Jaska i okolicaVijesti

Od sutra u našem gradu škola na daljinu, imamo pet novih slučajeva

U županiji ozdravilo 196 osoba uz 110 novih slučajeva

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestio je kako se na području Zagrebačke županije u posljednja 24 oporavilo 195 osoba, a novih je 110 slučajeva, od toga 5 u Jastrebarskom. Ostali gradovi – 17 Samobor, 2 Sveta Nedelja, 28 Zaprešić,  10 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 11 Dugo Selo, 5 Vrbovec, 10 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 5 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Luka, 1 Pušća, 1 Dubravica, 3 Stupnik, 1 Pokupsko, 1 Križ, 2 Brckovljani, 4 Rugvica.

Od početka pandemije u županiji je evidentirano 3.696 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 1.298 osoba, a 26 osoba je preminulo. Trenutno su aktivna 2.372 slučaja.

Samoizolacija je propisana učenicima 3 razreda osnovnih škola i 1 razredu srednje škole s područja Zagrebačke županije.

Od sutra u našem gradu škola na daljinu

Zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, a u suradnji s nadležnim epidemiologom i liječnicom školske medicine, Stožer civilne zaštite Grada Jastrebarskog donio je Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje grada Jastrebarskog, a odnosi se na provođenje nastave na daljinu od sutra pa do 13. studenog, a za organizaciju takve vrste nastave zaduženi su ravnatelji škola.

Odluku možete preuzeti ovdje ili pročitati u nastavku. Točka II. napisana je krajnje nespretno i zbog redoslijeda riječi je poprilično nejasna, pa je bio potreban dodatni kontakt kako bismo shvatili autora/icu teksta. Stoga smo kontaktirali Srednju školu Jastrebarsko da bismo otkrili jesu li tamošnji učenici u Odluku o nastavi na daljinu uključeni ili nisu.

Ipak i Srednja škola Jastrebarsko, kao i Osnovna škola (izuzev područnih škola) od sutra provodi nastavu na daljinu – potvrđeno nam je iz Srednje škole Jastrebarsko, što je doduše i sugerirala točka III. gdje su ravnatelji navedeni u množini.

U područnim školama nastava ide uživo jer je manja fluktuacija učenika i djelatnika

U svakom slučaju, nastavu na daljinu od svih školaraca, neće imati učenici područnih škola, dakle učenici od 1. do 4. razreda osam područnih škola u Cvetkoviću, Čegljima, Desincu, Domagoviću, Petrovini, Plešivici, Svetoj Jani i Volavju. Oni nastavu pohađaju redovno po uobičajenom rasporedu.

Recimo još kako iskustvo sa školom na daljinu za sada jedino nemaju ovogodišnji prvašići osnovci, dok će stariji učenici raditi po već uhodanom sistemu. Osnovnoškolska ravnateljica Sanja Sertić:

 

U Hrvatskoj se u zadnja 24 sata oporavilo 2.048 osoba

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj se od tegoba s koronavirusom oporavilo 2.048 osoba, a u istom periodu zabilježeno je 1.427 novih slučajeva zaraze pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.079. Među njima je 1.191 pacijent na bolničkom liječenju, od toga ih je na respiratoru 112. Nažalost, preminule su 34 osobe.

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 54.087 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih se ukupno oporavilo 39.380. Do danas je ukupno testirano 514.176 osoba, od toga 7.013 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26.888 osoba.

Od raka preminulo 7.000 osoba

Ukupno je od početka pandemije u našoj zemlji od posljedica koronavirusa preminulo 628 osoba, a za usporedbu, u istom periodu, u Hrvatskoj je od posljedica raka preminulo 7 tisuća osoba. Naime, zbog situacije u zdravstvenom sustavu manji se broj pacijenata odlučuje za preventivne preglede, odgađaju se kontrolni pregledi i dodatne pretrage te se smanjuje suradljivost pacijenata, pa osim što su onkološki pacijenti jedna od najranjivijih skupina za zarazu virusom, prave posljedice pandemije u onkologiji i ove izvanredne situacije tek se očekuju. Sa 7 tisuća preminulih od posljedica raka za vrijeme korona pandemije drugi smo najgori u EU, a po stopi preživljavanja među 5 najgorih. K tome, jedina smo zemlja u Europskoj uniji koja nema Nacionalnu strategiju protiv raka.

Povezane vijesti

Back to top button