Središnjica

3️⃣ desetljeća tradicije.
6️⃣0️⃣ najinformativnijih tjednih minuta.

SREDIŠNJICA

Nedjeljom u 1️⃣3️⃣ h.
Repriza u 2️⃣0️⃣ h.
Online dostupno na web portalu 0️⃣ – 2️⃣4️⃣ h.


SREDIŠNJICA

Nedjeljom u 1️⃣3️⃣ h.


travanj 2023.

23.4.

Nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi od sutra do srijede u Centru za kulturu. Održan još jedan susret vrtićkih mališana i policajaca u okviru projekta „Sa mnom si siguran” Regionalne smotre folklora, zborova i malih vokalnih sastava pokazale da se tradicija i narodna baština itekako dobro čuvaju u našem kraju, a glumci Gradskog kazališta Jastrebarsko briljirali na Županijskoj smotri kazališnih amatera odnijevši gotovo sve glavne nagrade. U Središnjici danas najavljujemo i Sajam cvijeća, izložbu dječjih radova na temu obnove dvorca u parku te Revijalni festival pjevača amatera i Susret društava u Svetoj Jani, a donosimo i vijesti iz županije, susjednih općina kao i sportske informacije.

16.4.

Uz aktualne, kreću i novi radovi na jaskanskim prometnicama. Gradonačelnik čestitao obrtnicima na priznanjima Obrtničke komore Zagreb. Kontrolom tlaka i šećera u krvi obilježen Svjetski dan zdravlja. Otvoren skate park u Radničkoj ulici. Izabrani najzaslužniji sportaši jaskanke sportske zajednice. Održana Uskršnja dječja orijentacijska utrka. Kubanska hrvačka elita boravila u Jastrebarskom.

 

2.4.

Nakon obnove, u dvorcu – Interpretacijski centar, Glazbena škola, gradska vijećnica, restoran, suvenirnica i izložbeni prostori. Kreće obnova i drvoreda i šetnica u jaskanskom perivoju. Udruga umirovljenika održala godišnju skupštinu. Gradsko kazalište oduševilo svojom novom predstavom. KUD umirovljenika obilježio 30. rođendan. Pobjednik druge kobasijade u Volavju je Domagoj Sokačić. Premijerno objavljujemo novi pjesnički uradak Josipa Bakalasa posvećen predstojećem Uskrsu. Eugen Ciban upisao svoj prvi nastup za hrvatsku nogometnu U18 reprezentaciju.

ožujak 2023.

26.3.

Dodijeljena priznanja našim zaslužnim obrtnicima – nagrađene slastičarska, zlatarska, automehaničarska, prijevoznička i ugostiteljska struka, a Stipi Bučaru posebno Priznanje za životno djelo. Od travnja ponovo uvećanje računa za vodu. Uskoro kreću upisi prvašića, a jaskanski srednjoškolci puni dojmova vratili se s mobilnosti u Španjolskoj u sklopu Erasmus projekta gdje su izradili e-buggy – kako im je bilo za Središnjicu govore ravateljica Sonja Stipanović, nastavnica Ivana Golubić i učenik Gabrijel Milković. Policijskoj postaji Jastrebarsko donirana računalna oprema s ciljem pružanja bolje usluge građanima. Samoborček uvodi e-kartice za vožnju. Vrijeme je velikog proljetnog čišćenja i pospremanja – sredite ladice i ormare i sudjelujte na prvom jaskanskom buvljaku.

19.3.

Po prvi puta u povijesti jaskanskog Gradskog vijeća, sjednica održana bez oporbenih, HDZ-ovih vijećnika. S aktualnog sata donosimo informacije o radovima na lokalnim prometnicama na kojem se čulo i da je sutra na Upravnom sudu ročište zbog prijave šteta od tuče. Gradsko vijeće jednoglasno donijelo odluku o prodaji dvosobnog stana u centru Jaske. Jaskanska Matica izabrala novo vodstvo i održala program „Po dragom kraju”. Gradsko kazalište Jastrebarsko za kraj mjeseca najavljuje svoju novu predstavu ‘Tko je ukrao Malu balerinu’. Nika Markulin zlatna na Europskom kupu. Viktorija Oslaković srebrna i brončana na prvenstvu Hrvatske, a Maša Širanović najbolja na turniru u Popovači. Objavljujemo izvještaje sa sjednice skupštine gradske Sportske zajednice, s polaganja ispita za nogometne suce pripravnike i predstavljanja knjige Velimira Zajeca.

12.3.

Sve su brojnija gradilišta na našem užem i širem području – traje sanacija cesta i klizišta, a Vlada je dala potporu i za obnovu prometnica na Žumberku. Srednja škola Jastrebarsko obilježila 45. rođendan, a u Osnovnoj održan RETROFEST. Krajem ožujka počinju upisi za prvašiće. Jaskanski obrtnici sudjelovali na 6. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije. Križni putu Jastrebarskog dekanata okupio 500 sudionika.

5.3.

