Jaska i okolicaVijesti

Pokrenuta peticija ‘Protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom’

Nakon što je prije dva tjedna Radio Jaska upoznao javnost o javnom predstavljanju Studije o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom, a koja je održana prošlog četvrtka i na kojoj su prisutni građani jednoglasno poručili: “Ne želimo da se truju stanovnici Jastrebarskog”, danas je pokrenuta i peticija ‘Protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom’.

Podsjetimo, tvrtka Remondis Medison iz Draganića, koja je u njemačkom vlasništvu, po bolnicama sakuplja infektivni otpad te ga dovozi u Jastrebarsko, na lokaciju druge tvrtke u gospodarskoj zoni, gdje ima takozvani mobilni uređaj u kojem opasni otpad sterilizira, ili laički rečeno prokuhava, te tako obrađeni otpad, izvozi u spalionicu u Austriju. Taj posao, u našem se gradu odvija unatrag nekoliko godina, nakon što je zbog velikog negodovanja u Draganiću i zabrane gospodarenja opasnim otpadom (zbog zastarjele tehnologije!) tvrtka Remondis Medison morala potražiti novu lokaciju za svoj ‘opasni’ posao i pronašla ga u Jastrebarskom, gdje je do sada dobivala privremene dozvole na 6 mjeseci, pa je svakih pola godine svoje mobilno postrojenje selila s jedne na drugu adresu, u ulici Većeslava Holjevca.

Sada želi osigurati stalnu lokaciju za prihvat, skladištenje i obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada, pa je prije izdavanja potrebne dozvole, pokrenuta i provedba procjene utjecaja na okoliš.

U medicinski se otpad ubraja infektivni, zarazni otpad, koji sadržava patogene mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti kod ljudi i životinja, zatim kulture i pribor iz laboratorija, oprema i materijal koji je bio u dodiru s krvlju i ostalim izlučevinama pacijenata, korišteni oštri predmeti, općenito oštri medicinski pribor, igle, skalpeli i slično. To je i kemijski otpad s toksičnim kemikalijama, citostatici, stari rentgenski filmovi, boce za infuziju, amalgamski otpad iz stomatologije, otpadne pelene za djecu i odrasle, rukavice, gaze….itd, itd.

Pisali smo i u eteru javnost izvijestili i o količini otpada koji bi se u našem gradu obrađivao – a ta alarmantna brojka iznosi čak 9,6 tona dnevno, odnosno 3 tisuće i 504 tone godišnje.

O cijeloj ovoj temi, odnosno ‘ekološkoj aferi’ u našem gradu, Radio Jaska je bio prvi i do dana današnjeg ostao jedini medij koji izvještava javnost, a koja se sada, 15 dana prije kraja javnog uvida u Studiju odlučila na pokretanje potpisivanja peticije.

Peticija se može online potpisati OVDJE, a već u prvom danu, do trenutka objave ovog teksta, sakupljeno je više od 170 potpisa, a uz neke od njih priloženi su i komentari građana koje citiramo u cijelosti:

– Zato jer je tzv. “Studija” predočena građanima na javni uvid krajnje površna i manjkava! Zato jer idiotska “Studija” nije potkrijepljena podacima koji su rezultat nezavisnih ili inspekcijskih mjerenja, odnosno uzrokovanja emisije plinova u Remondis Ekologiji u Jastrebarskom… …Zato jer nikad nije obavljen inspekcijski nadzor u Jaski nad starim autoklavom koji se seljakao poslijednjih godina s jedne lokacije na drugu.. …Zato jer nije vidljiva nikakva korist koju bi grad Jastrebarsko imao od novizgrađenog pogona za obradu. Idiotska studija sadrži smiješnu i neozbiljnu Swot analizu… … zato jer je famozni Elaborat koji predhodi “Studiji” prepun kontradikcija.. Zato jer je beskrupulozni brlog Remondisa iznjedrio nekoliko tvrtki sumnjivog poslovnog morala… itd…itd…

– Ne želim opasni otpad samo 300 metara od svoje kuće.

– Potpisujem jer mi je život još uvijek mio.

– Potpisujem jer želim i da moja djeca žive u Jaski.

– Volim Jasku!

– Želim čist i siguran grad.

– Dosta je, ne želimo više boleština i karcinoma u Jaski. Dobre pare je neko povukal da se to radi u Jaski.

– Potpisujem jer ne želim da se ni u kojem slučaju zagadi naš grad, naša zemlja gdje želim da zdrava odrastaju naša djeca.

 

Peticija se online može potpisati OVDJE, a i najveći dio nedjeljne Središnjice bit će posvećen upravo ‘ekološkoj aferi’ u Jastrebarskom.

Javni uvid u Studiju, organiziran je u gradskim prostorijama, u ulici dr. Franje Tuđmana 47, na prvom katu, do 24. kolovoza, do kada je moguće uputiti i sve primjedbe.

Osim peticije, građani su pokrenuli i facebook stranicu NE opasnom medicinskom otpadu u Jastrebarskom.

 

Sličan sadržaj

Back to top button