Jaska i okolicaVijesti

Održana tribina o Dječjem domu za ratnu siročad u Jastrebarskom

Subotnji dan, 26. kolovoza, u Jastrebarskom je bio dan kao i svaki drugi. No, do demokratskih promjena 1990. godine, taj se dan slavio i obilježavao kao Dan općine Jastrebarsko, veličajući 26. kolovoza 1942., kada je, za partizanskog napada na naš grad oslobođeno 700 djece iz tako zvanog “ustaškog logora”, a zapravo iz dječjeg doma.

Kako prava istina o tome, u javnosti još uvijek nije u potpunosti zaživjela, u subotu je, u našem gradu, povodom Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i  75. godišnjice “partizanskog napada na Dječji dom”, održana prigodna komemoracija, s tribinom o Dječjem domu za ratnu siročad u Jastrebarskom iz 1942. godine.

Na tribini su govorili: Ante Beljo – predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, zatim Polona Jurinić iz Slovenskog doma u Zagrebu, te naš sugrađanin Zdenko Vuković – Cena.
Ovaj poznati jaskanski kroničar i publicist, tom je prilikom i najavio skorašnji izlazak knjige “Istina i laži o Jastrebarskom”, u kojoj će biti objavljena sva njegova istraživanja o dječjem domu, ali i o komunističkim žrtvama šume Gović. Zdenko Vuković, već se godinama zalaže za pravu istinu o Dječjem domu u Jastrebarskom.

 

Evo i detalja o događaju od 26. kolovoza prije 75 godina:

 

U nastavku, Zdenko Vuković, podsjeća:

 

To je bit cijele ove priče, ističe Zdenko Vuković – Cena:

 

Ovaj naš poznati kroničar, istraživanjem činjenica oko dječjeg doma, bavi se već niz godina:

 

I na kraju, vratimo se na početak, i negdašnje značenja 26. kolovoza za našu sredinu:

 

Dodajmo još, da je na subotnjoj tribini o Dječjem domu, u ime Grada Jastrebarskog, bio zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, koji se, također, založio za pravu istinu o našoj povijesti.

Sličan sadržaj

Back to top button