Jaska i okolicaVijesti

Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je kako je Sveti Otac Franjo imenovao protojereja Milana Stipića, dosadašnjeg župnika Jastrebarskog i Kričaka, apostolskim administratorom Križevačke eparhije!

Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu danas u 12 sati, a Odluku o imenovanju pročitao je danas u Ordinarijatu Križevačke eparhije na Kaptolu u Zagrebu mons. Janusz Stanisław Błachowiak, prvi tajnik Nuncijature, u nazočnosti ordinarija vladike križevačkoga Nikole Kekića, vikara triju eparhijskih vikarijata, eparhijskog kancelara i ekonoma te duhovnika Grkokatoličkog sjemeništa.

“Sukladno Zakoniku kanona Istočnih Crkava (kan. 210 § 1), s navršenom kanonskom dobi ordinarij Nikola Kekić je u siječnju 2018. godine predao svoje odreknuće od službe ordinarija Križevačke eparhije, koju je Sveti Otac prihvatio. Po primitku vijesti o imenovanju, neka zvone sva zvona svih župnih crkava u Križevačkoj eparhiji u trajanju od pet minuta. Od utorka, 19. ožujka 2019., na svim svetim liturgijama i svim drugim bogoslužjima, u svim ektenijama i molitvama, odmah iza zaziva i spomena metropolita kardinala Josipa Bozanića, ima se spominjati “ordinarija našega gospodina Milana“ umjesto “biskupa našega Nikole”.” – navodi se u priopćenju Križevačke eparhije.

Svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održat će se u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine, na Arhijerejskoj liturgiji koju će služiti vladika križevački Nikola Kekić.

Životopis Milana Stipića

Protojerej Milan Stipić, rođen je 28. prosinca. 1978. godine u Bosanskom Novom, BIH, od oca Vladislava i majke Vesne, rođene Oljača. Kršten je u Lipiku, u rimokatoličkoj župi sv. Franje Asiškog.

Osnovnu školu pohađao je u Lipiku. U vrijeme rata s obitelji je kao prognanik boravio u Zagrebu i Čazmi. Godine 1993. upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te boravi u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na Šalati. Maturirao je 1997. godine i upisao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 2003. godine kod profesora dr. o. Jure Zečevića s temom “Povijest Grkokatoličke Crkve na prostoru bivše Jugoslavije“ iz predmeta Ekumenske teologije. Kao student živio je u Grkokatoličkom sjemeništu na Gornjem Gradu u Zagrebu. Godinu dana bio je dirigentom Ćirilo-Metodova kora.

Godine 1997. postaje bogoslovom i svećeničkim kandidatom Križevačke eparhije, jedine katoličke biskupije bizantskoga obreda u Crkvi u Hrvatskoj. Kao student provodio je i određeno vrijeme kod grkokatolika u Ukrajini u samostanima otaca Bazilijanaca i otaca Studita, kao i u Kijevu gdje se bolje upoznavao s duhovno- liturgijskom baštinom Istočne Crkve te učio ukrajinski i ruski jezik. Za vrijeme studija bio je aktivan u organiziranju ekumenskih događaja u Hrvatskoj i izgradnji dobrih odnosa sa drugim kršćanskim Crkvama i zajednicama. Za đakona je rukopoložen 8. studenog 2002. u konkatedrali svetog Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Đakonsku službu proveo je na liturgijskim slavljima uz pokojnog križevačkog vladiku Slavomira Miklovša. Kao đakon je aktivno sudjelovao u organizaciji dočeka Svetog Oca pape sv. Ivana Pavla II. za njegova pohoda Osijeku i Banjoj Luci. Rukopoložen je za svećenika Križevačke eparhije po rukama vladike Miklovša, na blagdan svetoga apostola Luke, 18. listopada 2003. godine u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu kao župnik žumberačkih grkokatoličkih župa Kašt (do 2009.) i Radatovići (do 2012.).

Godine 2007. od biskupa Miklovša dobio je naslov protojereja. Godine 2012. preuzima novoutemeljenu grkokatoličku župu i pastoralni centar Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, gdje uz plodan pastoralni rad gradi novi župni stan i uređuje nedovršenu crkvu. Godine 2013. organizira svečanost prijenosa dijela moći sv. Šimuna Bogoprimca iz Zadra, koje je jaskanskoj grkokatoličkoj župi od strane Zadarske nadbiskupije dodijeljeno na trajno čuvanje. U međuvremenu, od 2007. godine preuzima pastoralnu skrb za vjernike dalmatinskih grkokatoličkih župa kao redoviti dušobrižnik i voditelj Dalmatinskog grkokatoličkog vikarijata, obnavljajući liturgijski život vjernika u Splitu, Kričkama i drugdje. U Kričkama vodi obnovu ratom porušenog župnog dvora i grkokatoličke župne crkve Pokrova presvete Bogorodice, koja je u više navrata rušena i spaljivana.

U Dalmaciji i Jastrebarskom organizira više vjersko-kulturnih događanja (koncerte, skupove, hodočašća i tribine) te povremeno pomaže u pastoralnom radu rimokatoličkim župnicima. Trenutno dovršava postdiplomski studij – doktorat iz ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Služi se engleskim, ukrajinskim, ruskim jezikom te dobro poznaje crkvenoslavenski jezik i bizantsku liturgijsku baštinu. Po narodnosti je Hrvat. Član je Prezbiterskog vijeća Križevačke eparhije. Dana 18. ožujka 2019. godine Sveti Otac Franjo imenovao ga je apostolskim administratorom Križevačke eparhije. Svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održat će se u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine, na Arhijerejskoj liturgiji koju će služiti sada umirovljeni vladika križevački Nikola Kekić.

