Jaska i okolica

Noć muzeja u Jaski i Cvetkoviću | FOTO, AUDIO

Uz kolekciju slika iz privatne zbirke Kovačić, koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko te pjevačkog zbora Ad Hoc, posebno zanimljiv sadržaj posjetiteljima Noći muzeja, u petak je bio svijet glazbe i zvukova koje proizvode biljke, o čemu je u Gradskom muzeju govorio Miroslav Jan Golub, koji je otkrio da se zvuk biljke mjeri i otkriva na razlici potencijala, tj. na razlici napona između lista i korijena biljke, tako da te male oscilacije proizvode zvuk preko tog uređaja.

uređaj biljke
Foto: Grad Jastrebarsko

Ovaj uređaj omogućuje da na novi način stupimo u kontakt s prirodom. Biljka reagira na različite podražaje iz okoline, odnosno reagira na emocije u prostoru oko nje, bilo da su to ljudi ili druge biljke. Ako je u blizini emocionalno nabijena osoba, biljka može čak i zašutjeti.

Svi koji su posjetili Gradski muzej u Noći muzeja imali su prilike otkriti i da:

 

Miroslav Jan Golub Jaskancima je još poručio:

 

Ako se zna da nam biljni svijet donosi višestruke koristi za naše psihičko i fizičko zdravlje, zašto se o tome premalo govori, pitali smo našeg sugovornika koji nam je odgovorio da to nije u intersu mnogima i dodao:

 


 

Noć muzeja i u Cvetkoviću

Obilježavanju Noći muzeja ove se godine prvi put pridružio i Cvetković, gdje su marljivi mještani, na inicijativu tamošnjeg DVD-a, izložili jedinstvene primjerke više od 100 godina starih i očuvanih vatrogasnih pomagala i opreme te limenih i drvenih instrumenata. Posjetiteljima su otkriveni podaci o bogatoj i zanimljivoj povijesti glazbe i vatrogastva, koje u Cvetkoviću imaju 124 godine dugu tradiciju.

Izložbu su u petak, s velikim zanimanjem razgledali i učenici područne cvetkovačke škole, a uz svepristuni puhački orkestar, nije nedostajalo kuhanog vini niti domaćih delicija.

16298688_10155054499897566_1085613653761960651_n (1)
Foto: DVD Cvetković

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close