Središnjica

3️⃣ desetljeća tradicije.
6️⃣0️⃣ najinformativnijih tjednih minuta.

SREDIŠNJICA

Nedjeljom u 1️⃣3️⃣ h.
Repriza u 2️⃣0️⃣ h.
Online dostupno na web portalu 0️⃣ – 2️⃣4️⃣ h.

Zadnje iz etera:


Povodom završnice ovogodišnje berbe grožđa podsjećamo na nedavnu Diplomatsku berbu.

S nedavne, konstituirajuće sjednice skupštine Udruženja obrtnika Jastrebarsko, donosimo opširan izvještaj.

Zagrebačka županija uskoro objavljuje Javni poziv za naknadu šteta od tuče, a do 15. studenog prima zahtjeve za sufinanciranje sjetve.

Iduće nedjelje u Krašiću predstavljanje zbornika u čast dr. Jurja Batelje. Najavljuje tamošnji župnik Ivan Vučak.

Kreativne radionice u Centru za kulturu najavljuje Lea Đido Božak.

U današnjoj Središnjici gostuje i novi prvak Hrvatske u hrvanju slobodnim stilom, Svetojanac Marko Budinšćak Ćubi.

Kristijan Rubinić pobjednik Varaždinskog polumaratona.


SREDIŠNJICA

Nedjeljom u 1️⃣3️⃣ h.


rujan

18.9.

Održana još jedna uspješna Diplomatska berba u vinogradu obitelji Tomac. Počeli radovi na izgradnji velikog SPAR-ovog logističkog centra u Donjoj Zdenčini. Saša Krljan novi je predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika. Centar za kulturu Jastrebarsko upisuje polaznike u čitav niz zanimljivih aktivnosti i programa – o svemu više doznajemo od ravnatelja Nikole Fabijanića. Desinečki puhači zlatni na susretu u Đurđevcu – tim povodom u Središnjici gostuju maestro Miroslav Poljančić i Vedran Boričević. Obilježen Hrvatski olimpijski dan.

11.9.

U četvrtak u Jastrebarskom Diplomatska berba. Još samo do utorka otvoren natječaj za dodjelu javnih gradskih priznanja. I gradski čelnici popratili početak nove školske godine. Na novoizgrađenim biciklističkim stazama, u srijedu održana edukativna đačka biciklijada, Nakon 4 mandata Stipe Bučar odlazi s mjesta predsjednika Udruženja obrtnika. Tko će ga naslijediti? Jaskanska jantarna vina među najboljima u Hrvatskoj. Donosimo i priču iz Sjeverne Makedonije gdje su bili članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, te upoznajemo s Domagojem Puškarićem i njegovom planinarskom avanturom.

4.9.

S početkom nove školske godine sutra počinje i tradicionalna policijska akcija „Poštujte naše znakove”. Zagrebačka županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše za svojih 6 gradova i 16 općina, među kojima je i Klinča Selo. I službeno počela berba portugisca. O obnovi župne crkve sv. Nikole i kapele sv. Duha, koje su oštećene u potresu i za čiju je obnovu iz Fonda solidarnosti EU osigurano preko 15 milijuna kuna, govori jaskanski župnik Filip Marić, koji od sutra ponovno u našem programu uređuje i vodi emisiju ‘Božji prijatelji’, ali u izmijenjenoj dinamici.


kolovoz

28.8.

Prijedlozi za javna gradska priznanja primaju se do 13. rujna. U utorak i srijedu nove akcije prikupljanja krvi. O tome što Grad poduzima oko prometovanja ulicom Bana Jelačića govori predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić. Udruženje obrtnika organiziralo edukaciju o uvođenju eura. Etno udruga Sveta Jana obilježila svoj 20. a DVD Zdihovo 60. rođendan. Iduće nedjelje biciklijada Put bijele rode – od Donje Zdenčine do Donje Kupčine. U Cvetkoviću održan nogometni turnir sela.

