Jaska i okolicaVijesti

Počele su ovogodišnje Jaskanske vinske svečanosti, zadnje koje se održavaju na sajmištu

Kao i sve dosadašnje, i ovogodišnje “Jaskanske vinske svečanosti”, otpočele su sinoć ispijanjem pjenušca. Sinoć je to bio “Brut natur” obitelji Korak, a njime su nazdravili i Dane vina svečano otvorili: potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Stjepan Kožić, aktualna vinska kraljica Lucija Šember iz Pavlovčana i domaćin manifestacije – gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

U prigodnom govoru, gradonačelnik Novosel, sinoć je istaknuo da su ovogodišnji Dani vina, posljednji koji se održavaju na prostoru sajmišta. Tamo će, naime, početi gradnja nove osnovne škole, a osim nove lokacije, gradonačelnik je najavio i novi koncept Dana vina, kao i mogući novi termin održavanja te manifestacije.

Među uzvanicima, koji su došli na sinoćnje otvorenje Dana vina, bili su: ustavni sudac Josip Leko, saborski zastupnici i predsjednici SDP-a i HSS-a: Davor Bernardić i Krešo Beljak, zatim SDP-ovi zastupnici Mirando Mrsić i Mihael Zmajlović, potom državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, zamjenica župana Nadica Žužak, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i mnogi drugi.

 

U okviru Dana vina i ove se godine održava obrtničko turistička prodajna izložba, pod nazivom Eko Etna Jaska, na kojoj se nude ukrasni i upotrebni predmeti, kao i domaći ekološki prehrambeni proizvodi.
Ove je godine, međutim, upola manje izlagača, a manje je i vinara odnosno ugostitelja.

Tradicionalna povorka kulturno-umjetničkih udruga glavnom ulicom do sajmišta, koja svake godine prethodi otvorenju Dana vina, sinoć je izostala zbog nestabilnih vremenskih prilika.
No, brojni folkloraši, pjevači, plesači, tamburaši, puhači, kuburaši, lovci, mažoretkinje, djeca i umirovljenici u narodnim nošnjama… okupili su se u velikom šatoru i svojim dolaskom uveličali i uljepšali početak ove manifestacije, koja će potrajati do nedjelje, 10. rujna.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close