Jaska i okolicaVijesti

Noć muzeja u Jastrebarskom i Cvetkoviću

Gradski muzej Jastrebarsko i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja 2020. koja će se održati zadnjeg dana mjeseca, ovog petka 31. siječnja od 19 do 23 sata. Program je bogat i raznolik, a ukratko se može sažeti u dva razgleda muzejskih zbirki uz stručno vodstvo, između kojih će biti otvorenje izložbe slika i skulptura “Jaskanski susreti” uz nastup Gradskog pjevačkog društva “Javor” te Koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko. Fokus je na izložbi koja prikazuje radove 34 autora koji su članovi ili prijatelji ogranaka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Samoboru, Zaprešiću i Svetoj Nedelji. Izložba je nastala suradnjom jaskanskog Gradskog muzeja i galerije te Centra za kulturu i ogranaka Matice hrvatske iz spomenutih gradova, a pokrovitelji izložbe su gradonačelnik Zvonimir Novosel i Zagrebačka županija.

“Susret likovnih umjetnika i štovatelja umjetnosti iz Samobora, Zaprešića i Svete Nedelje te domaćina iz Jastrebarskog u galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko dugo smo očekivali i s radošću ga organiziramo, putem zajedničke izložbe svih autora i druženja u Noći muzeja, koju smo obogatili ovim vrijednim postavom. Umjetnici okupljeni ovom izložbom slika i skulptura ostavljaju značajan trag u kulturno umjetničkom životu svoga kraja i šire. Izložba prikazuje radove trideset četiri autora, zastupljenih s jednim ili dva rada. Raznovrsnost likovnih rukopisa, motiva i tehnika provlači se većim djelom postava dok kontrapunkt čini skupina od devet slika, kojom su autori iz Svete Nedelje izveli svojevrsne varijacije na temu, istražujući apstraktni ekspresionizam.” – poručuju između ostalog iz Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko.

Domaćini u Jastrebarskom su Josip Falica, voditelj likovnog odjela jaskanske Matice, te Dragutin Ciban i Nikola Novosel, a gost iz Karlovca je kipar Zdenko Grgeljac dok će Samobor, Zaprešić i Svetu Nedelju svojim radovima predstavljati po nekoliko tamošnjih umjetnika. Izložba će nakon otvorenja u Noći muzeja trajati i moći se razgledati cijeli idući mjesec, odnosno sve do 28.veljače.

Noć muzeja u Cvetkoviću

Osim u Gradskom muzeju, Noć muzeja u petak 31. siječnja, biti će održana i u Cvetkoviću i to četvrtu godinu zaredom. Tamošnji Mjesni odbor, Lovačko društvo Kuna, DVD Cvetković i KUD Cvijet, u suradnji sa svojim mještanima, ove godine za Noć muzeja pripremaju čak 4 izložbe: lovačku, vatrogasnu, izložbu etno sobe i oldtajmer traktora.

Na lovačkoj izložbi moći će se vidjeti brojne fotografije, trofeji i preparirana divljač u vlasništvu Lovačkog društva Kuna Cvetković, a biti će izložena i maketa lovačke čeke. Druga postava biti će na temu vatrogasne opreme, pa će se tako moći vidjeti preko 100 godina stara vatrogasna kola, koja su prilikom intervencije vukli konji. Treća postava je Etno  soba Cvetkovačke iže, postavljena u novoizgrađenom prostoru. Četvrtu postavu čine „oldtimer“ traktori raznih proizvođača starosti preko 40 godina, čiji su vlasnici osim iz Cvetkovića i iz Samobora, Draganića, Desinca i Galgova.

U glazbenom dijelu Noći muzeja u Cvetkoviću nastupit će: Puhački orkestar DVD-a Cvetković, KUD Cvijet Cvetković i rogista Lovačkog društva „Kuna“ Cvetković, a biti će izveden i zanimljivi igrokaz na temu grofa Erdödy-a i njegovog odlaska u lov.

“Vidimo se u petak od 18 sati i 30 minuta u Cvetkoviću!” – poručuju organizatori cvetkovačke Noći muzeja i pozivaju sve na staru adresu: Cvetković broj 72.

U glazbenom dijelu cvetkovačke Noći muzeja nastupit će: Puhački orkestar DVD-a Cvetković, KUD Cvijet i rogist Lovačkog društva „Kuna“, a biti će izveden i zanimljivi igrokaz na temu grofa Erdödy-a i njegovog odlaska u lov.

Organizatori su: Mjesni odbor Cvetković, Lovačko društvo Kuna te DVD i KUD Cvijet Cvetković u suradnji sa mještanima, a uz pokroviteljstvo Grada i Centra za kulturu Jastrebarsko.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close