Uz brojne radove na lokalnim prometnicama, kreće i sanacija klizišta na županijskim cestama. Roditeljima predstavljen program „Sa mnom si siguran”. U Logističkom centru obilježen Dan Civilne zaštite. Po prvi puta dodijeljene nagrade Ruža Zagrebačke županije. Tri ruže stigle i u Jastrebarsko. Naši sugrađani i među nagrađenim najboljim županijskim sportašima. Dani vina, od 29. rujna do 1. listopada, u perivoju dvorca. Predstojeće Kuharićevo najavljuje Josip Bakalas, a Retrofest jaskanske osmoljetke Maja Kraljev. Uz Niku Markulin, Jaska ima još jednu reprezentativku: ViktoriJa Oslaković pozvana u stolnotenisku reprezentaciju Hrvatske. S karate turnira u Ivanić gradu karatisti donijeli 11 medalja. Vladimir Jagunić novi je predsjednik Šahovskog kluba Jaska.

veljača 2023.

26.2.

Obilježavanje međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite najavljuje Mladen Boričević, voditelj službe za opremanje i razvoj Logističkog centra u Jastrebarskom, koji dobiva i europsko značenje te postaje strateški logistički centar Europske unije za izvanredne situacije. Ugledni novinar i diplomat Hido Biščević predstavio svoju novu knjigu u našem gradu. Jaskanksi srednjoškolci rekli ne nasilju prigodnom kampanjom povodom Dana ružičastih majica. Dražen Lovreček nagrađen plaketom Hrvatskog planinarskog saveza.

19.2.

Od sutra još dva nova gradilišta na lokalnim prometnicama, a počinju i radovi na županijskim cestama. Dok traju radovi, prometnice su zatvorene za promet. Kuda s komunalnim otpadom? Program zimovanja i škole alpskog skijanja Društva Naša Djeca Jastrebarsko dobio potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Karate šampion Stanislav Horuna iz Ukrajine trenirao s mladim jaskanskim sportašima. Događanja povodom Tjedna psihologije najavljuje Ivana Garašić iz Ježeve kućice. Bernard Budinšćak i Nikola Ivčec iz KUD-a Sveta Jana najavljuju koncert koji će iduće nedjelje biti održan u kino dvorani. Kraj Središnjice i danas je u znaku uspjeha naših sportaša.

12.2.

U tjednu iza nas oprostili smo se od Zvonimira Tomca, cijenjenog i poznatog vinara kojeg su u Pavlovčanima na posljednji počinak ispratili brojni prijatelji i poštovatelji. Iz Logističkog centra ravnateljstva Civilne zaštite u Jastrebarskom za Tursku krenuo konvoj s humanitarnom pomoći. Jaska je ove godine veliko gradilište – počinju radovi u ulicama Kralja Tomislava i Većeslava Holjevca, otvorit će se i niz drugih gradilišta, a sveukupno će do ljeta EU sredstvima biti obnovljeno preko 50 km lokalnih prometnica – o tome u Središnjici govori gradonačelnik Zvonimir Novosel. U Krašiću svečano proslavljeno Stepinčevo, a u Glazbenoj školi bit će romantično povodom Valentinova – prigodni koncert najavljuju ravnateljica Iva Barač i prof. Emil Gabrić. Napoleonova bolnica = kulturno-povijesna destinacija – za to se zalaže Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva Kuraž. Dora Delić oborila hrvatski dvoranski rekord na 3000 m i trenutno ima najbolje svjetsko vrijeme u toj disciplini u kategoriji mlađih kadetkinja, a jaskanske plesačice na Državnom prvenstvu u sportskom plesu osvojile zlato i srebro.

5.2.

Brojne prometnice na području grada dobit će novo ruho zahvaljujući europskom novcu. Zahvaljujući europskom novcu, u Pisarovini zaposleno 10 žena koje brinu o 60-tak starijih korisnika. Noć muzeja u Cvetkoviću u znaku povratka u prošlost. O projektu ‘Zajednica za zajednicu’ govore Nikolina Ribarić i Martina Županac. Najbolji turistički objekti i djelatnici bit će nagrađeni Ružom Zagrebačke županije. O aktivnostima Športskog ribolovnog društva Jastrebarsko govori njegov predsjednik Petar Novosel.

siječanj 2023.

29.1.

Održana prva ovogodišnja akcija Dobrovoljnog darivanja krvi – Jaskanci dali 284 doze krvi. Jaskanska voda ipak postaje dio zagrebačkog sustava a bit će i skuplja. Župna crkve sv. Nikole i kapela sv. Duha obnavljaju se EU. sredstvima – kako teče obnova za Središnjicu govori vlč. Filip Marić. Osniva se KUD sv. Pavao. Tradicionalno obilježeno Vincekovo – domaćin prvog vinogradarskog blagdana u godini bilo je OPG Ciban u Pavlovčanima. Iz sportskog dijela Središnjice izdvajamo informacije o orijentacijskom trčanju i streljaštvu.

22.1.

