Jaska i okolicaVijesti

Obnovljena piramida na Japetiću! | foto

tekst i foto preuzeti od HPD-a Jastrebarsko

“A ti piramido, skromna uspomeno brižnih trudova planinarskoga društva, budi u grudima onih, koji te posjećuju plemenita čuvstva, uzgajaj im srce ljepotom prirode! Otresi sa svakoga, koji se na tvoje spratove popne teške brige svakdanjeg života, budi im vrelo čista veselja, plemenite i nedužne zabave. Budi Hrvatima bistru svijest, rasplamćuj žar ljubavi prema domovini, uzkrisi u njima plemeniti ponos, da motreći s tvoje visine ove nedogledne ravnine, zelene dubrave, visoke planine, dražesne brežuljke i ubave doline, ushićenjem uskliknu: Lijepa naša domovino! U to ime predajem te občinstvu za plemenitu porabu!”

Ovim je riječima 7. srpnja daleke 1889. godine Josip Torbar, tadašnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva, rođen u Krašiću, predao čeličnu piramidu postavljenu na Sljemenu iznad Zagreba planinarima i svim posjetiteljima na korištenje. Tada vjerujem, nikome od aktivnih planinara sa jaskanskog područja nije palo na pamet da bi upravo naš Japetić krasila ova čelična ljepotica.

Ne može se reći da se o piramidi nije brinulo krozu povijest našeg društva, jer u tom slučaju od nje ne bi mnogo ostalo. Ipak od 1989. godine kada je na njenu 100-tu godišnjicu napravljena obnova većeg obuhvata stvari kreću nabolje. Od tada se u redovitim intervalima od 10 godina organizirano pristupa njenoj obnovi, a koja je provedena i prošlog vikenda 26. i 27. svibnja 2018. godine.

Iznenadne i nenajavlje posjetitelje, Ankice i Mirka Kosa, vjerujem da su se dojmile mnoge zaposlene ruke i piramida prepuna naših članova – volontera. Upravo u vrijeme postavljanja ove piramide na Japetiću, naš dragi i počasni predsjednik Mirko je uz Velimira Wintersteigera bio jedan od najagilnijih članova čiji se entuzijazam i danas osjeti na prostorima Žitnice i Japetića uopće. Veseli i podatak da je na ovoj akciji sudjelovao i naš Juro Galović, pripremajući travnjak oko piramide za kasnije poslužen ručak. Kako imam podatak da je i on bio aktivan u vrijeme montaže piramide na Japetiću, siguran sam da i za njega ova protekla akcija nosi poseban dojam i budi uspomene na mladost.

Posebno veseli i još jedan podatak koji vežemo uz današnji rad društva. Prateći aktivnosti koje naše članstvo provodi u svoje slobodno vrijeme, nesporno je kako se sve veći broj članova odaziva na ovakve kompleksne i plemenite radne akcije. Tako je u ova dva dana akcije aktivno na obnovi piramide sudjelovalo 49 članova. Uz 8 članova koji su na radnoj akciji proveli dva dana bilježimo i dvadesetak naših članova koji su nam došli izraziti podršku.

Prisjećam se sada i posljednje masovnije radne akcije markiranja planinarskih putova, kada nas je 28 u 6 grupa uspjelo obnoviti trasu od slapa Brisalo do Japetića. I to u jednom danu. I dobro smo se zabavili to nedjeljno popodne u Tihočaju. Stoga se veselim, i zahvaljujem svima vama na svakom trenu koji ste odvojili za dobrobit Društva, nastavljajući tradiciju koju opet do godine obilježavamo jednom lijepom okruglom brojkom.

Teško je ne primijetiti da se dobra atmosfera koja obilježava naše izlete, ili kada se sretnemo u gorju prenosi i na ovakve akcije. Upravo zbog tog dobrog duha planine koji se uvukao među nas uz zvukove brusilica i kosilica gorskim se travnjacima i prošlog vikenda orila pjesma i smijeh. Smiješak sam vidio i na već spomenutom Mirkovom licu.

Malo i o samoj obnovi…

Subota, kao i nekoliko prošlih vikenda nije puno obećavala i ono što se često ponavlja u našim razgovorima opet se obistinilo. Od planova i od snova ne treba odustajati. Već će se sve nekako riješiti. Tako je bilo i ove subote. Standardna baza na Centrali, okupljanje i organizirani dolazak na Japetić već su nam postali rutina. Kratka okrijepa i ozbiljna namjera da se posao odradi u jednom vikendu vidjela se već po gardu pristiglih. Čekajući našeg domara Ivicu, dio je opreme odmah prebačen u tačke i združenim snagama odvezen do piramide.

Kratka koordinacija voditelja radova – Dražena bila je dovoljna da svatko pronađe svoje mjesto na radilištu. Draženovo poznavanje tehnika osiguravanja opet je bila od neizmjerne koristi, tako da je uz precizne i brze upute nekoliko penjača zauzelo pozicije sa vanjske strane konstrukcije. Dolaskom Ivice i potrebne opreme koja je odmah stavljena u funkciju ubrzo su se začuli zvuci brusilica. Dobar odaziv na akciju rezultirao je hitrim napretkom, tako da smo do ručka već dobrano završili uklanjanje korozije.

