Jaska i okolicaVijesti

Obilježavanje Dana Vladka Mačeka u Jastrebarskom i Kupincu

Grad Jastrebarsko obilježiti će danas Dan Vladka Mačeka koji je rođen u našem gradu, 20. srpnja 1879. godine, dakle, u subotu će se navršiti točno 140 godina.

Dan Vladka Mačeka tradicionalno će biti obilježen svečanom sjednicom jaskanskog Gradskog vijeća koja će biti održana u Centru za kulturu danas od 17 sati. Potom će od 18 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa biti služena sveta misa nakon koje će krenuti povorka do biste dr. Mačeka ispred Općinskog suda u Jastrebarskom gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće.

Vladko Maček jedan je od najvećih velikana jaskanskog kraja, istaknuti hrvatski političar i vođa Hrvatske seljačke stranke s početka 20. stoljeća, čija se politika temeljila na poštenju, toleranciji, dijalogu i zajedništvu, zaštiti nacionalnih interesa i socijalnoj osjetljivosti.

140. godišnjica rođenja dr. Vladka Mačeka, osim u Jastrebarskom, biti će obilježena i u Kupincu, mjestu gdje je taj HSS-ov političar 1942. i 1943. godine bio u kućnome pritvoru na svom imanju. Nakon sloma NDH, u svibnju 1945. otišao je u emigraciju, isprva u Francusku, a dvije godine kasnije u SAD. Posmrtni ostaci preneseni su u domovinu 1996. godine i položeni uz ostale velikane HSS-a, u arkadi na Mirogoju.

Današnja proslava Mačekova rođendana u Kupincu, koju organiziraju HSS Zagrebačke županije i HSS Klinča Sela, početi će polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika, na Trgu koji nosi njegovo ime, a nastaviti se u 20 sati tribinom koja će biti održana u tamošnjem vatrogasnom domu.

Na tribini će sudjelovati: predsjednik HSS-a Krešo Beljak, povjesničar dr. Hrvoje Petrić, publicist i suautor knjige “Maček izbliza” Nino Škrabe, te Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić Gamiršek”. Tribina je otvorena za javnost i pozvani su svi zainteresirani.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close