Jaska i okolicaVijesti

NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST | Kreće gradnja pročistača voda, posao od 43,7 milijuna kn Slovencima

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda gradi se u sklopu projekta Naša voda, naša budućnost, usmjerenog na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode kroz unapređenje planiranja i spremanja zaliha pitke vode te povećanje razine zaštite okoliša, a koncipiran je na trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda primjenom tehnologije sekvencijalnog šaržnog reaktora (SBR) za biološko pročišćavanje i aerobne stabilizacije mulja.

“Važna je to karika, uz radove na izgradnji sanitarnih kanalizacija, vodosprema i ostalih objekata, u cjelom projektu kojim ćemo značajno podići razinu kvalitete života stanovnika Jastrebarskog i okolice. S nestrpljenjem iščekujemo početak izgradnje i veselimo se napretku projekta”, poručio je tim povodom gradonačelnik Zvonimir Novosel.

A uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Jastrebarskom gradit će zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Ljubljane, odlučeno je nakon provedbe javnog natječaja za odabir izvođača. Vrijednost radova iznosi 43,7 milijuna kuna s PDV-om, a obuhvatit će projektiranje uređaja i ishođenje potrebnih dozvola, provedbu potrebnih testova i pokusni rad te provedbu tehničkog pregleda u narednih 30 mjeseci.

“Čestitamo odabranim izvođačima i vjerujemo kako će njihove reference i iskustvo imati ključnu ulogu u projektiranju i izvođenju najboljeg rješenja za potrebe stanovnika Jastrebarskog i okolice”, izjavio je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko d.o.o., korisnika projekta Naša voda, naša budućnost.

 

O projektu

Projekt Naša voda, naša budućnost obuhvaća poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko i najveća je investicija u povijesti grada. Usmjeren je na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode tako što će unaprijediti planiranje i spremanje zaliha pitke vode, smanjiti zagađenje prirode te povećati razinu zaštite okoliša.

Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72% neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014. – 2020., dok ostatak iznosa financiraju Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko d. o. o.

Radovi su započeli u listopadu 2017. godine, a njihov se dovršetak očekuje u ožujku 2021. godine. Obuhvaćaju radove na 15 različitih gradilišta gdje se izvodi dogradnja sustava vodoopskrbe, dogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III. stupnjem pročišćavanja.

 

Sličan sadržaj

Back to top button