21.8.

U utorak 16. kolovoza tradicionalno obilježena obljetnica prvog postrojavanja jaskanskih branitelja u Vrano Dolu. U tijeku su radovi na raščišćavanju prostora dvorca, a idućega tjedna počinju i radovi na sanaciji ceste u Bukovcu. Sutra eduakcija obrtnika o prelasku na euro. Danas proslava 20. obljetnice etno udruge Sveta Jana. DVD Klinča Sela provodi projekt Mali vatrogasac. Žumberački vikarijat organizira susret djece i mladih u Mrzlom Polju. Što o Jastrebarskom misle posjetitelji iz Gorskog kotara? Naši su sugovornici i jaskanski Kanađani Barbara i Josip Rudar te zavičajni pjesnik Josip Bakalas. Donosimo i aktualne sportske informacije.

14.8.

U utorak tradicionalno obilježavanje obljetnice prvog postrojavanja 61. samostalne bojne Zbora narodne garde u Vranov Dolu. Eko udrugama za projekte zaštite okoliša 370 tisuća županijskih kuna – trećina sredstava i projekata su s našeg područja. Od jeseni kreće univerzalna sportska škola Mali vitez. U jaskanskoj grkokatoličkoj župi proslavljen blagdan Preobraženja Gospodnjega i glavno godišnje proštenje – svečanu liturgiju predvodio vladika križevački Milan Stipić. O aktivnostima jaskanskih planinara za Središnjicu govori Zvonimir Plantaš. Donosimo i zanimljivu reportažu iz žumberačkih Jezernica s proslave Ilinja te razgovor s Davorom Bradvićem uoči teniskog turnira na Centrali.

7.8.

Iznimno važan datum novije hrvatske povijesti – 5. kolovoz – obilježen i u Jastrebarskom. Počele prijave za ovogodišnja javna gradska priznanja. Grad će financijski pomoći školovanje i osnovaca i srednjoškolaca i studenata. Obitelj Tomac plešivičkoj regiji donijela ekološki certifikat. U Centru za kulturu uskoro besplatni tečaj izrade goblena. O košnji trave na grobljima, javnoj rasvjeti i Turističkoj zajednici govorilo se na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća. Kuće za odmor hit su u Zagrebačkoj županiji koja i ove godine daje 700 kn za rodino gnijezdo. Objavljujemo reportaže s prvog susreta umirovljenika i izleta umirovljenika planinara. Jaskanski tenisači u doigravanju za 2. Hrvatsku ligu, tim povodom razgovaramo s Davorom Bradvićem. Nogometaši Jaske Vinogradara startali s pripremama.


srpanj

31.7.

Počeli su konkretni radovi na obnovi dvorca Erdödy, a zbog visokih troškova, gradski je Proračun doživio druge ovogodišnje izmjene i dopune. Rasprava na sjednici Gradskog vijeća bila je dugotrajna i burna, a u Središnjici donosimo što je tko rekao. Objavljujemo cjelovitu raspravu.

24.7.

Na štedljivo postupanje s vodom poziva gradska tvrtka Vode Jastrebarsko. Gradski Crveni križ poziva dobrovoljne darivatelje da od sutra do srijede daruju krv. Počeo otkup zemljišta za izgradnju prve faze buduće obilaznice oko Petrovine. Počeli i radovi na obnovi dvorca. Na jesen kreće i sanacija klizišta u Prilipju, koja će se također financirati europskim novcem. O neodržavanju zelenila na obilaznici i problemima u opskrbi vodom – govorilo se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Tradicionalno obilježen Dan Vladka Mačeka. Ovogodišnju Školu plivanja pohađalo 200 mališana. U Srednjoj školi sva mjesta popunjena u prvom upisnom roku. Obrtnici Jastrebarsko pobjednici Lige zaposlenika.

17.7.

