Jaska i okolicaVijesti

Otvoreno pismo Mihaela Zmajlovića županu Stjepanu Kožiću, povod (ne)izgradnja nove škole

Otvoreno pismo županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću uputio je Mihael Zmajlović, zastupnik u Hrvatskome saboru i vijećnik u skupštini Zagrebačke županije, negdašnji ministar i gradonačelnik Jastrebarskog.

Pismo objavljujemo u cijelosti:

Poštovani župane, gospodine Kožiću,

polazeći od zakonskih obveza, a nadovezujući se na Vaša obećanja, obilazak lokacije nove škole uz najavu izgradnje još prije tri godine, iznos do sada utrošenog novca poreznih obveznika, Županijsku strategiju kapitalnih ulaganja u školske objekte, a pri tom uzimajući u obzir dugogodišnju opravdanu potrebu djece i građana grada Jastrebarskog ovim Vas putem javno tražim slijedeće:
– da sukladno Vašim ovlastima, kao jedini ovlašteni predlagatelj Županijskog proračuna za 2020. godinu, pod nikojim uvjetima ne izostavite uvrštenje izgradnje nove osnovne škole  u Jastrebarskom u županijski proračun. Svi uvjeti da se krene u izgradnju su ispunjeni i isključiva volja i odluka o tome je sada na Vama osobno.

Dopustite da vas podsjetim da je idejno rješenje nove osnovne škole u Jastrebarskom izrađeno na inicijativu grada Jastrebarskog još 2011. godine u vrijeme mojeg gradonačelničkog mandata i da je isto, želeći ubrzati rješenje problema, financirao Grad Jastrebarsko vlastitim proračunskim sredstvima. Sukladno tome Grad Jastrebarsko osigurao je zemljište za izgradnju nove škole na prostoru jaskanskog sajmišta i uskladio svu prostorno plansku dokumentaciju. Potom je sukladno Županijskoj strategiji kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016 – 2020 godine županija osigurala sredstva za izradu glavnog projekta te ishodila građevinsku dozvolu, čija valjanost ističe u proljeće slijedeće godine.  Dakle i grad Jastrebarsko  i Zagrebačka županija uložili su značajna financijska sredstva u potrebnu dokumentaciju, zemljište i ishođenje najprije lokacijske, a potom i građevinske dozvole, stoga je bez odlaganja potrebno uvrstiti gradnju škole u proračun za 2020. godine jer će u protivnom uslijediti prestanak važenja građevinske dozvole.
Podsjećam Vas da je gradonačelnik Zvonimir Novosel u nekoliko navrata, a zadnje dopisom iz listopada 2019. tražio da se projekt gradnje škole uvrsti u proračun za 2020. godinu.

Dodatno, podsjećam Vas na Vaše izjave za medije koje ste dosad davali na ovu temu te činjenicu da je izgradnja nove škole već je jednom planirana u Županijskom proračunu godine 2017. godine. Nakon svega, nema nikakve sumnje da ste dobro upoznati sa cijelim slučajem te da isključivo o Vama ovisi uvrštenje izgradnje škole u Jastrebarskom u prijedlog proračuna za 2020. godinu.

Obrazovanje je pitanje opstojnosti i demografska mjera, to nije i nikako ne bi smjelo biti političko pitanje. Nadam se da zbog promjene političkih odnosa u županiji, a suprotno izbornim rezultatima, nije promijenio i Vaš pogled oko potrebe izgradnje škole u Jastrebarskom. Cjelokupnoj javnosti je jasno da ste isključivo Vi u poziciji da odlučujete o tome i  da je odgovornost na Vama pa Vas molim da to i pokažete uvrštenjem izgradnje škole u proračun za 2020. godinu.

U iščekivanju prijedloga proračuna za 2020. i Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

Mihael Zmajlović
zastupnik u Hrvatskome saboru i zastupnik u skupštini Zagrebačke županije

Sve ovo što je javno obznanio Mihael Zmajlović, te od župana Kožića zatražio da projekt gradnje nove osnovne škole na Sajmištu uvrsti u Proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu, podržava i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Evo i njegove izjave:

U potpunosti se slažem sa sadržajem pisma i pitanjima koja su upućena na adresu Župana i Zagrebačke županije, a s obzirom na to da je Grad Jastrebarsko posljednjih godina po pitanju škole izuzetno puno komunicirao sa Županom. Zadnji dopis da se projekt gradnje škole uvrsti u proračun za 2020. godinu poslan je ovog mjeseca. Isto tako, za projektnu dokumentaciju dosad je uloženo preko 400 tisuća kuna, a zajedno sa zemljištem na kojem bi se trebala izgraditi škola Grad Jastrebarsko već sad sudjeluje u iznosu od oko 5 milijuna kuna

izjavio je gradonačelnik Novosel, te zaključno poručio da jaskanska djeca zaslužuju novu školu, za što su već odavno ispunjeni svi preduvjeti.

Povezane vijesti

Back to top button