Jaska i okolicaVijesti

Peticija protiv obrade medicinskog otpada u Jaski potpisuje se i fizički na 16 lokacija

NE obradi otpada rekao i Mihael Zmajlović

Važno je da nas što više upiše neoborive argumentirane primjedbe u Knjigu primjedbi i pisane primjedbe i prijedloge, pošalje do 24. kolovoza, na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V Zagreb.

Stoji to, pored ostalog na facebook profilu NE opasnom medicinskom otpadu u Jastrebarskom, kojega je koncem prošloga tjedna, pokrenula grupa mladih Jaskanaca, koja je potom inicirala i potpisivanje peticije.

Osim online (LINK), peticija se potpisuje i fizički, na 15 lokacija u gradu. To su: Optika Bašić, Parfumerija Mia, Fitness Centar Torbar, Caffe Baru Baza, Frizerski salon Magic, Salon cvijeća Jasminke Beg, Piccolo Bar Cvetković, Salonu ljepote Gloss, TV Bar, Princess Centar, Slastičarna Jaska, Caffe Bar Chucha, Garden Caffe bar, Caffe bar BIN, Pizzeria Erdödy i Knjigovotstveni servis Vesal.

Građani peticiju mogu potpisati svakodnevno, do sljedeće srijede, 22. kolovoza.

“Vašim potpisom dajete glas i podršku inicijativi Protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom!” – poručuju iz građanske inicijative koja je pokrenula potpisivanje peticije, te dodaju da sve privatne osobe koje bi htjele skupljati potpise peticije ili bi htjele potpisne liste neka se jave u inbox.facebook grupe NE opasnonm otpadu u Jastrebarskom ili na email adresu protiv.medicinskog. otpada@gmail.com.

A protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u jaskanskoj gospodarskoj zoni, pobunili su se i mještani naselja Cvetković, koje se nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje tvrtka Remondis Medison iz Draganića, obavlja ‘spornu’ djelatnost, sada na temelju privremene, a za ubuduće želi stalnu dozvolu, pa je vodstvo Mjesnog odbora Cvetković sazvalo, za petak, 17. kolovoza, sastanak s mještanima. Sastanak će od 20 sati biti održan u vatrogasnom domu DVD-a Cvetković.

Sve veći otpor izdavanju stalne dozvole Remondis Medisonu

U Jastrebarskom se stvara sve veći otpor izdavanju stalne dozvole za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada u gospodarskoj zoni, gdje taj posao, tvrtka Remondis Medison iz Draganića, već obavlja, ali na temelju privremenih dozvola. Postupak parne sterilizacije opasnog infektivnog medicinskog otpada u postrojenju starom preko 25 godina, ozbiljno ugrožava ljude i okoliš, smatraju Jaskanci, jer takav pogon, nikako se ne uklapa u imidž grada Jastrebarskog, koji se promovira kao najvinskiji grad u Hrvatskoj i hvali netaknutom prirodom.

Hoćemo li se gušiti u smradu, trovati podzemne vode, ugasiti vinsku cestu, zauvijek postaviti prepreku razvoju svakog oblika turizma i izletništva, te na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara istovremeno imati Centar za zbrinjavanje i obradu opasnog medicinskog otpada i luksuzni hotel? To su samo neka od brojnih pitanja, koja ovih dana postavljaju Jaskanci i poručuju NE projektu, koji bi mogao ugroziti razvoj našega grada.

Upravo zahvaljujući građanima, prije 10 godina zaustavljen je i projekt izgradnje klaonice papkara, koju su, također u jaskanskoj poduzetničkoj zoni, zajedno planirale graditi tri velike hrvatske mesne industrije: Pivac iz Vrgorca, Fiolić iz Velike Gorice i Medven iz Prekrižja.

Jaskanci su te 2008. godine, jasno i glasno rekli da i ubuduće žele živjeti u gradu, koji je bez obzira na pokušaje iz prošlosti dovođenja prljavih industrija, upravo zahvaljujući njima i njihovim inicijativama, ostao očuvan s brojnim prirodnim potencijalima za kvalitetan život. Žele to nadalje, pa je zahvaljujući građanskoj inicijativi, pokrenuto i potpisivanje peticije protiv obrade opasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije. Broj lokacija gdje se peticija može potpisati stalno raste.

Dodajmo kako je do danas peticiju online potpisalo više od 900 ljudi, a s obzirom da je fizičko potpisivanje tek krenulo, može se očekivati da će brojka uskoro biti puno veća. Za usporedbu, u svibnju 2008. godine peticiju protiv izgradnje klaonice u našem gradu potpisalo je više od 4.500 ljudi.

NE Mihaela Zmajlovića

A svoje mišljenje o ovoj temi objavio je i bivši ministar zaštite okoliša, Jaskanac – Mihael Zmajlović. Evo, što je napisao:

“Zbrinjavanje medicinskog otpada DA, jer igle, šprice i aktivni otpad ne smiju završiti na nekom divljem deponiju u šumi, ali izgradnja Centra za medicinski otpad u Jaski, kako ga zamišlja tvrtka
Remondis Madison – NE!

Kao ministar, sam već otkrio nepravilnosti i zabranjivao im rad, a ovo što sada planiraju napraviti treba zaustaviti i u tom smislu sam stavio svoj potpis na peticiju i dajem podršku inicijativi građana koja je pokrenula akciju.

Remondis i bez suglasnosti Grada Jastrebarskog, nekako uspijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobiti dozvole koje im se produžuju svakih šest mjeseci. To isto Ministarstvo, na čelu s ministrom Ćorićem je raspisalo javnu raspravu usred ljeta kad je većina građana na odmoru ili ne zna da uopće mogu dati svoje mišljenje o ovako važnom pitanju. Smrdi da gore ne može! A, bojim se, da još puno toga tek trebamo otkriti.

Zato, glave skupa,jer samo zajedno i ujedinjeni možemo ovo spriječiti!”

 

Sličan sadržaj

Back to top button