SportVijesti

Održan rekordan i vrlo uspješan Žumberak Trail 2019.

Na sada već poznatoj lokaciji, Plešivičkim Poljanicama, u subotu se okupio rekordan broj trkača, rekreativaca i ljubitelja trail utrka. Utrka koja iza sebe ima dugu tradiciju i koja je godinama dominirala ljetnom sezonom trail trčanja, poznatija pod nazivom Jaskanski vinski treking, drugu godinu zaredom nastavljena je pod imenom Žumberak trail.

Sudjelovalo je gotovo 950 prijavljenih trkača iz 18 zemalja svijeta, a dugogodišnja uspješna tradicija prepoznata je od strane ITRA-e (International Trail Running Association), pa se Žumberak Trail i ove godine bodovao kao kvalifikacijska utrka za Ultra Trail du Mont Blanc, tzv. zlatni gral svih trail utrka na koju se može prijaviti trkač ukoliko ima dovoljan broj skupljenih ITRA bodova.

Iako bez previsokih vrhova, Oštrc, Stražnik, Japetić i Zečak, svojim su zbrojem uvelike otežali i nadmetanje među trkačima učinili mnogo zanimljivijim te stazu Žumberak Trail-a uvrstili na popis jednih od najvećih izazova hrvatske trail scene. Zbog svoje organizacijske razine, Žumberak Trail opravdano se može nazvati jednom od najprestižnijih utrka u Hrvatskoj, ali i šire. O težini staze svjedoči i brojka od 20-ak onih koji ju nisu uspjeli savladati. Tome u prilog išle su, ipak, još uvijek ljetne temperature i težak zrak.

Teške vremenske uvjete, ponajviše su na svojoj koži osjetili natjecatelji najduže staze, Ultre od čak 57 km i 2.500 metara visinske razlike, koji su prolaskom kroz cilj prikupili 3 ITRA boda. Najbrži ultraš bio je Bojan Kuljić koji je u cilj ušao za 5 sati i 54 minuta, koji je za sobom malo ostavio drugoplasiranog Matiju Razuma (6:04). Hrvoje Vlašić u cilj stiže kao treći tek tri minute kasnije. Od devet žena, prva je do cilja stigla natjecateljica iz Mađarske, za njom Crnogorka Ivana Ivandija, rodom iz Đurđevca, već 17 minuta kasnije kroz cilj prolazi Irena Smojver, sa svojom ptičarkom Harley i zauzima treću poziciju.

Na Dugoj stazi, koja je iznosila 28 km, 14 od 187 sudionika odustalo je, a stazom je najbrže prošao zagorac Nikola Špoljar, zatim Bruno Škrinjarić, a Renato Kuzek zauzima treću poziciju u muškoj konkurenciji. Među ženama pobijedila je Ivančica Jež koja je tek za 30 sekundi pobjegla natjecatejici iz Njemačke dok je treće mjesto zauzela Helena Gleđa.

Kratka staza sa svojih najavljenih 15 kilometara i 700-tinjak metara uspona, bila je najbolji izbor za najveći broj natjecatelja, njih 260. Žene koje su najbrže savladale tu dužinu i visinu s vrlo malim međusobnim vremenskim razmacima bile su Suzana Lučić , Tea Faber i Marta Grubić. U muškoj konkurenciji situacija je bila još neizvjesnija do samog kraja te Ratko Boroš, Ino Šepec i Dubravko Paver ciljnu liniju pretrčavaju sa sekundama razlike.

Rekreativnu stazu dugu osam kilometara, uz gotovo 400 metara uspona došlo je iskusiti 150 znatiželjnika. U muškoj konkurenciji najbrži je bio Jaskanac – Josip Domjančić , koji je sobom ostavio drugoplasiranog Alberta Ruška i trećeplasiranog Ivicu Gelu, a u ženskoj konkurenciji na rekreativnoj stazi ovogodišnjeg Žuberak traila pobijedila je Renata Kožar, ispred Vanje Rupčić i jaskanske Kineskinje Xiuling Zhang.

Organizatori iz Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme su iznimno zadovoljni ovogodišnjom utrkom. Rekordan broj trkača, među kojima su se pojavila i neka poznata imena iz svjetske trail scene, govori o tome da su trkači počeli ovaj kraj i ovu utrku prepoznavati kao događanje koje se svakako treba staviti u godišnji kalendar utrka.

Popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u vrijeme utrke u cijeloj Jaski i okolici, već nekoliko dana prije, dovoljno govore koliko je ova manifestacija važna i bitna turistički i ekonomski za grad Jastrebarsko koji je i podržao utrku zajedno sa Zagrebačkom županijom, potporu su pružile i gradska i županijska turistička zajednica, a posebno se financira i od strane gradske i županijske sportske zajednice. Organizatori uz zahvalu svim pokroviteljima i sponzorima, najavljuju da će ova utrka iz godine u godinu biti sve bolja te će i dalje služiti ne samo za sportsku već i turističku promociju Zagrebačke županije, grada Jastrebarskog, te Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje.

Oznake

Slična tema:

Pogledaj i ovo:

Close
Back to top button
Close