Sutra počinju radovi na sanaciji klizišta u Prilipju. Novac osiguran iz Fonda solidarnosti Europske Unije. Bespovratnim europskim novcem obnavljaju se i jaskanske crkve. Sutra počinje prva ovogodišnja trodnevna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Jastrebarskom. S gradskom pročelnicom Nadicom Žužak razgovaramo o izdvajanju proračunskog novca za predškolski odgoj. Cijena boravka djece u vrtiću, za roditelje, ostaje ista, baš kao i za mališane koji borave u obrtima dadilja jer je Grad povećao iznos sufinanciranja. Noć muzeja u Cvetkoviću, u petak, 27. siječnja, biti će u znaku pola stoljeća Radio Jaske i legendarnih Croata. Događanje najavljuje organizator Ivica Batušić. Plesačice Instincta najbolje u Županiji u urbanom plesu. Početkom veljače idu na državno natjecanje u Poreč. Govorimo i o aktivnostima naših ribiča, košarkaša, šahista i ostalih sportaša.

15.1.

Obnova dvorca Erdödy najznačajniji ovogodišnji gradski projekt – o tome i ostalim planiranim aktivnostima na početku Središnjice govori gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Prošao je prvi tjedan u kojem su osnovci dobili besplatne obroke, kakva je situacija u OŠ Ljubo Babić govori ravnateljica Sanja Sertić. S novom odlukom o prikupljanju komunalnog otpada stižu i nove cijene. Centar za kulturu i ove godine pokreće pripreme za državnu maturu – prijave su već u tijeku. Najavljujemo veliki koncert vatrogasnih puhačkih orkestara – naši gosti su Nikolina Ribarić, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i Željko Popović, predsjednik Vatrogasne zajednice. Počinje novi ciklus korektivne gimnastike za treću dob – od utorka vježbat će se na centrali dva puta tjedno.

8.1.

Otišle granice, došao euro. Sutra starta nova Vladina mjera besplatnih obroka za sve osnovce koja je u školama teško provediva. Od sutra i organizirano zbrinjavanje božićnih drvaca. 105 udjelničara tvrtke Plešivičko vinogorje prikupilo više od 6 milijuna kuna. „Jaskanski kraj u slici i riječi” – nova je knjiga ogranaka Matice hrvatske Jastrebarsko. Donosimo i izvješća s božićnih koncerata i godišnje skupštine Sportske zajednice.

1.1.

Nova godinaprosinac 2022.

25.12.

Božić

18.12.

Gradski proračun za iduću godinu, u iznosu od skoro 30 milijuna eura, usvojen bez rasprave, većinom glasova. Trećinu prihoda čini kreditno zaduženje! Uskoro poskupljuje voda! Umjesto sadašnjih 12, nova cijena kubnog metra potrošene vode biti će 17,5 kuna. Svečano dodijeljene nove gradske i stipendije budućim logističarima. Dani meda otvoreni još samo danas. Vodimo vas i na „Gizdave note po fertunu i rupcu Desinečkom”, a prenosimo i savjet vatrogasaca: oprezno s korištenjem božićnih dekoracija!

11.12.

Senzacionalnu pobjedu Hrvatske nad Brazilom pratili i Jaskanci – reakcije donosimo na početku emisije. Dvostruka reprezentativka Nika Markulin Jaski nosi naslov Europskog grada sporta. Nastavljaju se radovi na obnovi dvorca Erdödy, projektiraju se i mostovi u Domagoviću, a u skladu s vremenskim prilikama aktivirana je i jaskanska Zimska služba te je otvoreno natkriveno klizalište na sajmištu Idućeg tjedna dani meda. U još jednoj adventskoj Središnjici razgovaramo i o božićnim jaslicama – neizostavnom simbolu predstojećeg blagdana – gošće su nam Danica Divjak i Marija Golub iz jaskanske Udruge jasličara.

4.12.

Gradu Jastrebarskom za razvoj vrtićke djelatnosti odobreno preko 400 tisuća kuna. Uključivanje u Plešivičko vinogorje moguće još samo do subote 10. prosinca. Udruženje obrtnika organizira radionicu o financiranju putem europskih fondova. Turistička zajednica objavila natječaj za najljepše blagdansko uređenje. Po prvi puta organiziran i Advent u Pribiću. Josip Kišan izdao knjigu o Desincu i Prhoću. Uoči sutrašnje utakmice Hrvatske i Japana, naš je sugovornik sportski komentator Mateo Pukšar, a uoči državnog natjecanja komorne glazbe razgovaramo s ravnateljicom Glazbene škole Ivom Barač. Donosimo i niz sportskih informacija.

studeni 2022.

27.11

Događaj dana je novi nastup Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu – očekuje ih sraz s Kanađanima, a što očekuju naši sugrađani poslušajte na početku Središnjice u kojoj najavljujemo i posljednje ovogodišnje područne akcije dobrovoljnog darivanja krvi te početak isplate božićnica jaskanskim umirovljenicima. Dovršena sanacija ceste Vranovdol – Prilipje. Prije nego se na Sajmište doseli klizalište i božićni ugođaj – tamo je održana vatrogasna smotra, a blagdanska događanja u gradu najavljuju Petra Masnec i Mateja Baltorinić.

