Jaska i okolicaOstaloVijesti

Na obilježavanju “Krvavog Uskrsa” na Plitvicama i naši sugrađani | audio, foto

Uz predstavnike državne, regionalne i lokalne vlasti, branitelje i predstavnike više braniteljskih udruga iz cijele zemlje, u nedjelju su na Plitvicama, povodom obilježavanja 28. obljetnice akcije “Plitvice”, poznatije kao “Krvavi Uskrs”, bili i naši sugrađani.

Obilježavanje 31. ožujka 1991. godine, kada je poginuo hrvatski policajac Josip Jović i ranjeno sedam njegovih suboraca, biskup Jure Bogdan nazvao je u nedjelju “neprijateljskim pucnjem u uskrsnuće hrvatske države”.

Josip Jović poginuo je, podsjetimo, u akciji hrvatske policije nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine, okupirali Nacionalni park Plitvice i blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug zemlje.

U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik, te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko. Policija je, naime, devedesetih godina u stvaranju neovisne države odigrala i te kako tako važnu ulogu, jer je to bila prva organizirana snaga koja je pružila otpor neprijatelju u Domovinskom ratu, tijekom kojeg je poginulo 725 policajaca, najviše na početku, a nestalima se smatra još njih 25.

Njegujući spomen na sve njih, Udruga policije branitelja Jastrebarsko, organizirala je odlazak na obilježavanje 28. obljetnice akcije “Plitvice”, gdje je bio i načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković:

 

Poštovanje i počast prvom stradalom hrvatskom policajcu na Plitvicama, odali su i članovi okićke kuburaške udruge:

 

Evo još nekoliko dojmova s Plitvica, gdje je bio i naš novinar Zdenko Vuković Cena:

 

fotogalerija © Radio Jaska :

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close