Jaska i okolicaVijesti
Izdvojeno

Natjecateljski nikad siromašniji ‘Fašnik u Jaski’, glavna nagrada u Pavučnjak | foto, audio, video

“Uspješno održan Fašnik u Jaski 2018!” – priopćili su iz Turističke zajednice grada Jastrebarskog, koja je pod pokroviteljstvom Grada, jučer organizirala još jedno središnje fašničko događanje u našem gradu.

Uhodanom tradicijom, maskirana je kolona prošetala glavnom ulicom, od bivšeg hotela do Strossmayerovog trga, a da nije bilo djece i gostujućih skupina, gotovo da se i ne bi imalo što vidjeti, jer domaćih odraslih maskiranih grupa, ove godine bilo je svega nekoliko.

Najboljom skupinom u konkurenciji odraslih, proglašena je ona iz Pavučnjaka (koji teritorijalno pripada gradu Samoboru), a koja je u naš grad stigla nadahnuta postapokaliptičnim filmom Pobješnjeli Max, pa je “Nori Max iz Pavučnjaka” iz Jastrebarskog otišao s novčanom nagradom u iznosu od 10 tisuća kuna. U Samoboru je osvojio drugo mjesto, pa je i tamo novčano nagrađen s 14 tisuća kuna.

A u Jastrebarskom su jučer, osim prvonagrađenog Mjesnog odbora Pavučnjak, s utješnim nagradama u iznosu po dvije tisuće kuna, nagrađene dvije odrasle maskirane grupe: skupina osnove škole “Bebeki” i “Umirovljenici Europski pioniri”.

 

Najmaštovitije i najkreativnije bile su skupine dječjeg vrtića Radost, njih ukupno 12, među kojima su sa svojim “tetama” bili: graškići, grožde, pačići, note, kontinenti, Afričke kućice, vesela šuma, radosne vodene poruke, močvara, more i vremenske prilike. Za kreacije i pripremnu njihovih maski, Turistička zajednica osigurala je za svaku grupu po 500 kuna.

Osim što u fašničku povorku unose živost, veselje i radost, ali i originalnost, dječje su skupine mamac za posjetitelje, jer brojni roditelji i rodbina djece, dolaze gledati svoje maskirane mališane, pa je tako bilo i jučer.

Fašničku povorku uveličale su Svetojanske mažoretkinje, te Puhački orkestar DVD-a Petrovina.

Program na pozornici, bio je u znaku nekad popularne serije Gruntovčani.

 

A upravo Šojka i Škanjac, kao i svakog Fašnika, i jučer su nakratko zavladali gradom.

 

Gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegovi zamjenici Domagoj Šlat i Stipe Bučar, jučer su se maskirali u bebe:

 

A, jedno od te “prevelike dece”, jučer je bilo plačljivo:

 

Najbolji tulum u Gucima

Novost ovogodišnjeg Fašnika u Jaski, bilo je natjecanje za najbolji fašnički tulum u ugostiteljskim objektima. Maskirani stručni žiri obišao je, u subotu navečer, prijavljene objekte te ocjenjivao brojnost maskiranih gostiju i uređenost objekta, kao i atmosferu općenito. Prvu nagradu za najbolji fašnički tulum u iznosu od 3 tisuće kuna osvojio je kafić “Kod Tome” u Gucima Draganićkim, a drugu su nagradu u iznosu po tisuću i pol kuna, podijelili poznati jaskanski kafići Haustor i Mazana.

I tako su jučer službeno okončana organizirana događanja ovogodišnjih poklada, maškara, mačkara, fašnika, pusta, karnevala ili kako tko već zove običaje maskiranja.

Fotogalerija:

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close