20.11

I grad Jastrebarsko dostojanstveno odao počast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Zbog pojave ptičje gripe u Gornjem Stupniku, kao ugrožena područja, u zoni su nadziranja Jastrebarsko, Klinča Sela i Pisarovina. Na blagdan svog zaštitnika svetog Martina, Pisarovina obilježila Dan općine. U Gradskom muzeju otvorena izložba maketa s kojom nas upoznaje jedan od njezinih autora Goran Ringel. Govorimo i o aktivnostima svetojanskog i desinečkog KUD-a. U sportskim minutama o judu, streljaštvu, atletičarima, rukometu i malonogometnom memorijalnom turniru, a objavljujemo i da je Kristijan Rubinić ušao u top 20 polumaratonaca u povijesti Hrvatske.

13.11.

Današnji, 13. studeni, Dan je grada Jastrebarskog. Svečano je obilježen u petak kada su uručena i javna gradska priznanja, te objavljeno – da je Jaska osvojila prestižan naslov Europskog grada sporta. Svome gradu za njegov Dan, prigodne programe u srijedu priredili i najmlađi i najstariji stanovnici. Danas od učinit će to (u kino dvorani) i članovi KUD-a Sveta Jana. Za obnovu jaskanskog muzeja i svetojanske crkve, preko Zagrebačke županije, osigurano skoro 15 milijuna kuna. Obilježeno 20 godina Ljetne i Zimske igraonice.

6.11.

U Središnjici donosimo opširan izvještaj s komemoracije kojom je u srijedu u Jastrebarskom odana počast bivšem gradonačelniku, županu i saborskom zastupniku Branimiru Paseckom. Dječji vrtić Radost, o kojemu se govorilo na Gradskom vijeću, obilježio 47. rođendan. Na aktualnom satu Gradskog vijeća govorilo se i o hidrantima. U drugom dijelu emisije donosimo vrlo inspirativnu priču za sve sportaše. Naš sugovornik je prvi jaskanski Ironman Matija Maček, koji je nedavno uspješno završio triatlonsku utrku u Španjolskoj.


listopad 2022.

30.10.

S 276 prikupljenih doza i više nego uspješno završene akcije dobrovoljnog darivanja u Jastrebarskom za ovu godinu – povodom Dana dobrovoljnih darivatelja nagrađeni i naši jubilarci. Hoće li se poraditi na uređenju Strossa – jedan objekt s glavnog jaskanskog trga trebalo bi ukloniti a jedan vratiti – na aktualcu Gradskog vijeća je bilo riječi i o neuređenim lokalnim cestama i poljskim putevima. U okviru Zimske igraonice ponovno škola skijanja – za Središnjicu najavljuju Nikolina Ribarić i Saša Rodić. Najbolja chefica svijeta oduševljena Plešivicom. I Baletni studio Jastrebarsko oduševio novom predstavom Put oko svijeta u 60 minuta.

23.10.

Gradu Jastrebarskom dodijeljen regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Europi. Tuča završila na Upravnom sudu, a suša nije ni proglašena. Govorilo se o tome na aktualnom satu Gradskog vijeća kad se moglo čuti i da se u Jastrebarskom osniva ogranak samoborskog Centra Lug. Marta Meglajec stota ovogodišnja beba koja je dobila gradsku financijsku pomoć. Dunja Vlašić najavljuje akcije darivanja krvi koje će se od sutra do srijede održavati u našem gradu. Uoči Dana dobrovoljnih darivatelja, doznajemo i tko su ovogodišnji jubilarci. Nika Markulin osvojila dva judo zlata i bila najbolja igračica rukometne utakmice. Donosimo izvještaj s državnog karate prvenstva za mlađe uzraste, razgovor s trenerom Jaske Vinogradara Sanjinom Lucijanićem, te informaciju o obilježavanju pola stoljeća Starih škanjaca. Govorimo i o sportskim uspjesima Matije Mačeka te atletičara i šahista jaskanske osnovne škole.

16.10.

Preminuo Čedomil Všetečka, posljednji ispraćaj sutra u 14 sati. Hoće li državni praznik biti kriv za neisplatu šteta od tuče? Čeka se odluka Upravnog suda. Gradsko vijeće jednoglasno dalo podršku gradonačelniku da zatraži hitno rješavanje tog spora. Među ovogodišnjim gradskim laureatima i sportašica Nika Markulin koja će dobiti priznanje gradonačelnika. Veliko zanimanje za gradske stipendije. Završen projekt biciklističkih staza na gradskoj obilaznici. Gradonačelnik priredio prigodne prijeme za najbolje jaskanske učiteljice i uspješne kickboxing reprezentativce. Donosimo i detalje o projektu Plešivičko vinogorje, gostuje Boris Lacković.

9.10.