Ovogodišnji gradski Proračun drugim rebalansom povećan za preko 58 milijuna kuna i sada iznosi rekordnih više od 178 milijuna kuna. Održana završna konferencija EU projekta Izgradnja prometnica u Gospodarskoj zoni Jalševac. Mladen Čop i obitelj Tomac dobitnici ovogodišnjih javnih županijskih priznanja. Danas zadnji dan za obilazak derutnog dvorca Erdödy – turistička vođena tura počinje u 18 h. Varaždinski branitelji na pješačkom pohodu od Vukovara do Pelješkog mosta zaustavili se i u Jastrebarskom. U sportskim minutama Središnjice gostuje košarkaš Hrvoje Majcunić.

10.7.

Jaska ima najljepši park u Hrvatskoj, a naš grad je i prijatelj poduzetnika. Vatrogasci Donjeg Izimja dobili novo terensko vozilo. U Petrovini uspješno održan Vatrogasni kup. Jaskanski Autoklub ponovno je u sastavu HAK-a. O tome i ostalim aktualnostima u Autoklubu Jastrebarsko govori tajnik Petar Španić. Desinečki KUD u nedjelju je bio na Đakovačkim vezovima, a predstavnici Udruženja obrtnika nedavno u Rijeci. Sastav Radničke i Mačekove osvojio jaskanski Turnir ulica. Marin Banković govori o prvih godinu dana nogometnog kluba Jaska Vinogradar.

3.7.

Potpisom ugovora za izvođenje radova stvoreni svi preduvjeti za početak obnove dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Jaskanski perivoj natječe se u izboru za najljepši park u Hrvatskoj. Na izvanrednoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Glazbenoj školi prikupljeno 40 doza – redovni gradski ciklus krajem srpnja u Centru za kulturu. Uspješno održana manifestacija Ljeto u Jaski, a naš je grad bio i domaćin prvog Croatian Agility opena – najdraže njuške i šape pokazale što mogu i znaju.


lipanj

26.6.

Rasprava s posljednje sjednice Gradskog vijeća na kojoj su većinom glasova osigurana sredstva za obnovu dvorca. Grad, naime, ulazi u novo veliko kreditno zaduženje, zbog čega su se na sjednici “lomila koplja”, jer se oporba protivila. Kako je riječ o temi od velikog interesa za lokalnu javnost, cijela emisija posvećena je toj temi.

19.6.

Pri kraju izgradnja nove prometnice u gosp. zoni (tonovi za vrijeme obilaska), najava odavanja počasti žrtvama Govića i Ljeta u Jaski, Oskari znanja stigli i u Jastrebarsko, za najbolje učenike Glazbene škole i članice Baletnog studija gradsko vodstvo upriličilo prijeme (tonovi), Planinarski dom Žitnica ide u rekonstrukciju (tonovi).

12.6.

Uspješno održani Dani vina, novi termin, lokacija i koncept (tonovi), obitelj Šoškić osvojila platinastu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, na Tijelovo procesija ulicama našeg grada, EU projekt Sa STEM-om raSTEMo obišao Hrvatsku, ljetna igraonica ove godine slavi svoj 20. jubilej, najavljujemo Školu saksofona.

5.6.

Prijava šteta od nevremena, Dani vina po prvi puta u jaskanskom perivoju (tonovi), rasprava o prvom rebalansu proračuna sa sjednice Gradskog vijeća (tonovi), darovanje zemljišta Zg. županiji za gradnju škole (tonovi), program Svetom duhu na čast, šetnja s Lavicama (tonovi), rukometni turnir u Pisarovini (tonovi).


svibanj

29.5.

Najava obilježavanja Dana državnosti, najava radionica u okviru Dana vina, područni ciklus akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana proslava 50. obljetnice jaskanskog Udruženja obrtnika (tonovi), Grozdeki prvi na županijskoj smotri učeničkih zadruga, HPD organizirao izlet za svoje umirovljenike (tonovi).

