Jaska i okolica

Otvoren “Umjetnički Perivoj” | AUDIO

Otkrivanjem skulpture „Rast do neba“ sinoć je u Perivoju dvorca Erdody u Jastrebarskom, otvoren projekt pod nazivom „Umjetnički Perivoj“.

Riječ je o projektu, koji naš grad ostvaruje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, čiji će profesori (s kiparskog odsjeka) kao i akademski kipari, svojim skulpturama postupno ukrašavati jaskanski perivoj i time mu davati dodatni umjetnički aspekt.

Na sinoćnjem otvorenju projekta „Umjetnički Perivoj“, upriličenom na Europski dan parkova (koji se obilježava 24. svibnja) govorio je saborski zastupnik, Jaskanac – Mihael Zmajlović:

 

„Uspjeli smo, zahvaljujući angažmanu brojnih suradnika i stručnjaka.“ – rekao je u nastavku Zmajlović, te podsjetio da je za brojne radove na uređenju i obnovi Perivoja (tijekom proteklih godina) trebalo i dosta novca.

„No, rezultati su i te kako vidljivi“ – istaknuo je bivši ministar zaštite okoliša i prirode:

 

perivoj6

 

A, najnovija atrakcija u Perivoju je, kao što smo rekli, skulptura „Rast do neba“, akademskog kipara Vladimira Gašparića – Gape, koju je sinoć otkrila Adela Mesić, jedina jaskanska studentica na Akademiji likovnih umjetnosti:

 

perivoj5

 

Sinoć je u Perivoju izveden i atraktivan glazbeni performans  Stjepana Večkovića, soliste na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama LADO, koji je svirajući desetak tradicionalnih instrumenata izazvao oduševljenje publike.

perivoj1

 
U Žitnici je sinoć otvorena i izložba skulptura studenata završne godine Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba.

perivoj2

 
Uz brojne profesore s Akademije, sinoćnjim događanjima, kojima je na simboličan način obilježen i završetak obnove i revitalizacije Perivoja dvorca Erdödy, nazočio je i dekan Aleksandar Battista Ilić, kao i brojni uzvanici, čiji je domaćin bio gradonačelnik Zvonimir Novosel sa svojim suradnicima.

 

perivoj3

perivoj4

Sličan sadržaj

Back to top button