OstaloVijesti

Objavljena je lista poreznih dužnika

Porezna uprava je jučer, kao i svake godine 31. listopada, objavila listu dužnika na kojoj su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i dužne su više od 100.000 kuna, zatim pravne osobe s dugom većim od 300.000 kn te građani koji su dužni više od 15.000 kuna poreza.

Dakle, tri su kategorije prema kojima možete pregledavati tko su sve porezni dužnici s iznosima većima od navedenih, a s obzirom na poveći broj istih, sugeriramo da najprije odaberete županiju koja vam je zanimljiva, recimo Zagrebačka, a potom kada vam se prikažu stranice s popisom, u polje pretrage (otvara se tako da u internet pregledniku među opcijama odaberete opciju traži ili na stolnom računalu / laptopu tako da držite tipku ctrl i pritisnete slovo f) unesete neki pojam kojim ćete suziti pretragu. Možete, recimo, unijeti grad ili naselje koje vas zanima.

snimka zaslona, popis poreznih dužnika

 

Dakle, na ovoj listi nećete naći dužnike od nekoliko kuna, nego fizičke osobe bez obrta čiji dug prelazi 15 tisuća kn, obrtnike s dugom većim od 100 tisuća kuna i pravne osobe (tvrtke) ako njihov dug prelazi 300 tisuća kn.

Prema odredbi stavka 10. istog članka navedenog Zakona popis dospjelih i neplaćenih dugova ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga, ili je pravomoćnim rješenjem o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi utvrđeno da se dug reprogramira ili je potvrđen predstečajni sporazum, ili je sukladno Zakonu o stečaju potrošača sklopljen izvansudski sporazum, odnosno sudska nagodba na pripremnom ročištu.

duznici.porezna-uprava.hr

Ako je porezni dužnik na neki način odgodio otplatu ili dogovorio obročno plaćanje on ipak neće završiti na listi, a ista situacija je i s predstečajnim nagodbama.

Porezni obveznici koji nakon objave popisa u cijelost uplate dug objavljen na popisu u stupcu “Ukupni iznos duga” brišu se s popisa, a brisanje se obavlja na dnevnoj bazi. Ali ako uplatite tek toliko koliko je potrebno da padnete ispod iznosa koji je kriterij za objavu na listi, onda će kraj vašeg imena biti crveni uskličnik i ne nastajete s popisa dok se cijeli dug ne podmiri.

Lista je dostupna OVDJE.

Recimo kako je puno preglednije pretraživati koristeći stolno računalo / laptop.

Back to top button