22.5.

Izložba o tradicionalnom obrtništvu, najava Festivala pjenušaca i jagoda i Dana vina (tonski zapisi), u Klinča Selima otvorena nova školska sportska dvorana (tonovi), u Svetoj Jani iduće subote tradicionalni glazbeni festival, uspješno održana humanitarna biciklijada (ton), razgovor s B. Crnilom povodom uspjeha STK Jaska.

15.5.

Za obnovu dvorca treba duplo više novca od predviđenog (tonovi s Gr. vijeća), Jastrebarsko se kandidiralo se za naslov Europskog grada sporta (tonovi), Krašić obilježio Dan općine (tonovi), jaskanski matičari obilježili 180. obljetnicu MH (tonovi), održan polumaraton (tonovi), sjećanje na V. Wintersteigera (tonovi).

8.5.

Vatrogasci obilježili blagdan svog zaštitnika Sv. Florijana (tonovi s prijema u Gradu), povodom osnivanja tvrtke Plešivičko vinogorje i njezinom značenju za lokalnu zajednicu razgovor sa Ž. Pavkovićem, šetnja Jaskanskim zelenim mirisnim krugom (tonovi), promocija knjige S. Agostini Aleja prvašića (tonovi).

1.5.

Praznik rada


travanj

24.4.

Udruženje obrtnika priprema proslavu svog 50.-tog rođendana, postavljeni spremnici za sakupljanje otpadnih jestivih ulja, u jaskanskoj Sr. školi od jeseni novo zanimanje, za KUD-ove koji su osvajali nagrade Grad priredio prijem (tonovi), izložba slika N. Novosela (tonovi), otvoren Posjetiteljski centar Sošice (tonovi).

17.4.

Uskrs

10.4.

Obilježen Svjetski dan zdravlja (tonovi), vatrogasni dom u Gucima oprema se europskim novcem, zahvaljujući kojem je obnovljeno i dječje igralište na Trgu Lj. Babića, sutra se otvara Posjetiteljski centar Sošice, na godišnjicu smrti N. Novosela otvorenje izložbe njegovih slika, tonski zapisi s izleta Jaskanaca na jug Hrvatske.

3.4.

Spajanje vodoisporučitelja stavljeno na čekanje, raspisan natječaj za radove na jaskanskom dvorcu, održana godišnja skupština VZGJ, predstavljena knjiga I. Fabijanića Domagovačke riječi (tonovi), razgovor s D. Vlašić ravnateljicom GD CK, Susret žena poduzetnica (tonovi), N. Markulin postala državna kadetska prvakinja u judu.


ožujak

27.3.

Najava izvanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, Grad podnio ustavnu tužbu zbog reorganizacije vodoopskrbe, potvrđen status Grada za uspješno poslovanje, DVD Jastrebarsko bogatije za novo vozilo (tonovi), N. Fabijanić dobitnik Porina, Mladi jaskanski pjesnik T. Fresl predstavio svoju prvu zbirku pjesama (tonovi).

20.3.

Izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća o “spornoj” reorganizaciji vodoopskrbe zbog koje Grad podnosi ustavnu tužbu (tonovi), obnova jaskanskog dvorca počinje krajem ljeta, mali Ukrajinci počeli pohađati osnovnu školu (razgovor s ravnateljicom S. Serić), obilježena 20.-ta obljetnica smrti kardinala F. Kuharića (tonovi).

13.3.

Donacije za raseljene Ukrajince prikuplja i jaskanski Crveni križ (razgovor s ravnateljicom D. Vlašić), Grad dobio još jedno priznaje iz područja energetske učinkovitosti (tonovi), u organizaciji jaskanskog SDP-a održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena (tonovi), otvorena izložba Neustrašive žene (tonovi).

6.3.