Sanacija prometnice u Bukovcu Svetojanskom bliži se kraju, a počinju i cestovni radovi u Vranov Dolu i Prilipju. Potpisan ugovor za izgradnju skate parka u Radničkoj ulici. Obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Među najboljim hrvatskim prosvjetarima i 8 učiteljica iz jaskanskog kraja. Do 20. listopada otvoren natječaj za gradske stipendije. Počeo novi ciklus korektivne gimnastike za osobe treće životne dobi. Naši sugovornici u današnjoj emisiji su Luka Cipurić sportski direktor i Sanjin Lucijanić trener – NK Jaske Vinogradara. Govorimo i o velikim sportskim uspjesima jaskanskih judaša, atletičara i boraca.

2.10.

Sve kreće od temelja pa tako i nastavak radova na obnovi dvorca Erdödy. DVD Cvetković dobio novo kombi vozilo. Sutra na Štrosu besplatno mjerenje šećera i tlaka. Uskoro starta nova faza programa ZAŽELI – o tome za Središnjicu govori ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Dunja Vlašić. Gosti su nam i ravnatelj Centra za kulturu Nikola Fabijanić koji najavljuje ovogodišji Jaska art festival te Jelena Škrabe – vodteljica Gradskog muzeja Jastrebarsko gdje se u petak otvara jedna zanimljiva izložba.


rujan 2022.

25.9.

Povodom završnice ovogodišnje berbe grožđa podsjećamo na nedavnu Diplomatsku berbu. S nedavne, konstituirajuće sjednice skupštine Udruženja obrtnika Jastrebarsko, donosimo opširan izvještaj. Zagrebačka županija uskoro objavljuje Javni poziv za naknadu šteta od tuče, a do 15. studenog prima zahtjeve za sufinanciranje sjetve. Iduće nedjelje u Krašiću predstavljanje zbornika u čast dr. Jurja Batelje. Najavljuje tamošnji župnik Ivan Vučak. Kreativne radionice u Centru za kulturu najavljuje Lea Đido Božak. U današnjoj Središnjici gostuje i novi prvak Hrvatske u hrvanju slobodnim stilom, Svetojanac Marko Budinšćak Ćubi. Kristijan Rubinić pobjednik Varaždinskog polumaratona.

18.9.

Održana još jedna uspješna Diplomatska berba u vinogradu obitelji Tomac. Počeli radovi na izgradnji velikog SPAR-ovog logističkog centra u Donjoj Zdenčini. Saša Krljan novi je predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika. Centar za kulturu Jastrebarsko upisuje polaznike u čitav niz zanimljivih aktivnosti i programa – o svemu više doznajemo od ravnatelja Nikole Fabijanića. Desinečki puhači zlatni na susretu u Đurđevcu – tim povodom u Središnjici gostuju maestro Miroslav Poljančić i Vedran Boričević. Obilježen Hrvatski olimpijski dan.

11.9.

U četvrtak u Jastrebarskom Diplomatska berba. Još samo do utorka otvoren natječaj za dodjelu javnih gradskih priznanja. I gradski čelnici popratili početak nove školske godine. Na novoizgrađenim biciklističkim stazama, u srijedu održana edukativna đačka biciklijada, Nakon 4 mandata Stipe Bučar odlazi s mjesta predsjednika Udruženja obrtnika. Tko će ga naslijediti? Jaskanska jantarna vina među najboljima u Hrvatskoj. Donosimo i priču iz Sjeverne Makedonije gdje su bili članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, te upoznajemo s Domagojem Puškarićem i njegovom planinarskom avanturom.

4.9.

S početkom nove školske godine sutra počinje i tradicionalna policijska akcija „Poštujte naše znakove”. Zagrebačka županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše za svojih 6 gradova i 16 općina, među kojima je i Klinča Selo. I službeno počela berba portugisca. O obnovi župne crkve sv. Nikole i kapele sv. Duha, koje su oštećene u potresu i za čiju je obnovu iz Fonda solidarnosti EU osigurano preko 15 milijuna kuna, govori jaskanski župnik Filip Marić, koji od sutra ponovno u našem programu uređuje i vodi emisiju ‘Božji prijatelji’, ali u izmijenjenoj dinamici.


kolovoz 2022.

28.8.

Prijedlozi za javna gradska priznanja primaju se do 13. rujna. U utorak i srijedu nove akcije prikupljanja krvi. O tome što Grad poduzima oko prometovanja ulicom Bana Jelačića govori predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić. Udruženje obrtnika organiziralo edukaciju o uvođenju eura. Etno udruga Sveta Jana obilježila svoj 20. a DVD Zdihovo 60. rođendan. Iduće nedjelje biciklijada Put bijele rode – od Donje Zdenčine do Donje Kupčine. U Cvetkoviću održan nogometni turnir sela.

21.8.

