Jaska i okolicaVijesti

Nakon 18 godina vratili se Dani vina | foto, audio

Tradicionalnim ispijanjem čaše pjenušca, sinoć su počeli ovogodišnji Dani vina, koji se po prvi puta održavaju u mjesecu lipnju. Nakon 18 godina, manifestaciji je vraćen stari naziv, pa se više ne zove Jaskanske vinske svečanosti, nego Dani vina.

Prvi Dani vina, u Jastrebarskom su održani 1992. godine na Strossmayerovom trgu, a pod tim nazivom održavali su se sve do 2000. godine na Trgu Ljube Babića. Nakon lokalnih izbora u proljeće 2001. godine, novo gradsko vodstvo, Dane vina je preimenovalo u Jaskanske vinske svečanosti i preselilo najprije na Trešnjevku, a potom na sajmište.

Najpoznatija jaskanska manifestacija, tamo se održava već niz godina i lani je bilo najavljeno, da se od ove godine seli na novu lokaciju, jer je na prostoru sajmišta trebala početi gradnja nove osnovne škole, koju će financirati Zagrebačka županija, a koja u tu investiciju još nije krenula, pa se Dani vina i ove godine održavaju na staroj lokaciji.

Novi naziv, novi termin, stara lokacija…. sve to, spominjalo se i u prigodnim govorima, na svečanosti sinoćnjeg otvorenja Dana vina, na kojoj je prvi govorio domaćin – gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel:

Jaskanski Dani vina po prvi su puta dobili i kumu. To je spisateljica, pjevačica, glumica, svestrana – Nives Celzijus:

Uz kumu manifestacije, prisutnima se sinoć obratila i aktualna vinska kraljica Zagrebačke županije – Lucija Fabek:

 

 

Kao i svih dosadašnjih godina, na otvorenju Dana vina bio je župan Stjepan Kožić:

 

Čestitavši plešivičkim vinarima na osvojenim priznanjima za kakvoću vina, posebno ovogodišnjem Svjetskom ocjenjivanju portugizaca, gdje su osvojili dvije šampionske titule, župan je podsjetio na tradiciju vinarstva u županiji, rekavši da posebno raduje što se u proizvodnju vina uključuje sve više mladih osoba.

 

 

Glavni uzvanik sinoćnje svečanosti otvorenja Dana vina, bio je potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske – Siniša Hajdaš Dončić:

 

Dani vina, otvoreni su zajedničkim ispijanjem čaše pjenušca “Pavel” obitelji Šember:

 

Dani vina, u okviru kojih se održava i Obrtničko turistička izložba Eko Etno Jaska, potrajat će do nedjelje, 10. lipnja. Posjetitelje će večeras zabavljati Maja Šuput, sutra Zvonko Bogdan a u nedjelju Miroslav Škoro.

 

Fotogalerija:

 

 

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close