Izbori2021

Mihael Zmajlović i aktualni župan Stjepan Kožić u drugom krugu

Jaskanac Mihael Zmajlović (SDP, HSS) u drugom će se krugu lokalnih izbora boriti za mjesto župana Zagrebačke županije nakon što je s nešto više od 29% osvojenih glasova, zaustavio aktualnog župana Stjepana Kožića u njegovom nastojanju da i četvrti put zaredom osvoji mandat u prvom krugu.

Kožiću je to, podsjetimo, uspjelo u tri navrata: 2009. i 2013. pobjeđivao je u prvom krugu u koaliciji s HDZ-om i dobivenih 51 odnosno 56% glasova, a pobjedu u prvom krugu izvojevao je i 2017. u koaliciji sa SDP-om kada je dobio 50,2%. Jučer mu to nije uspjelo. Iako ima podršku 6 stranaka, među kojima prednjači HDZ, čiji su kandidati i županovi zamjenici, s ukupno osvojenih 44,93% glasova, mora u drugi krug.

Njegov glavni izazivač, Mihael Zmajlović, koji uz SDP-ovu ima i podršku HSS-a, jučer je dobio 29,08% glasova, pa će njih dvojica snage odmjeriti 30. svibnja na Dan državnosti. Kandidatkinja Fokusa za županicu Zagrebačke županije Ana Bolšec jučer je osvojila 11,51%, a kandidat Domovinskog pokreta Domagoj Lovrić 9,88% glasova.

 

Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, “365 STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI”, HSU, HSLS, HNS) u tri je navrata (2009., 2013. i 2017. g.) osvajao mjesto župana u prvog krugu, no sada je osvojio tek 45% glasova pa će se njih dvojica sučeliti u drugom krugu za dva tjedna, 30. svibnja.

Mihael Zmajlović koji je uzdrmao aktualnog župana, s puno optimizma ulazi u drugi izborni krug i poručuje da su stanovnici Zagrebačke županije pokazali da žele novog župana. Evo što je još rekao nakon sinoćnje objave rezultata: “Stanovnici Zagrebačke županije žele drugačiju, efikasnu i modernu županiju. To je i jasan znak, da  birači ne žele HDZ na vlasti, jer plan s kojim su Kožić i HDZ išli na ove izbore je, da on kao poznato ime privuče birače, a odmah nakon toga prepusti vlast zamjenicima iz HDZ- a. To je prevara, koju ne smijemo dopustiti!” – poručio je Zmajlović čija je lista za županijsku skupštinu dobila najviše glasova – 25,72%.

Sličan sadržaj

Back to top button