Prve obitelji iz Ukrajine stigle u Jasku, o migrantskoj krizi govorio ministar D. Božinović prilikom boravka na obilježavanju Dana Civilne zaštite (ton), o. M. Jeftimov o izbjegličkoj krizi (ton), proglašenje najzaslužnijih sportaša za prošlu godinu (tonovi), najava izložbe o neustrašivim ženama (voditeljica GM J. Škrabe).


veljača

27.2.

Pismo vladike križevačkog M. Stipića povodom ratnih stradanja u Ukrajini, prijem gradonačelnika Z. Novosela za vatrogasce koji su gasili veliki požar u središtu grada (tonovi), projekt Sa STEMom raSTEMo počeo s radionicama po Hrvatskoj (N. Ribarić i M. Baltorinić), srednjoškolci obilježili Dan ružičastih majica (tonovi).

20.2.

Povodom početka samotestiranja učenika razgovori s ravnateljicama škola S. Sertić i S. Stipanović, sugovornica je i voditeljica TZ P. Masnec, povodom nominiranja za Porin govori glazbenik N. Fabijanić, održana skupština HPD (tonovi), N. Markulin pozvana u hrvatsku judo i rukometnu reprezentaciju.

13.2.

Grad Jastrebarsko najavljuje pravnu bitku zbog Vladine uredbe o upravljanju lokalnim vodovodima (tonovi), projekt Sa STEM-om raSTEMo kreće na turneju po hrvatskim školama, proslavljeno Stepinčevo i predstavljena knjiga dr. J. Batelje, u Krašiću promocija knjige M. Kuke o Jazovki (tonovi), tonski zapisi sa sajma Plac Mljac.

6.2.

Veliki požar u središtu grada, objavljen gradski proračun u malom,

kiparica M. Stoponja najavljuje svoju izložbu u Noći muzeja, razgovori s ravnateljicom Glazbene škole I. Barač i uspješnim mladim informatičarom A. Šajatovićem koji je boravio u Americi, blagdan Svijećnice uveličao križevački vladika M. Stipić (ton).


siječanj

30.1.

Rezultati akcije dobrovoljnog darivanja krvi, razgovor s gradonačelnikom Z. Novoselom oko Uredbe o okrupnjivanju vodovodnih tvrtki, analiza rezultata popisa stanovništva po jaskanskim naseljima, Krašić se priprema za proslavu Stepinčeva (vlč. I. Vučak), najava Svijećnice u grk. župi (o. M. Jeftimov).

23.1.

Nastava na daljinu i u školi u Pisarovini, digitalizacija Gradske uprave, prvu ovogodišnju akciju darivanja krvi najavljuje ravn. GDCK D. Vlašić, o testiranju i cijepljenju u DZ govori nova voditeljica M. Mesic, Noć muzeja najavljuje voditeljica Gradskog muzeja J. Škrabe, o aktivnostima CZK govori ravnatelj N. Fabijanić.

16.1.

Negativni demografski trend i u Jaski (rezultati popisa stanovništva), povećane naknade za novorođenčad, pitanja i odgovori s aktualnog sata sjednice GV (tonovi), okrupnjavanje distributera vode, razgovor s uspješnim jaskanskim kvizašima braćom Pozderac iz Črnilovca, najava planinarske škole (tonovi).

9.1.

Posljednji je dan ovogodišnjeg Adventa (tonovi), župna statistika, o nemogućnosti obavljanja PCR testiranja u Jaski (tonovi), gradonačelnik Z. Novosel uručio ključeve 6 vatrogasnih vozila (tonovi), u CZK počinju vježbe za državnu maturu, u sportskim minutama gostuju: D. Šlat, M. Pavlaković, V. Novosel i M. Smolčić.


Arhiva emisije ‘Središnjica’ dostupna je i klikom na UP NEXT ili na našem Mixcloud profilu OVDJE gdje je moguće pronaći linkove za svaku pojedinu emisiju.


Back to top button