Jaska i okolicaVijesti

PISAROVINA | S radom počelo bioplinsko postrojenje, investicija vrijedna 5,5 milijuna eura

U Poduzetničkoj zoni u Pisarovini s radom je jučer počelo bioplinsko postrojenje kapaciteta 1,2 MW.

Sirovina za proizvodnju bioplina je kukuruzna silaža, svinjska gnojovka (iz obližnje farme) i razni ‘nusprodukti’ prehrambene industrije, a dobiveni plin se koristi za proizvodnju električne energije. U gradnju postrojenja investirala je tvrtka Eco-biogas.

“Prije godinu dana na ovom prostoru bila je livada. U investiciju smo uložili 5,5 milijuna eura. Proizvedenu električnu energiju distribuiramo u HEP-ovu mrežu. S HEP-om smo potpisali ugovor o isporuci proizvedene struje tijekom narednih 14 godina.” – na svečanosti puštanja u rad postrojenja ispričao je Goran Glatki, direktor i većinski vlasnik Eco-biogasa. Posebnu zahvalu uputio je Općini Pisarovina na podršci tijekom gradnje postrojenja. U rad ga je pustio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić istaknuo je važnost kontinuiranog ulaganja u zonu, oformljenu još 2005. u kojoj su zemljište dosad kupila 62 poduzetnika.

Bioplinsko postrojenje je 13. realizirani poduzetnički projekt u zoni. Poduzetnička zona u Pisarovini prostire se na 102 hektara, a za prodaju je ostalo još oko 15 hektara, za otprilike još desetak poduzetnika.

Foto
Zagrebačka županija

Povezane vijesti

Back to top button