Jaska i okolicaVijesti

Najveseliji vinogradarski dan – Martinje

U hrvatskim pučkim običajima pet je zapovijedanih vinogradarskih blagdana. To su Sv. Vinko – 22. siječnja, Sv. Juraj – 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj – 24. lipnja, Sv. Mihovil – 29. rujna i Sv. Martin – 11. studenog, a valja spomenuti i Sv. Bartola – 24. kolovoza, kada se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba.

Sve ove vinske svece, vinogradari tradicionalno obilježavaju uz pjesmu, domaću hranu i kapljicu, no zasigurno najveseliji vinogradarski dan je Martinje. Blagdan Sv. Martina je ove nedjelje, 11. studenoga, pa će predstojećeg vikenda u vinorodnom jaskanskom kraju biti održane brojne privatne, kao i organizirane proslave, na kojima će se ‘krstiti’ mlado vino.

U Jastrebarskom će se Martinje slaviti već u petak, 9. studenog, na središnjem gradskom trgu, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Jastrebarskog. Proslava Martinja, koja će u petak na Štrosu početi u 17 sati, ujedno će biti i uvod u predstojeću proslavu Dana grada. (PROGRAM)

Osim jaskanskih vinara, koji će omogućiti degustaciju svojih ponajboljih portugizaca, na glavnom gradskom trgu u petak će se moći degustirati i domaći sirevi, kao i kastavski kesteni, a eno-gastronomska ponuda biti će popraćena i glazbenim programom.

Hrane, mladog vina, pjesme i svirke povodom Martinja, u subotu 10. studenog biti će i u susjednim općinama: u Klinča Selima, u tamošnjem društvenom domu u organizaciji KUD-a Klinča Sela, te u općini Žumberak, u vatrogasnom domu u Sošicama u organizaciji udruge Žumberačke vile Sošice. Obje ove proslave počet će u subotu u 19 sati. Proslavu Martinja, najavljuje i KUD Okićka trešnja, 17. studenog u Stankovu.

Sve ove proslave Martinja proteći će i u znaku ceremonije krštenja mošta s vinskim biskupima i vinskim pjesmama.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close