dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba Tomislav Buntak:

 

Buntak: Ljubo Babić za Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu je jedna od najznačajnijih osoba koja je sudjelovala u njezinom razvitku. U stasanju i oblikovanju onog što se danas zove suvremena hrvatska likovna umjetnost. Završio je Akademiju u Münchenu kao i mnogi profesori koji su obilježili prve generacije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Školovao se u Europi da bi ovdje sudjelovao u razvoju jednog područja koji i danas se pitamo čemu služi umjetnost, ali već kroz sav njegov život, kroz sve one aktivnosti koje je imao, pokazao je koliko likovna umjetnost znači, koliko vizualni talent znači u promjeni i oblikovanju jedne sredine i davanje tona onome što čini hrvatski identitet i kulturni identitet bilo kog naroda. Čak i ova slova koja opisuju ovdje natpis Osnovna škola Ljubo Babić u tipografiji dolaze baš iz vremena kada je još bio Ljubo Babić možda onaj tko to ne poznaje bi ih zamijenio sa svim ovim tipografija koje danas znate u Windowsima od Times New Roman, Calibri ili svih drugih. Ali ovo je jedan kontinuitet i znak. Zaista je zadovoljstvo zapravo da jedan razred nakon 40 godina se usudio u ovom današnjem vremenu, kada to čini se kao da ponekad nije bitno, napraviti taj jedan iskorak, obilježiti svog sugrađanina koji je rođen u istom gradu koji je ovdje proveo svoje djetinjstvo i na taj način pokazati da ipak vrijedi napraviti nešto za svoje sugrađane, za hrvatski narod i za sve građane Republike Hrvatske u svim onim aktivnostima i svemu onom posebnom što nam je Ljubo Babić učinio zapravo u svom više nego dugom životu skoro, 94 godine. Obilježio je sve i dao jedan doprinos i nadam se da ćemo iz Jaske sigurno dobivati s vremena na vrijeme talentirane mlade umjetnike i umjetnice, koji vjerujem na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu mogu dobiti znanje i vještine koji će im omogućiti da ovaj život učine boljim, a svima onima koji se ne bave likovnom umjetnošću da pokažu kako svaki umjetnički čin na poseban način mijenja i društvo i svijet i svakog od nas.

Govorila je i izaslanica ministrice kulture Višnja Bralić. I ona je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju obljetnice rođenja Ljube Babića…

 

Bralić: …koji se nesporno može smatrati jednim od najvažnijih osobnosti u hrvatskoj umjetnosti ali likovnoj sceni 20. stoljeća. Bio je slikar i istodobno povjesničar umjetnosti, napravio je niz zapaženih kazališnih scenografija radeći s Brankom Gavelom za najznačajnije predstave u razdoblju između dva rata i kasnije. Pojavljuje se s nizom i velikim brojem ilustracija i likovnih uređenja knjiga i časopisa. Uz to puno je pisao, bio je književnik i urednik brojnih izdanja. Znači ne samo ta količina aktivnosti, već su sve njegove aktivnosti zaista ostavile trag u hrvatskoj kulturi.

 

Bralić: Za njega kažu da je ozbiljnost i ustrajnost u radu, bez obzira na nepovoljne okolnosti, izrazita erudicija i vezanost uz sredinu iz koje je potekao, da su zaista obilježili i njegovu osobnu biografiju i profesionalnu karijeru.

Ljubo Babić nije bio samo slikar već prava enciklopedijska veličina hrvatske povijesti umjetnosti, svestrani znalac, povjesničar umjetnosti, teoretičar i istraživač, na što je podsjetila i izaslanica iz Ministarstva kulture Višnja Bralić.

 

Bralić: Njegova aktivnost u društvu umjetnika, osnivanje muzejske ustanove poput moderne galerije. Novi stalni postav Strossmayerove galerije starih majstora kao i organizacija brojnih izložbi umjetnika. Ttakođer otkrivaju ga kao vrsnog i predanog muzealca u kulturnoj aktivnosti grada.

Među rijetkim likovnim umjetnicima je s tako velikim opusom pisanih djela, likovnih kritika, prikaza, eseja, povijesno-umjetničkih pregleda hrvatske i europske umjetnosti, često i polemički toniranih ali također djela koja su mijenjala i likovnu i kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske.

Velika monografska izložba koja je održana u Modernoj galeriji u Zagrebu uz 120. obljetnicu rođenja Ljube Babića bila je zaista zasluženi omaž velikom umjetniku, donekle zapostavljenom u našoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti. Nadamo se da će nove obljetnice pa tako i ova 130. koja se obilježava danas u njegovom rodnom gradu potaknuti i daljnja istraživanja i daljnja predstavljanja njegova rada kako bi ostao trajnim nadahnućem mlađim generacijama i kako bi potaknuo nove umjetnike, nove talenta za veći angažman kulturne djelatnosti Hrvatske.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče Ljubi Babiću na zgradi osnovne škole bilo je i nekoliko negdašnjih nastavnika, među kojima i bivši direktor Vladimir Mikšić:

 

Mikšić: Ovo je jedan plemeniti čin i sjećanje na velike umjetnike i na kulturu koju pomalo zaboravljamo ali evo ova srednja generacija nije zaboravila te stvari i jednostavno osim što sam bio nazočan ovdje na ovom skupu, drago mi je da vidim te sve učenike i svoje djelatnike koji su nakon toliko godina došli ovdje u školu i to mi je jedan veoma emotivan trenutak.

Emotivno je nedjeljni susret doživjela i Nada Andrić, također bivša nastavnica jaskanske osmoljetke:

 

Cena: Vi ste ovdje godinama bili učiteljica. 

Andrić: Da da puno godina. Došla sam 1964. i do 1992. g.

Cena: Lijepo je da jedna generacija ovako postavi tablu u čast Ljube Babića.

Andrić: Jedna divna generacija. Inače sve naše generacije i prije ovih, to su bila prekrasna djeca. Drugačije se odgajalo i doma i u školi je drugačije bilo. Puno je prisnost bila veća između nastavnika i učenika što je jako bitno. To nije bio samo odnos učitelj-učenik, nego to je bilo jedno prijateljstvo, a čim je prijateljstvo onda je poštivanje. I ljubav što je najvažnije, bez ljubavi u prosvjeti, bez ljubavi između profesora i učenika nema sreće, nema zadovoljstva pa ni uspjeha.

Dojmove s nedjeljnog susreta s našim je novinarom podijelila i jedna bivša učenica, Maja Petrinac, koja je za tu prigodu doputovala iz Splita:

 

Cena: Vaši su roditelji ovdje ostavili trag.

Petrinac: Mama je radila u ovoj školi ne samo u novoj nego prije toga od 1972. a tata od 1978.

Cena: Gdje ste vi danas u Splitu, jel tako?

Petrinac: Ja živim u Splitu već 28 godina, ja sam arheolog po struci i radim u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a što je možda manje poznato, prvi postav toga muzeja dok još nije imao svoju sadašnju zgradu bio je u barakama na mjestu gdje se danas u gradu Splitu nalazi hotel Marjan a idejno rješenje za taj postav radio je Ljubo Babić. Postoje u arhivu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika grafike koje su rađene kredom i pastelom. Zapravo tog prvog idejnog postava koju je on zajedno u suradnji s akademikom Stjepanom Gunjačom tadašnjim ravnateljem baš radio za taj muzej to je možda manje poznato ali je recimo važno kako za muzej tako i za samog tog slikara.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close