Jaska i okolicaVijesti

Održan sastanak u okviru priprema za Treći obrtnički forum Zagrebačke županije

Rad na crno, odnosno siva ekonomija, te nezainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja, kao i licenciranje radionica…. samo su neki od problema, s kojima se susreću obrtnici jaskanskog kraja, o kojima se prije nekoliko dana govorilo u Udruženju obrtnika Jastrebarsko, na sastanku, kojemu su nazočili i: čelni ljudi našega grada i susjednih općina, te Obrtničke komore Zagreb, udruženja obrtnika Rijeke, Karlovca i Zagreba, kao i LAG-a Sava.

U Jastrebarskom je, naime, održan radni sastanak u okviru priprema za Treći obrtnički forum Zagrebačke županije, koji će početkom 2018. godine biti održan upravo u našem gradu, a na kojem će glavna tema biti obrazovanje, jer je iz godine u godinu, sve manji broj učenika koji se žele školovati za obrtnička zanimanja. Ove školske godine, primjerice, u strojarski razred Srednje škole Jastrebarsko, upisalo se samo 16 đaka: 12 za zanimanje automehaničar i 4 za instalatera grijanja, dok za druga zanimanja uopće nije bilo interesa.

POGLEDAJTE I OVO  GDCK Jastrebarsko | Održani Završni volonterski kamp i Edukacija Županijskog interventog tima

Predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika Stipe Bučar, podsjetio je da Udruženje već nekoliko godina provodi niz aktivnosti kako bi se učenike osmih razreda motiviralo da školovanje nastave u obrtničkim zanimanjima.
Bučar je podsjetio i na ostale aktivnosti Udruženja (na čijem je čelu), od polaganja majstorskih ispita i organiziranja brojnih edukativnih programa za svoje članove, preko besplatnih pravnih savjeta, te tečajeva zaštite na radu i higijenskog minimuma, do pomoći kulturno umjetničkim udrugama koje mogu koristiti prostore Udruženja.

Udruženje je, bez naknade, ustupilo i jednu prostoriju LAG-u Sava- najvećoj Lokalnoj akcijskoj grupi na području RH, gdje obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima financiranja kroz EU fondove, kao i nacionalne natječaje.

A Udruženje obrtnika dobilo je i nove prostorije u potkrovlju obrtničkog doma u Smičikalsovoj ulici, koje su uređene dobrovoljnim radom jaskanskih obrtnika i uz pomoć Grada Jastrebarskog.

POGLEDAJTE I OVO  Europski tjedan mobilnosti u Jastrebarskom završio bogatim programom | audio

Inače, jaskansko Udruženje obrtnika, pored grada Jastrebarskog obuhvaća i općine Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak, i na tom području djeluje oko 650 obrtnika (aktivnih je više od 600), a samo na području grada Jastrebarskog djeluje ih više od 360.  Stipe Bučar, stoga, nerijetko ističe, da ne postoji tvrtka na području grada, koja zapošljava toliki broj ljudi, kao što ih zapošljavaju obrtnici.

Komentari:

Oznake

Ako ste propustili:

Close