Zahvaljujući Daliboru Smetku i tvrtki Eco-chem, ove smo godine koristili napredno ekološki prihvatljivo antikorozivno zaštitno sredstvo Chelade. Nakon ručka prionuli smo nanošenju ovog sredstva, da bi u popodnevnim satima završili posao zajedničkim druženjem na terasi našeg doma na Žitnici.

Nedjelja je osvanula sunčana i obećavala je dovršetak planiranih radova, no kako to kod organizacije obično bude, postojala je mala bojazan od kiše i mogućih komplikacija. U prilog je išao i izniman odaziv od 30 vrijednih članova. Ubrzo je logistika pripremila agregate, kompresore, boju i zaštitna sredstva, kistove i penjačku opremu tako da su radovi brzo krenuli.

Radovi bojanja krenuli su od vrha, a novi sjaj presijavao se na proljetnom suncu. Bilo je tu dosta posla, da se ne zavaravamo, ali želja i predanost svih vas koji ste sudjelovali vrijedna je pažnje i svake pohvale. U jednom je trenutku pala ideja da se naše društvo profesionalno počne baviti obnovom piramida, pa eto, tako sad na “piku” imamo i zaboravljenu plešivičku piramidu. Dogodine bi mogli preuzeti i tunele. Navodno se dobro plaća, pa će biti dostatno za jednu kvalitetnu planinarsku ekspediciju.

Obzirom da je bila nedjelja, a naša je Slavica vrsna kuharica, travnjakom je oko 13 sati zamirisala juhica. Nadaleko poznata i hvaljena kuhinja obitelji Ivanušević uvijek je bila obilna, pa tako i sada nije nedostajalo izbora od nekoliko glavnih jela. Odmor koji je slijedio nakon ručka iskorišten je u međusobnom druženju svih tih veselih i poznatih lica.

Izgleda da je dobar ručak i odmor rezultirao još jačom željom da se posao dovrši. Kako je odmicalo vrijeme, tako su se i naši članovi brzo spuštali niz konstrukciju, a piramida je bila sve zelenija. Bilo je tu još vremena za jednu pauzicu, kavu i kolače,a oko 17 sati bacala se “zadnja ruka” na posljednju stepenicu i time je obnova uspješno okončana.

Slijedilo je čišćenje i pospremanje alata i opreme, prepričavanja dogodovština koje su nas pratile taj vikend. Nakon što smo ostavili travnjak i piramidu očišćen i obnovljen, svi smo se uputili na zajedničko druženje do omiljenog nam planinarskog doma. Kako sam i ranije spomenuo, dobri duh planine nas je poštedio lošeg vremena i prepoznao našu dobru namjeru. S tom je misli i završen ovaj obuhvatan posao kao priprema za iduću slavljeničku godinu.

U pripremi radne akcije imali smo vrlo dobar odaziv naših dragih sponzora koje moramo spomenuti. Boju nam je donirala tvrtka Chromos boje i lakovi d.d., Zagreb, antikorozivnu zaštitu Eco-chem d.o.o., Zagreb, potreban materijal, zaštitna sredstva, alat za skidanje korozije i bojanje tvrtke Polidor d.o.o., Jastrebarsko, i ROCOM, Klinča Sela, a gorivo za električne generatore i kosilice benzinska pumpa Tomica benz, Klinča Sela. Isto tako, potrebno je spomenuti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje koja je prepoznala naš trud i dala nam na posudbu 2 električna generatora. Uz logističku potporu OPG-a Curan, naših dragih domara, zatim osobnog alata i strojeva imali smo još nekoliko pojedinačnih donacija manje vrijednosti, a koje su nam pomogle u realizaciji ovog projekta.

Uz molbu na odaziv u idućim akcijama koje planiramo kroz kratko vrijeme preostaje mi zahvaliti još jednom svim sudionicima ove radne akcije, posebno naglašavajući da je ovo jezgra društva koju je doista potrebno poimence spomenuti i svima osobno uz stisak ruke zahvaliti na svemu onome što za društvo i čine. To su abecedno poredani naši članovi:

Banjavčić Ivica
Budišćak Manuela
Delić Vlado
Dimnjaković Hrvoje
Fabijanić Mirko
Filaković Klara
Gabor Marko
Galović Juro
Galović Mirna
Gašpar Petar
Jalšovec Mario
Jurkovac Krunoslav
Jurmanović Dijana
Jurmanović Neven
Kadlec Kruno
Karača Ivo
Kelečić Blaženka
Kelečić Ivica
Kelečić Matija
Kordić Nikolina
Lacković Miljenko
Lehpamer Karača Zdenka
Lovreček Dražen
Lulić Karlo
Mihaljević Ivica
Mihaljević Ljiljana
Nikl Snježana
Plantaš Igor
Plantaš Zvonimir
Pulig Dražen
Ribar Mislav
Ringel Ana
Robić Mario
Robić Željkica
Rubinić Snježana
Severinac Dragica
Severinac Marta
Smetko Dalibor
Šeper Jadranko
Šeper Karolina
Valečić Marijana
Vlaisavljević Igor
Volarić Vlado
Vučinić Lucija
Vučinić Nikolina
Vučinić Petra
Vučinić Roland
Vuković Cena Zdenko
Zlodi Petra
Ova će imena autor naše Jaskanske planinarske priče, Ivo Karača sigurno spomenuti u nekom novom ili dopunjenom izdanju, a do idućeg izleta ili radne akcije HEJ-LOP!

Jadranko Šeper

izvor teksta  s velikom fotogalerijom

 

FOTO
HPD Jastrebarsko
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close