Jaska i okolicaVijesti

Održana godišnja skupština Udruge Žumberački uskoci | foto, audio

Grkokatolički centar u Jastrebarskom, u nedjelju je bio domaćin članovima i simpaziterima Udruge Žumberački uskoci, koja je tamo održala svoju godišnju skupštinu.

 

Milan Radić, predsjednik Udruge Žumberački uskoci, na nedjeljnoj skupštini (koja je počela misom za sve pokojne uskočke vojskovođe iz Žumberka, kao i pilota Miroslava Perisa koji je stradao u Domovinskom ratu) govorio je o aktivnostima planiranim u ovoj godini, kao i o onima koje su obilježile 2018. godinu.

 

Tijekom ove godine udruga planira proslavu obljetnice doseljenja uskoka na Žumberak 1539. – 2019., tiskanje drugog izdanja knjige “Žumberački uskoci vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe Naše”, zatim sudjelovanje na uskočkim susretima u Senju i Klisu, kao i proslavama Dana grada Karlovca i Samobora, te nabavu nošnji, izdavanje publikacije o sošičkom kraju i još puno toga, a sve sa ciljem oživljavanja žumberačke uskočke priče.

I ovom je prilikom, stoga, istaknuto da se uskočka priča treba širiti među populacijom, jer su Uskoci iz Žumberka bili nositelji kršćanske pobjede kod Siska 1593., a 1545. obranili Zagreb od Osmanlija.

Dodajmo još da udruga Žumberački uskoci, pod tim imenom, djeluje unatrag dvije godine, a da se prije toga, od osnutka u siječnju 2009. do 2017. zvala Uskok Sošice, što znači da ove godine obilježava desetu godišnjicu svoga rada i djelovanja.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close