Jaska i okolicaVijesti

Nacionalni Stožer donio nove mjere, u našem gradu novih 10 slučajeva

Jastrebarsko i danas, baš kao i jučer, ima dvoznamenkasti broj oboljelih. Jučer 11, danas 10. Nižu se novi crni rekordi, ne samo u našem gradu, nego i u našoj županiji i cijeloj zemlji. Danas imamo 2.421 novi slučaj, najviše dosad; 179 više nego jučer. Na području Zagrebačke županije danas je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najveći broj novih oboljenja i danas ima Velika Gorica gdje je 29 novih slučajeva, slijede Samobor s 21 i Dugo Selo s 20 novih bolesnika, potom Sveti Ivan Zelina gdje je 13 slučajeva, 12 ih je u Zaprešiću, 11 u Rugvici, 10 u Jastrebarskom, po 7 u Svetoj Nedelji i Brdovcu, 4 u Bistri, po dvije novooboljele osobe su u Vrbovcu, Luki, Kloštar Ivaniću i Brckovljanima te po jedna iz Ivanić Grada, Pušće, Dubravice, Križa, Bedenice i naših susjednih općina Klinča Sela i Krašića.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županija, u županiji je aktivan 1.321 slučaj. Virus uvelike prodire u škole, pa je na području Zagrebačke županije, sve više učenika u samoizolaciji. U samoizolaciji su od jučer tri razreda iz osnovne te dio učenika tri razreda i sedam djelatnika srednje škole na području Samobora, dio učenika i djelatnik iz osnovne škole na području Dugog Sela, tri razreda osnovne i jedan srednje škole na području Velike Gorice te jedan razred osnovne škole iz Vrbovca.

Epidemiološka situacija sve je lošija, u zemlji je već više od 11 tisuća aktivnih bolesnika, točnije 11.144. Među njima 825 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. U protekla 24 sata preminulo je 8 osoba, a dosad ukupno 437 osoba. U samoizolaciji je trenutno 28.177 osoba.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarsko, s današnjih 10 novih slučajeva, naša Jaska ima ukupno 66 zaraženih građana. Još u srijedu Stožer Civilne zaštite grada Jastrebarskog tražio je od županijskog, odnosno nacionalnog stožera, donošenje novih nužnih epidemioloških mjera sa strožim uvjetima okupljanja.

Mjere je Nacionalni stožer objavio danas. Između ostalog, zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama, kao i na pogrebima može biti najviše 30 ljudi. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, a svadbe do ponoći. Zabranjena je prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom, kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obvezne i na grobljima zbog blagdana Svih svetih.

Popis novih mjera

 • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu
 • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba
 • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba
 • na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba
 • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja
 • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti, koje mogu trajati najdulje do 00:00
 • okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružanja ugostiteljskih usluga
 • obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite
 • obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba
 • zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati
 • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara
 • obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Mjere stupaju na snagu u ponoć, a pridržavanje će kontrolirati službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

U set novih mjera spada i mobilizacija Arene u Zagrebu kao tercijarnog centra za smještaj oboljelih. Odluka o tome će se donijeti u ponedjeljak. U Areni bi trebali biti smješteni bolesnici s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom, a tamo bi se preusmjeravali i liječnici te medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova.

Slična tema:

Back to top button