U utorak 16. kolovoza tradicionalno obilježena obljetnica prvog postrojavanja jaskanskih branitelja u Vrano Dolu. U tijeku su radovi na raščišćavanju prostora dvorca, a idućega tjedna počinju i radovi na sanaciji ceste u Bukovcu. Sutra eduakcija obrtnika o prelasku na euro. Danas proslava 20. obljetnice etno udruge Sveta Jana. DVD Klinča Sela provodi projekt Mali vatrogasac. Žumberački vikarijat organizira susret djece i mladih u Mrzlom Polju. Što o Jastrebarskom misle posjetitelji iz Gorskog kotara? Naši su sugovornici i jaskanski Kanađani Barbara i Josip Rudar te zavičajni pjesnik Josip Bakalas. Donosimo i aktualne sportske informacije.

14.8.

U utorak tradicionalno obilježavanje obljetnice prvog postrojavanja 61. samostalne bojne Zbora narodne garde u Vranov Dolu. Eko udrugama za projekte zaštite okoliša 370 tisuća županijskih kuna – trećina sredstava i projekata su s našeg područja. Od jeseni kreće univerzalna sportska škola Mali vitez. U jaskanskoj grkokatoličkoj župi proslavljen blagdan Preobraženja Gospodnjega i glavno godišnje proštenje – svečanu liturgiju predvodio vladika križevački Milan Stipić. O aktivnostima jaskanskih planinara za Središnjicu govori Zvonimir Plantaš. Donosimo i zanimljivu reportažu iz žumberačkih Jezernica s proslave Ilinja te razgovor s Davorom Bradvićem uoči teniskog turnira na Centrali.

7.8.

Iznimno važan datum novije hrvatske povijesti – 5. kolovoz – obilježen i u Jastrebarskom. Počele prijave za ovogodišnja javna gradska priznanja. Grad će financijski pomoći školovanje i osnovaca i srednjoškolaca i studenata. Obitelj Tomac plešivičkoj regiji donijela ekološki certifikat. U Centru za kulturu uskoro besplatni tečaj izrade goblena. O košnji trave na grobljima, javnoj rasvjeti i Turističkoj zajednici govorilo se na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća. Kuće za odmor hit su u Zagrebačkoj županiji koja i ove godine daje 700 kn za rodino gnijezdo. Objavljujemo reportaže s prvog susreta umirovljenika i izleta umirovljenika planinara. Jaskanski tenisači u doigravanju za 2. Hrvatsku ligu, tim povodom razgovaramo s Davorom Bradvićem. Nogometaši Jaske Vinogradara startali s pripremama.


srpanj 2022.

31.7.

Počeli su konkretni radovi na obnovi dvorca Erdödy, a zbog visokih troškova, gradski je Proračun doživio druge ovogodišnje izmjene i dopune. Rasprava na sjednici Gradskog vijeća bila je dugotrajna i burna, a u Središnjici donosimo što je tko rekao. Objavljujemo cjelovitu raspravu.

24.7.

Na štedljivo postupanje s vodom poziva gradska tvrtka Vode Jastrebarsko. Gradski Crveni križ poziva dobrovoljne darivatelje da od sutra do srijede daruju krv. Počeo otkup zemljišta za izgradnju prve faze buduće obilaznice oko Petrovine. Počeli i radovi na obnovi dvorca. Na jesen kreće i sanacija klizišta u Prilipju, koja će se također financirati europskim novcem. O neodržavanju zelenila na obilaznici i problemima u opskrbi vodom – govorilo se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Tradicionalno obilježen Dan Vladka Mačeka. Ovogodišnju Školu plivanja pohađalo 200 mališana. U Srednjoj školi sva mjesta popunjena u prvom upisnom roku. Obrtnici Jastrebarsko pobjednici Lige zaposlenika.

17.7.

Ovogodišnji gradski Proračun drugim rebalansom povećan za preko 58 milijuna kuna i sada iznosi rekordnih više od 178 milijuna kuna. Održana završna konferencija EU projekta Izgradnja prometnica u Gospodarskoj zoni Jalševac. Mladen Čop i obitelj Tomac dobitnici ovogodišnjih javnih županijskih priznanja. Danas zadnji dan za obilazak derutnog dvorca Erdödy – turistička vođena tura počinje u 18 h. Varaždinski branitelji na pješačkom pohodu od Vukovara do Pelješkog mosta zaustavili se i u Jastrebarskom. U sportskim minutama Središnjice gostuje košarkaš Hrvoje Majcunić.

10.7.

Jaska ima najljepši park u Hrvatskoj, a naš grad je i prijatelj poduzetnika. Vatrogasci Donjeg Izimja dobili novo terensko vozilo. U Petrovini uspješno održan Vatrogasni kup. Jaskanski Autoklub ponovno je u sastavu HAK-a. O tome i ostalim aktualnostima u Autoklubu Jastrebarsko govori tajnik Petar Španić. Desinečki KUD u nedjelju je bio na Đakovačkim vezovima, a predstavnici Udruženja obrtnika nedavno u Rijeci. Sastav Radničke i Mačekove osvojio jaskanski Turnir ulica. Marin Banković govori o prvih godinu dana nogometnog kluba Jaska Vinogradar.

3.7.