Nastupna besjeda Milana Stipića

Preuzvišeni gospodine vladiko Nikola, prečasni monsinjore Blachowiak, časni oci vikari, oče kancelaru, oče ekonome i oče duhovniče sjemeništa. Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe koja preda mnom stoji, u dubokoj poniznosti pred Bogom, svjestan i svoje nedostatnosti, ali i kršćanske i svećeničke dužnosti živjeti za Krista i Evanđelje kako god to Gospod traži, iz ljubavi prema svojoj eparhiji, u kojoj sam se školovao, odgajao i pastoralno djelovao, prihvatio sam imenovanje za apostolskog administratora Križevačke eparhije.

U ovom času dužnost mi je zahvaliti najprije Gospodu Svevladaru za dar života i svećeništva. Zahvalan sam svojim roditeljima i obitelji, svojim profesorima i odgojiteljima, bezbrojnim vjernicima i prijateljima koji su me bodrili u mom zvanju i obogatili me, i kao čovjeka i kao svećenika. Posebno pozdravljam moje župljane u Jastrebarskom i Dalmaciji kojima sam zadnjih godina bio dušobrižnikom.

Na osobit način sam zahvalan Svetom Ocu Franji za povjerenje koje mi ovime iskazuje i koje s pomoću Božjom želim svim srcem opravdati. Izražavam mu svoju sinovsku odanost i poštovanje. Zahvaljujem preuzvišenom vladiki Nikoli, koji mi je bio i rektor i biskup, i s kojim sam dobro surađivao na vrijednim i plodnim pastoralnim zadatcima. Zahvaljujem preuzvišenom Nunciju i njegovu prvom tajniku mons. Blachowiaku na brizi i ljubavi za našu mjesnu Crkvu, kao i našem uzoritom metropolitu kardinalu Josipu Bozaniću.

Želim već sada uputiti pozdrav svim klericima i vjernicima Križevačke eparhije, od Zagreba, Križevaca i Žumberka do Slovenije, Slavonije, Bosne i Dalmacije, moleći pred Gospodom da nam daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju sveopće Božje ljubavi i milosrđa. I ujedno sve ponizno pozivam na molitvu za mene i službu koju preuzimam. Crkva je zajednica vjere i ljubavi koja je krsno i duhovno povezana u jednu obitelj. Naša Križevačka eparhija je brojem mala obitelj, ali je silno bogata slavnom poviješću, različitošću tradicija i naroda i svojom obrednom specifičnošću. U njoj se susreću istok i zapad europske kršćanske civilizacije, sjever i jug, Hrvati, Ukrajinci, Rusini i drugi narodi, i baš zato ona predstavlja posebno bogatstvo Katoličke Crkve na ovim prostorima. Ona baštini duhovno- liturgijsku i teološko-disciplinsku vlastitost kršćanskoga Istoka u ljepoti bizantskoga obreda. Te su vrijednosti osobito jasno isticali slavni i veliki pape Rimske Crkve u brizi i ljubavi da se te vlastitosti očuvaju u njihovoj dragocjenoj izvornosti.

Svoje poslanje i službu želim vršiti u zajedništvu i bratskoj ljubavi s cijelom Katoličkom Crkvom, s biskupima, klerom i vjernicima rimskoga obreda, s kojima sam uvijek rado i plodno surađivao. Želim promicati dobre ekumenske odnose sa svim kršćanima, Crkvama i zajednicama, i gajiti dobre odnose s vjernicima drugih religija i svim ljudima dobre volje za dobrobit društva u kojem živimo i svakoga čovjeka. U tome ću se uvijek rukovoditi učiteljstvom i poticajem Apostolske Stolice i crkvenim dokumentima, osobito smjernicama Kongregacije za Istočne Katolićke Crkve, uz pomoć i suradnju svećenika, klerika i vjernika uvažavajući sinodalni ustroj naše samosvojne Crkve. Crkvu vidim kao živi organizam, kao ikonu Presvete Trojice i Krista Čovjekoljupca na zemlji, poslanu danas ljudima ovoga vremena i ovoga prostora koji su toliko potrebni baš onoga što Crkva u punini ima – a to je navještaj Božje ljubavi, dobrote i milosrđa, kako nas uči papa Franjo.

Na kraju, svoju službu povjeravam zagovoru presvete Bogorodice, svetih velikih crkvenih otaca Bazilija Velikoga, Grgura Bogoslova i Ivana Zlatoustoga, zaštitnika Križevačke eparhije, svetih slavenskih apostola, velikih evangelizatora i zaštitnika Europe Ćirila i Metoda, svetoga Ćirila Jeruzalemskoga, kojega se danas i u rimskom i u bizantskom obredu spominjemo, pa ću završiti njegovim riječima, koje izvrsno opisuju Crkvu kojoj želim služiti: “Crkva posvuda ozdravlja od svih grijeha učinjenih dušom i tijelom; zato što u samoj sebi posjeduje sve što se naziva krepošću: u riječima, u djelima i u svakovrsnim duhovnim darovima» (Kateheza 18,23- 24). Tako neka bude. Amin. Bogu hvala.

Sličan sadržaj

Back to top button