Jaska i okolicaVijesti

Naš grad domaćin svečanosti povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi | audio, foto

Uoči Dana dobrovoljnih davatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, u četvrtak je u Jastrebarskom održana svečanost na razini Zagrebačke županije. Županijsko društvo Crvenog križa, naime, tradicionalno povodom Dana dobrovoljnih drivatelja krvi, kao znak zahvale i poštovanja, organizira svečanost s dodjelom zahvalnica jubilarnim darivateljima s područja cijele Županije. I među ovogodišnjim županijskim jubilarcima, bilo je dakako i Jaskanaca.

Evo tko su oni: jubilarac koji je krv darivao 100 puta je Stjepan Vrbanić. Jubilarci koji su krv darivali 75 puta su Mirsad Krkić, Vladimir Vuković, Davor Pučar, Ivan Konečni, Željko Gojak, Antun Gojšić i Zvonko Mirković. Jubilarci koji su krv darivali 50 puta su Ivan Hodak, Nenad Sirovica, Mario Maretić, Darko Krčmar, Danijel Delišimunović, Vladimir Jurković, Igor Smetko, Željko Pankretić, Krunoslav Matko, Domagoj Tunuković, Boris Fureš, Dragan Knezović, Branimir Ciban, Robert Baričević i Stjepan Janžeković. Jubilarka koja je krv darivala 35 puta je Jadranka Volmut. Obiteljsku zahvalnicu dobili su Nikola i Tomislav Oslaković.

“Jaskanski darivatelji perjanica su našega društva i zbog toga smo iznimno ponosni.” – istaknula je za ovotjedne svečanosti županijskih darivatelja, Dunja Vlašić, ravnateljica GD CK Jastrebarsko, koja je izrazila i zadovoljstvo što je županijska svečanost ponovno održana u našem gradu:

 

Jaskanskim, kao i svim drugim jubilarnim darivateljima s područja Zagrebačke županije, čestitke i zahvale uputila je u četvrtak zamjenica župana – Nadica Žužak, koja je uoči svečanosti u Princess centru za naš radio izjavila:

 

Prema prosječnom broju doza prikupljene krvi na stotinu stanovnika, Zagrebačka županija je u hrvatskome prosjeku – iznosi 3,69 doza. Najviše doza krvi, u apsolutnom broju, prikupljeno je ove godine u Velikoj Gorici, Samoboru i Jastrebarskom. Od ukupnoga broja darivatelja, njih 7% krv je darovalo prvi puta.

Predsjednik DCK Zagrebačke županije Ivica Cvetković, u četvrtak je iznio i podatak da je ove godine bilo planirano 10.800 doza, a da je prikupljeno 11.739 doza. “Dakle, premašili smo očekivanja. To samo govori da su ljudi humani i da krv daruju, doista, ‘od srca'”, istaknuo je predsjednik županijskog Crvenog križa, a evo što je predsjednik jaskanskog Crvenog križa Petar Bereček rekao našem novinaru:

 

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Dobrovoljno darivanje krvi u Republici Hrvatskoj utemeljeno je na načelu dobrovoljnosti, besplatno je, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko prenosimo i zahvale u ime svih onih kojima je darovana krv spasila život ili pomogla u ozdravljenju, a ravnateljica Dunja Vlašić na kraju podsjeća i zašto je za Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, odabran upravo 25. listopada.

 

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close