Potpisom ugovora za izvođenje radova stvoreni svi preduvjeti za početak obnove dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Jaskanski perivoj natječe se u izboru za najljepši park u Hrvatskoj. Na izvanrednoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Glazbenoj školi prikupljeno 40 doza – redovni gradski ciklus krajem srpnja u Centru za kulturu. Uspješno održana manifestacija Ljeto u Jaski, a naš je grad bio i domaćin prvog Croatian Agility opena – najdraže njuške i šape pokazale što mogu i znaju.


lipanj 2022.

26.6.

Rasprava s posljednje sjednice Gradskog vijeća na kojoj su većinom glasova osigurana sredstva za obnovu dvorca. Grad, naime, ulazi u novo veliko kreditno zaduženje, zbog čega su se na sjednici “lomila koplja”, jer se oporba protivila. Kako je riječ o temi od velikog interesa za lokalnu javnost, cijela emisija posvećena je toj temi.

19.6.

Pri kraju izgradnja nove prometnice u gosp. zoni (tonovi za vrijeme obilaska), najava odavanja počasti žrtvama Govića i Ljeta u Jaski, Oskari znanja stigli i u Jastrebarsko, za najbolje učenike Glazbene škole i članice Baletnog studija gradsko vodstvo upriličilo prijeme (tonovi), Planinarski dom Žitnica ide u rekonstrukciju (tonovi).

12.6.

Uspješno održani Dani vina, novi termin, lokacija i koncept (tonovi), obitelj Šoškić osvojila platinastu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, na Tijelovo procesija ulicama našeg grada, EU projekt Sa STEM-om raSTEMo obišao Hrvatsku, ljetna igraonica ove godine slavi svoj 20. jubilej, najavljujemo Školu saksofona.

5.6.

Prijava šteta od nevremena, Dani vina po prvi puta u jaskanskom perivoju (tonovi), rasprava o prvom rebalansu proračuna sa sjednice Gradskog vijeća (tonovi), darovanje zemljišta Zg. županiji za gradnju škole (tonovi), program Svetom duhu na čast, šetnja s Lavicama (tonovi), rukometni turnir u Pisarovini (tonovi).


svibanj 2022.

29.5.

Najava obilježavanja Dana državnosti, najava radionica u okviru Dana vina, područni ciklus akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana proslava 50. obljetnice jaskanskog Udruženja obrtnika (tonovi), Grozdeki prvi na županijskoj smotri učeničkih zadruga, HPD organizirao izlet za svoje umirovljenike (tonovi).

22.5.

Izložba o tradicionalnom obrtništvu, najava Festivala pjenušaca i jagoda i Dana vina (tonski zapisi), u Klinča Selima otvorena nova školska sportska dvorana (tonovi), u Svetoj Jani iduće subote tradicionalni glazbeni festival, uspješno održana humanitarna biciklijada (ton), razgovor s B. Crnilom povodom uspjeha STK Jaska.

15.5.

Za obnovu dvorca treba duplo više novca od predviđenog (tonovi s Gr. vijeća), Jastrebarsko se kandidiralo se za naslov Europskog grada sporta (tonovi), Krašić obilježio Dan općine (tonovi), jaskanski matičari obilježili 180. obljetnicu MH (tonovi), održan polumaraton (tonovi), sjećanje na V. Wintersteigera (tonovi).

8.5.

Vatrogasci obilježili blagdan svog zaštitnika Sv. Florijana (tonovi s prijema u Gradu), povodom osnivanja tvrtke Plešivičko vinogorje i njezinom značenju za lokalnu zajednicu razgovor sa Ž. Pavkovićem, šetnja Jaskanskim zelenim mirisnim krugom (tonovi), promocija knjige S. Agostini Aleja prvašića (tonovi).

1.5.

Praznik rada


travanj 2022.

24.4.

Udruženje obrtnika priprema proslavu svog 50.-tog rođendana, postavljeni spremnici za sakupljanje otpadnih jestivih ulja, u jaskanskoj Sr. školi od jeseni novo zanimanje, za KUD-ove koji su osvajali nagrade Grad priredio prijem (tonovi), izložba slika N. Novosela (tonovi), otvoren Posjetiteljski centar Sošice (tonovi).

17.4.

Uskrs

10.4.

Obilježen Svjetski dan zdravlja (tonovi), vatrogasni dom u Gucima oprema se europskim novcem, zahvaljujući kojem je obnovljeno i dječje igralište na Trgu Lj. Babića, sutra se otvara Posjetiteljski centar Sošice, na godišnjicu smrti N. Novosela otvorenje izložbe njegovih slika, tonski zapisi s izleta Jaskanaca na jug Hrvatske.

3.4.

Spajanje vodoisporučitelja stavljeno na čekanje, raspisan natječaj za radove na jaskanskom dvorcu, održana godišnja skupština VZGJ, predstavljena knjiga I. Fabijanića Domagovačke riječi (tonovi), razgovor s D. Vlašić ravnateljicom GD CK, Susret žena poduzetnica (tonovi), N. Markulin postala državna kadetska prvakinja u judu.


ožujak 2022.

