Jaska i okolicaVijesti

NOĆ MUZEJA | U Gradskom muzeju središnja tema biciklizam u Jaski

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se u petak 26. siječnja, pod olimpijskim geslom “Važno je sudjelovati” i naslovom “Muzeji i sport – brže, više, jače…”.

Gradski muzej Jastrebarsko također će se uključiti, kao i svake godine, u obilježavanje Noći muzeja, a središnja tema biti će biciklizam u Jaski, koji ima stoljetnu tradiciju. Naime, prvi biciklistički klub u Jastrebarskom osnovan je davnog 3. travnja 1902. godine.

101 godinu nakon osnutka Hrvatskog kluba koturaša u Jastrebarskom, osnovan je na inicijativu zaljubljenika u brdsko bicikliranje, 24. rujna 2003. godine i Klub koturaša Jastrebarsko, koji je i danas aktivan. Opširnije o svemu tome govoriti će se u Noći muzeja, u kojoj neće nedostajati ni popratnih glazbenih i ostalih prigodnih sadržaja.

13. izdanje Noći muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a ovogodišnju temu odabralo je kako bi se analitički sagledalo aktualno stanje u muzejskim zbirkama posvećenima sportu, te kako bi se potaknule lokalne inicijative na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva, a uz to stvorilo ozračje u kojemu sport ima kulturološku vrijednost.

Slikarstvo, glazba, sport i enologija – biti će povezani u Noći muzeja, koju sutra pripremaju Gradski muzej i galerija Jastrebarsko i Centar za kulturu.

 

Cjelovečernji program počinje u 20 sati, otvorenjem likovne izložbe “Lica i naličja Jaske“, autora Vjekoslava Skrbina, a potom će profesori i učenici Glazbene škole Jastrebarsko, nastupiti na 1. katu muzeja, u prostoru Građanske zbirke s koncertom klasične glazbe.

U 21 sat počinje program naslova “Povijest biciklizma u Jastrebarskom“, koji je i okosnica glavne teme ovogodišnje Noći muzeja: sport i muzeji. Autori ovog vrijednog istraživanja, koje uključuje edukativnu prezentaciju, projekciju fotografija, prigodnu izložbu i novonastalu brošuru povijesnog pregleda biciklizma u Jaski, su prof. Ratko Stojković i učenici OŠ Ljubo Babić, u suradnji s Gradskim muzejom Jastrebarsko.

Posjetitelji će moći besplatno razgledati muzejske zbirke do 23 sata.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close