Jaska i okolicaVijesti

Odlazi li Remondis Medison iz Jastrebarskog ili ostaje?

21. prosinca 2018. datum je do kojeg tvrtka Remondis Medison ima privremenu dozvolu za rad svog mobilnog uređaja, kojim obrađuje opasni medicinski otpad u Jastrebarskom, oko čega je ovoga ljeta u našem gradu izbila velika afera.

Ta tvrtka iz Draganića, koja je njemačka podružnica Remondis Medisona, ovoga je ljeta, naime, nakon nekoliko privremenih dozvola za mobilno postrojenje u jaskanskoj gospodarskoj zoni, namjeravala svoj posao zbrinjavanja opasnog medicinskog otpada, ubuduće obavljati u trajnom postrojenju, a prilikom javnog uvida u studiju na utjecaj okoliš te investicije tome su se snažno usprotivili i građani i lokalna vlast.

Idućega petka, dakle, ističe privremena dozvola a što će biti nakon toga nitko točno ne zna, no, neslužbeno se može čuti da bi Jaskanci mogli odahnuti jer se ova djelatnost koja ugrožava zdravlje ljudi, navodno seli u Sisak.

Financijski direktor Remondis Medisona Dino Jurjević kaže da tvrtka u ovom trenutku ne daje nikakve izjave za javnost, pa tu informaciju nije želio niti potvrditi niti demantirati. Ni gradska vlast nema pouzdanu informaciju o budućnosti zbrinjavanja opasnog medicinskoga otpada, što se čulo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je za aktualnog sata HDZ-ov vijećnik Miljenko Pavlaković, pitao što je s provođenjem zaključaka koje je Gradsko vijeće s tim u vezi jednoglasno usvojilo početkom mjeseca rujna:

 

Izvješća nema, ali ima smrada:

 

Odgovorio je gradonačelnik Zvonimir Novosel:

 

Dakle, inspekcija je potvrdila kako nema nepravilnosti nad poslovanjem tvrtke Remondis Medison, oko koje je gradonačelnik ove jeseni razgovarao i s ministrom zaštite okoliša i prirode Tomislavom Ćorićem.

 

Oporbeni vijećnik Miljenko Pavlaković nije bio zadovoljan ovakvim gradonačelnikovim odgovorom i tražio je da ta tema bude prva točka dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća. A na zadnjoj sjednici kad se o Remonis Medisonu govorilo, MOST-ov vijećnik Roman Rodić je rekao:

 

Ponovno je za govornicu izišao gradonačenik Novosel:

 

Rodić smatra da upravo institucije štite te djelatnosti i ne vjeruje tvrtkama koje se bave opasnim poslovima, što je potkrijepio i osobnim iskustvom iz vremena kad je bio županijski vijećnik.

 

I na ove Rodićeve konstatacije, očitovao se gradonačelnik Zvonimir Novosel:

 

Gradonačelnik je govorio i o inspekcijskom nadzoru tvrtke Krka.

 

I tako inspekcije uvjeravaju da je sve po zakonu i da tvrtke: Remondis Medison, Kemis-Termoclean i Krka, koje su od obiteljskih kuća, hotela, dvorišta i vrtova udaljene samo nekoliko stotina metara obavljaju djelatnosti, koje ne predstavljaju prijetnju zdravlju i okolišu, no, kolika je stvarna šteta za okoliš, prije svega na slivne vode i zagađenje zemlje i zraka, pitanja su na koja nema odgovora.

A pouzdanog odgovora za sada nema niti na pitanje što će biti s obradom opasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom nakon 21. ovoga mjeseca? Najbolje bi bilo da je točna informacija da Remondis Medison odlazi u sisačku poduzetničku zonu, u tamošnji prostor tvrtke Herbos gdje se opasni otpad već zbrinjava.

U svakom slučaju, zbrinjavanje medicinskog otpada i kemikalija, odnosno općenito opasnog otpada, nespojiva je gospodarska djelatnost s gradom budućnosti kakvim se Jastrebarsko predstavlja.

Sličan sadržaj

Back to top button