JastrebarskoZanimljivosti

Od Zagrebačke županije jaskanskim kulturnim programima 133 tisuće kuna

Skoro 2 milijuna i 200 tisuća kuna, Zagrebačka županija izdvaja ove godine za programe u kulturi. Riječ je o bespovratnom novcu, kojeg Županija dodjeljuje temeljem javnog natječaja, koji je bio objavljen početkom ožujka, a rezultati kojeg su objavljeni ovih dana.

Iz tablice s dodijeljenim potporama, vidljivo je da je programima iz oblasti kulture na širem jaskanskom području za 2017. godinu dodijeljeno ukupno 133 tisuće kuna.

Najveći iznos, 29 tisuća kuna, dobio je Centar za kulturu Jastrebarsko: 23 tisuće za knjižničnu djelatnost, odnosno za obnovu fonda i popunu zavičajne zbirke, te 6 tisuća kuna za muzejsko galerijsku djelatnost, točnije: 3 tisuće za arheološku izložbu Crkva svetog Nikole biskupa u Žumberku i 3 tisuće za likovnu izložbu Vjekoslava Skrbina pod nazivom Lica i naličja Jaske.

Po visini odobrenih potpora, nakon Centra za kulturu, slijedi Ogranak matice hrvatske Jastrebarsko, koji je za tri svoja projekta dobio ukupno 18 tisuća županijskih kuna: 10 tisuća za knjige Liječnici u jaskanskom kraju te Mali i veliki ljudi svetojanskog kraja, te 5 tisuća za organizaciju poetsko glazbenih programa i 3 tisuće za književni natječaj za djecu jaskanskog kraja pod nazivom Vrelo zavičaja.

Treći po visini ovogodišnjih županijskih potpora je Kreativni studio Zvrk iz Jastrebarskog, kojemu je za dva projekta, odobreno 14 tisuća kuna: 9 za Kazalište Škrabe, a 5 za nastavak knjige U plavom podrumu.

Po 10 tisuća kuna dobit će: Gradsko kazalište Jastrebarsko za predstavu Najveća tajna i Baletni studio za Čarobnu škrinju, dok je 8 tisuća kuna dodijeljeno jaskanskoj župi svetog Nikole biskupa za knjigu Duhovna baština Stepinčevog i Kuharićevog zavičaja.

Iznos od 17 tisuća kuna, dodijeljen je Turističkoj zajednici općine Pisarovina: 9 tisuća za otkup predmeta za fundus i 8 tisuća za publikaciju Kak se negdar živelo.

Grkokatolički župni ured Sveti Juraj Stojdraga, od Zagrebačke će županije u ovoj godini prihodovati će 15 tisuća kuna: 10 tisuća za godišnjak Žumberački krijes i 5 tisuća za održavanje i popunjavanje Muzejsko zavičajne zbirke žumberačkog uskočkog muzeja u Stojdragi.

Zagrebačka županija i ove godine sufinancira programe iz amaterizma, a među kulturno umjetničkim društvima koja su dobila županijsku potporu, tri su s našeg područja: KUD Magdalena iz Donje Kupčine, koji je dobio 5 tisuća kuna za folklornu manifestaciju Pjesmom do Božića, zatim KUD Josip Torbar iz Krašića, kojemu je dodijeljeno 4 tisuće kuna za dječji folklorni susret Zaplešimo dolinom kardinala, te KUD Desinec, koji će s 3 tisuće županijskih kuna, kupiti obuću za svoju dječju folklornu sekciju.

Tablica s dodijeljenim potporama u kulturi u 2017. godini može se preuzeti OVDJE.

Komentari:

Adblock detektiran

Podržite nas tako da dozvolite prikaz oglasa