Jaska i okolicaVijesti

Noć muzeja u Cvetkoviću

“Upoznajte stoljetnu tradiciju cvetkovačke limene glazbe!” – poziv je to Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetković, uoči predstojeće Noći muzeja koja će u Cvetkoviću biti organizirana treću godinu za redom, u petak, 1. veljače.

“Skupit ćemo prastare instrumente koji su kao takvi sačuvani – nisu niti prodani, a niti bačeni, i od njih ćemo napraviti zbirku instrumenata. Tako će, svi posjetitelji, imati priliku vidjeti bogatstvo drvenih i limenih instrumenata, drvene stalke za note, note stare više od 100 godina, kolica koja su služila za prijevoz bubnja, stari bicikl i trubu koja je služila za uzbunjivanje mještana kad je negdje bio ‘aganj’ tj. požar” – poručuju organizatori Noći muzeja u Cvetkoviću.

To je, međutim, samo prvi dio izložbe. Drugi će biti posvećen Limenoj glazbi DVD-a Cvetković – od prve generacije na fotografijama, do generacije iz 1975., koja se jedno vrijeme zvala i “Pionirsko – omladinska limena glazba”, a čiji su eksponati sačuvani i danas.

U glazbenom dijelu Noći muzeja nastupiti će zadnja generacija orkestra, a za sam kraj organizatori najavljuju i posebno iznenađenje.

DVD Cvetković i tamošnji mještani, pripremaju, dakle, treću godinu za redom bogati program Noći muzeja temeljen na tradiciji limene glazbe odnosno ‘pleh muzike’, koja u tom naselju ima tradiciju dulju od 120 godina.

Sličan sadržaj

Back to top button