Jaska i okolicaVijesti

Mons. Milan Stipić zaređen za novog križevačkog vladiku

U subotu je u Križevcima zaređen za novog vladiku monsinjor Milan Stipić, 42-godišnji dosadašnji apostolski administrator Križevačke eparhije koja okuplja grkokatolike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Njegov glavni zareditelj bio je umirovljeni križevački vladika mons. Nikola Kekić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Na slavlju biskupskog ređenja sudjelovali su i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Austrije, predstavnik Kongregacije za Istočne Crkve, te brojni svećenici istočnoga i zapadnog obreda.

Biskupsko ređenje obavljeno je prema bizantskom obredu, a novi križevački vladika mons. Milan Stipić, u zahvalnoj riječi istaknuo je da su katolici bizantskog obreda jedinstveni po svojoj tradiciji, liturgiji i duhovnoj baštini.

“Povijesnim okolnostima nastali smo kao spoj istočne i zapadne crkvene tradicije, a u današnje vrijeme možemo biti svijetli znak zajedništva među kršćanima”, rekao je mons. Stipić.

Foto
IKA

Sličan sadržaj

Back to top button