27.3.

Najava izvanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, Grad podnio ustavnu tužbu zbog reorganizacije vodoopskrbe, potvrđen status Grada za uspješno poslovanje, DVD Jastrebarsko bogatije za novo vozilo (tonovi), N. Fabijanić dobitnik Porina, Mladi jaskanski pjesnik T. Fresl predstavio svoju prvu zbirku pjesama (tonovi).

20.3.

Izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća o “spornoj” reorganizaciji vodoopskrbe zbog koje Grad podnosi ustavnu tužbu (tonovi), obnova jaskanskog dvorca počinje krajem ljeta, mali Ukrajinci počeli pohađati osnovnu školu (razgovor s ravnateljicom S. Serić), obilježena 20.-ta obljetnica smrti kardinala F. Kuharića (tonovi).

13.3.

Donacije za raseljene Ukrajince prikuplja i jaskanski Crveni križ (razgovor s ravnateljicom D. Vlašić), Grad dobio još jedno priznaje iz područja energetske učinkovitosti (tonovi), u organizaciji jaskanskog SDP-a održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena (tonovi), otvorena izložba Neustrašive žene (tonovi).

6.3.

Prve obitelji iz Ukrajine stigle u Jasku, o migrantskoj krizi govorio ministar D. Božinović prilikom boravka na obilježavanju Dana Civilne zaštite (ton), o. M. Jeftimov o izbjegličkoj krizi (ton), proglašenje najzaslužnijih sportaša za prošlu godinu (tonovi), najava izložbe o neustrašivim ženama (voditeljica GM J. Škrabe).


veljača 2022.

27.2.

Pismo vladike križevačkog M. Stipića povodom ratnih stradanja u Ukrajini, prijem gradonačelnika Z. Novosela za vatrogasce koji su gasili veliki požar u središtu grada (tonovi), projekt Sa STEMom raSTEMo počeo s radionicama po Hrvatskoj (N. Ribarić i M. Baltorinić), srednjoškolci obilježili Dan ružičastih majica (tonovi).

20.2.

Povodom početka samotestiranja učenika razgovori s ravnateljicama škola S. Sertić i S. Stipanović, sugovornica je i voditeljica TZ P. Masnec, povodom nominiranja za Porin govori glazbenik N. Fabijanić, održana skupština HPD (tonovi), N. Markulin pozvana u hrvatsku judo i rukometnu reprezentaciju.

13.2.

Grad Jastrebarsko najavljuje pravnu bitku zbog Vladine uredbe o upravljanju lokalnim vodovodima (tonovi), projekt Sa STEM-om raSTEMo kreće na turneju po hrvatskim školama, proslavljeno Stepinčevo i predstavljena knjiga dr. J. Batelje, u Krašiću promocija knjige M. Kuke o Jazovki (tonovi), tonski zapisi sa sajma Plac Mljac.

6.2.

Veliki požar u središtu grada, objavljen gradski proračun u malom,

kiparica M. Stoponja najavljuje svoju izložbu u Noći muzeja, razgovori s ravnateljicom Glazbene škole I. Barač i uspješnim mladim informatičarom A. Šajatovićem koji je boravio u Americi, blagdan Svijećnice uveličao križevački vladika M. Stipić (ton).


siječanj 2022.

30.1.

Rezultati akcije dobrovoljnog darivanja krvi, razgovor s gradonačelnikom Z. Novoselom oko Uredbe o okrupnjivanju vodovodnih tvrtki, analiza rezultata popisa stanovništva po jaskanskim naseljima, Krašić se priprema za proslavu Stepinčeva (vlč. I. Vučak), najava Svijećnice u grk. župi (o. M. Jeftimov).

23.1.

Nastava na daljinu i u školi u Pisarovini, digitalizacija Gradske uprave, prvu ovogodišnju akciju darivanja krvi najavljuje ravn. GDCK D. Vlašić, o testiranju i cijepljenju u DZ govori nova voditeljica M. Mesic, Noć muzeja najavljuje voditeljica Gradskog muzeja J. Škrabe, o aktivnostima CZK govori ravnatelj N. Fabijanić.

16.1.

Negativni demografski trend i u Jaski (rezultati popisa stanovništva), povećane naknade za novorođenčad, pitanja i odgovori s aktualnog sata sjednice GV (tonovi), okrupnjavanje distributera vode, razgovor s uspješnim jaskanskim kvizašima braćom Pozderac iz Črnilovca, najava planinarske škole (tonovi).

9.1.

Posljednji je dan ovogodišnjeg Adventa (tonovi), župna statistika, o nemogućnosti obavljanja PCR testiranja u Jaski (tonovi), gradonačelnik Z. Novosel uručio ključeve 6 vatrogasnih vozila (tonovi), u CZK počinju vježbe za državnu maturu, u sportskim minutama gostuju: D. Šlat, M. Pavlaković, V. Novosel i M. Smolčić.


 

Back to top button