192/193 infoVijesti

Pojačane aktivnosti policije za ‘martinjski’ vikend

Tijekom nadolazećeg ‘martinjskog’ vikenda, policijski službenici PP Jastrebarsko pojačano će nadzirati promet, a posebice represivno djelovati prema vozačima koji će upravljati vozilima pod utjecajem alkohola s obzirom da je za proslave Martinja redovito prisutan povećan broj alkoholiziranih vozača u prometu.

Stoga policija podsjeća vozače na pozitivno i poželjno ponašanje u prometu, što podrazumijeva da nakon konzumacije alkohola ne sjedaju za volan, odnosno da to prepuste onima koji nisu pili ili da koriste alternativne načine prijevoza. Cilj ovakvih akcija je smanjenje broja prometnih nesreća, posebice onih s težim posljedicama i povećanje ukupne razine sigurnosti cestovnog prometa.

Iz policije skreću pozornost na podatke kako se tijekom prvih 10 mjeseci ove godine na jaskanskom postajnom području dogodilo ukupno 127 prometnih nesreća, od kojih su u 25 vozači bili pod utjecajem alkohola. U tih 25 prometnih nesreća, 1 osoba je smrtno stradala, 4 osobe zadobilo teške tjelesne ozlijede, a 9 je osoba lakše ozljeđeno.

Dodajmo kako vozilom ne smije upravljati, niti početi upravljati osoba koja u organizmu ima alkohola iznad 0,5 promila što se ipak ne odnosi na mlade i profesionalne vozače za koje i dalje vrijedi odredba o 0,0 promila. Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola iznose do 15.000 kuna, a ako se radi i o prometnoj nesreći kazna se uvećava te slijede negativni bodovi i zaštitne mjere zabrane upravljanja određenom kategorijom vozila do 24 mjeseca.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close