Jaska i okolicaVijesti

Na sjednici Županijske skupštine donesen rebalans proračuna, nalaz revizije ponovno bezuvjetan

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je prošlog tjedna na svojoj sjednici Rebalans proračuna za ovu godinu koji iznosi 1,178 milijardi kuna (1 mlrd i 178 mil kn) i manji je za 2% u odnosnu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 5% je manji i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 463.753.820 kn. Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima s obzirom na gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Rebalansom proračuna poduzetnicima Zagrebačke županije osigurano je 13 milijuna kn bespovratnih potpora što je 85,71% više u odnosu na prvotni plan. Više novca dobit će i poljoprivrednici kroz bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kn. Rebalansom prethodno planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna sada iznosi 7,7 milijuna kn.

Novost u proračunu je program financijske pomoći sustavu zdravstva uslijed pandemije koronavirusa vrijedan 4,6 milijuna kn, a podrazumijeva opremanje COVID ambulanti, trošak plaća zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, troškove nabave zaštitne opreme, troškove pokrića najma ordinacija koje svoju djelatnost obavljaju kao zakupci u prostorijama ispostava doma zdravlja itd.

Planirane su i nove mjere ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kn s ciljem zadržavanja liječnika u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Na ukupno 27,6 milijuna kn mogu računati i gradovi i općine kojima će se temeljem natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih EU fondovima. Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kn kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva namijenjena za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog novog ustroja upravnih tijela Zagrebačke županije s obzirom da je postojeći ustroj nakon preuzimanja 139 djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja ove godine ukazao na određene manjkavosti. Novim ustrojem Županija će imati jedan odjel manje, a u pojedinim odjelima napravit će se promjene djelokruga rada.

Skupština je prihvatila Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2019. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu nešto većem od 360 mil.kn i ispunjeni su na razini gotovo 94%. Ukupni rashodi lani su iznosili oko 340 mil. kn.

Vijećnici su upoznati i s Izvješćem o obavljenoj financijskoj reviziji Zagrebačke županije za 2018. godinu. Naime, Državni ured za reviziju dao je Zagrebačkoj županiji bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju i to jedanaesti put za redom.

Također, vijećnici su donijeli Odluku o produljenju važenja Županijske razvojne strategije do 2020. na razdoblje do kraja 2021. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu za prošlu godinu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Javne ustanove „Zeleni prsten“, Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije i Savjeta mladih.

Odlukom Županijske skupštine, a s obzirom na epidemiološku situaciju odustaje se od ovogodišnjeg prigodnog obilježavanja Dana županije – 17. srpnja i dodjele javnih priznanja.

S obzirom na epidemiološku situaciju vezanu uz koronavirus i poštujući odluke Stožera civilne zaštite RH, sjednica Županijske skupštine održana je elektroničkim putem, a vijećnici su glasovali e-mailom.

FOTO
Zagrebačka županija
IZVOR
Zagrebačka županija
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close