Jaska i okolicaVijesti

Novi crni rekord u Zagrebačkoj županiji i u Jastrebarskom

Novi crni rekord zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, ali i u našem Jastrebarskom što se tiče dnevnog broja novozaraženih od početka pandemije koronavirusa. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u zadnja 24 sata u cijeloj županiji evidentirane su 94 osobe pozitivne na COVID-19, a od toga po gradovima – 8 Samobor, 3 Sveta Nedelja, 10 Zaprešić, 5 Jastrebarsko, 17 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 4 Vrbovec, 4 Sveti Ivan Zelina; po općinama – 3 Brdovec, 4 Bistra, 2 Jakovlje, 1 Luka, 2 Dubravica, 2 Stupnik, 3 Kravarsko, 1 Brckovljani, 6 Rugvica.

Ukupno je od početka pandemije u županiji evidentirano 1.430 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 655 osoba, a 20 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 755 slučajeva.

Od 94 današnje novozaražene osobe 38 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz privatne proslave, 4 za radna mjesta, 2 slučaja su importirana,  za 17 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 30 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 109 osoba, a među njima i po jedan razred osnovne škole u Gradecu, Velikoj Gorici i Vrbovcu gdje je u izolaciji i jedan razred srednje škole.

U RH aktivnih preko 5 tisuća slučajeva

U posljednja 24 sata u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.164. Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25.580 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20.053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 21148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 397 tisuća osoba, od toga 4.948 u posljednja 24 sata.

Pozivamo vas sve na odgovorno ponašanje

Osim u Jaski, zaraze koronavirusom ima i u Volavju, Domagoviću, Petrovini, Cvetkoviću, Gucima, Pavlovčanima, … i da ne nabrajamo dalje. Virus je i u osnovnoj školi. Uglavnom, epidemiološka slika našeg grada u kojem je trenutno 27 aktivnih slučajeva postaje sve gora, baš kao i ona na razini Zagrebačke županije i cijele Hrvatske.

Osim što raste broj oboljelih, povećava se i broj onih koji moraju u samoizolaciju, a na našem području ta je mjera ovoga tjedna određena i za 50-tak učenika koji su bili u kontaktu s oboljelim svećenikom tijekom priprema za svečanost podjele svete potvrde koja je protekloga vikenda održana u župi Petrovina.

Firma će iduće subote biti i u jaskanskoj crkvi, gdje se, pak, danas održavaju svečanosti prve svete pričesti, a sva ta okupljanja, druženja i čestitanja, teško da mogu proći bez posljedica.

Stoga, po tko zna koji put valja ponoviti na pridržavanje mjera i uputa, kao i činjenicu da odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Slična tema:

Back to top button