Jaska i okolicaVijesti

“Ne želimo da se truju stanovnici Jastrebarskog” | audio, foto

na predstavljanju Studije bili smo jedini prisutan medij

“Ne želimo da tvrtka Remondis Medison iz Draganića truje stanovnike Jastrebarskog! – jednoglasna je to poruka s jučer održanog javnog predstavljanja Studije o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije.

Naime, tvrtka Remondis Medison iz Draganića, po bolnicama sakuplja infektivni otpad, te ga dovozi u Jastrebarsko, na lokaciju druge tvrtke u gospodarskoj zoni, gdje ima takozvani mobilni uređaj, u kojem opasni otpad sterilizira, ili laički rečeno prokuhava, te tako obrađeni otpad izvozi u spalionicu u Austriju.

Taj posao, u našem se gradu odvija već nekoliko godina, nakon što je zbog velikog negodovanja u Draganiću, tvrtka Remondis Medison morala potražiti novu lokaciju za svoj ‘opasni’ posao i pronašla ga u Jastrebarskom, gdje je do sada dobivala privremene dozvole na 6 mjeseci, pa je svakih pola godine svoje mobilno postrojenje selila s jedne na drugu adresu u ulici Većeslava Holjevca. Sada želi osigurati stalnu lokaciju za prihvat, skladištenje i obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada, pa je, prije izdavanja potrebne dozvole, pokrenuta i provedba procjene utjecaja na okoliš.

Podsjetimo, u medicinski se otpad ubraja infektivni, zarazni otpad, koji sadržava patogene mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti kod ljudi i životinja, zatim kulture i pribor iz laboratorija, oprema i materijal koji je bio u dodiru s krvlju i ostalim izlučevinama pacijenata, korišteni oštri predmeti, općenito oštri medicinski pribor, igle, skalpeli i slično. To je i kemijski otpad s toksičnim kemikalijama, citostatici, stari rentgenski filmovi, boce za infuziju, amalgamski otpad iz stomatologije, otpadne pelene za djecu i odrasle, rukavice, gaze…, itd.

Sve to obrađuje se u mobilnom uređaju za sterilizaciju u našem gradu, čiji stanovnici o tome ništa ne znaju.

 

Ivan Smolčić, koji je za jučerašnjeg predstavljanja Studije bio najglasniji, a koji živi u neposrednoj blizini ‘sporne’ obrade opasnog medicinskog otpada, jučer je rekao i sljedeće:

 

Ovome je Smolčić dodao:

 

“To nebu išlo” – zaključno je poručio Ivan Smolčić, iz Gradske četvrti Donja Jaska:

 

Slično su govorili i svi ostali naši sugrađani, koji su došli na jučerašnje predstavljanje Studije, a među kojima je bila i Biserka Bingula:

 

I Bingula i ostali, prigovarali su zbog činjenice što se javni uvid u Studiju provodi u jeku godišnjih odmora, a i njezino jučerašnje javno predstavljanje organizirano je u 13 sati, kad oni koji nisu na odmoru, moraju raditi. Prozivali su zbog toga Zagrebačku županiju, odnosno njezin Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, u ime kojeg je Sandra Mirić pojasnila:

 

Uz veliko negodovanje prisutnih, Mirić je jedva uspjela reći:

 

Županija prebacuje na Ministarstvo, građani pitaju gdje je u toj priči Grad i što rade nadležne inspekcije, jer riječ je o tvrtki koja je najveća u poslu zbrinjavanja infektivnog i opasnog otpada iz bolnica i drugih medicinskih ustanova, kojoj je prije dolaska u Jastrebarsko, bilo zabranjeno gospodarenje opasnim otpadom, pa je jučerašnje predstavljanje Studije o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije, tek početak nove ‘ekološke afere’ u našem gradu.

Javni uvid u Studiju, organiziran je u gradskim prostorijama, u ulici dr. Franje Tuđmana 47, na prvom katu, do 24. kolovoza, do kada je moguće uputiti i sve primjedbe.

 

 

dokumenti:

STUDIJA o utjecaju na okoliš [PDF]

Prilozi [25 MB, PDF]

23.07.2018. – Netehnički sažetak Studije [PDF]

Sličan sadržaj

Back to top button