Jaska i okolicaVijesti

Općini Krašić 300 tisuća kuna za uređenje pristupne prometnice i središnjeg trga

Načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice općine Krašić, Josip Petković Fajnik potpisao je Ugovor sa Zagrebačkom županijom o sufinanciranju Projekta uređenja turističke infrastrukture u općini Krašić u sklopu Projekta ‘Dolina kardinala’.

Naime, na inicijativu općine koju je snažno podržala Županija, prije 3 godine krenuo je postupak kvalitetne pripreme i analize zajedničkog i važnoga Projekta za razvoj prije svega vjerskoga turizma na prostoru Zagrebačke županije. Dogovoreni su konkretni koraci, a prvi su bili sastanci svih resora i analize trenutnoga stanja, nakon kojih su osigurana sredstava i ugovarena izrada ‘Master plana razvoja turizma u Dolini kardinala’ koji je napravio Institut za turizam iz Zagreba te je krajem 2018. počela njegova realizacija.

Prethodne godine učinjen je prvi bitan iskorak kroz uređenje prvog javnog parkirališta za prihvat sve brojnijih hodočasnika i gostiju što je i realizirano uz značajni financijski suport županije. Ovim Ugovorom osiguran je nastavak navedenog projekta u smislu uređenja pristupne prometnice i platoa, a i središnjega trga u Krašiću koji nakon 22 godine od njegova uređenja traži brojna osvježenja i dodatna ulaganja.

Vrijednost Ugovora je 300 tisuća kuna i osigurat će kontinuitet daljnjih ulaganja u turističku infrastrukturu na području općine Krašić.

Josip Petković Fajnik posebno je izrazio zadovoljstvo da je, osim jasne i nedvosmislene podrške Zagrebačke županije, vrijednost i važnost Krašića kao odredišta vjerskoga turizma, prepoznata i u Hrvatskoj Vladi, u nadležnim Ministarstvima, prije svega regionalnoga razvoja i fondova EU koje je za izgradnju i uređenje turističke infrastrukture prošloga tjedna dodijelilo ugovor na iznos od 700 tisuća kuna. Kad se tim iznosima dodaju vlastita sredstava koja će se uložiti još ove godine, kao i sredstva Ministarstva kulture koja su dodijeljena za uređenje objekata koji su kulturna dobra najviše kategorije, poput ‘Spomen kuće Stepinac’, ukupna vrijednost ulaganja u turističku infrastrukturu i objekte vezane uz turizam, ove će godine biti preko 1,8 milijuna kuna.

Osim toga, nastavit će se investicije u modernizaciju cestovne infrastrukture, što bi prije svega trebalo značiti gradnju obilaznice kojom će se rasteretiti naselja Brezarić i Krašić, koja su često zagušena zbog brojnih osobnih vozila i autobusa koji dolaze ponajviše u Krašić i Pribić, a u bliskoj budućnosti promet će se na ovom području samo dodatno intenzivirati jer će se tuda prometovati prema PP Žumberak –Samoborsko gorje i novom posjetiteljskom centru koji se gradi u Sošicama.

IZVOR
Općina Krašić
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close