Jaska i okolicaVijesti

Politika kumovala i neizgradnji nove škole u Jaski

Županijski čelnici posjetili su gradilište jaskanske osnovne škole gdje se gradi parkiralište

Da politika upravlja svime potvrđuju i dva projekta na području našega grada čija izgradnja ovisi isključivo o Zagrebačkoj županiji koja je, kad je župan Stjepan Kožić bio u koaliciji sa SDP-om obećala i izgradnju obilaznice oko Volavja i Petrovine i izgradnju nove osnovne škole u Jastrebarskom, no, kad je župan promijenio koalicijskog partnera i počeo suradnju s HDZ-om, ta dva za našu sredinu kapitalna projekta, nestala su iz županijskih programa.

Idejni projekt za obilaznicu koji je još prije 8 godina izradio Grad Jastrebarsko zagubio se negdje na relaciji Županija – Županijska uprava za ceste, a građevinskoj dozvoli za novu školu, koja se trebala graditi na prostoru sajmišta, u svibnju ove godine, istekla je valjanost.

Foto: na sajmištu u kolovozu 2016. g.

O svemu tome govorilo se za prošlotjednog boravka župana i njegovih suradnika u Volavju, kao i na gradilištu jaskanske osnovne škole gdje se gradi parkiralište…

 

Rekla je to za nedavnog županovog boravka na gradilištu parkirališta, ravnateljica osnovne škole Sanja Sertić te zahvalila županu, odnosno Zagrebačkoj županiji za financiranje te kao i ostalih školskih investicija na području našeg grada.

Gradnju parkirališta Županija financira s preko 2,1 milijun kuna, a na njemu će biti 60-tak mjesta za osobne automobile i pet parkirnih mjesta za autobuse, a biti će sagrađena i 18 metara duga nadstrešnica. Završetak radova očekuje se sredinom idućega mjeseca.

Osnovna škola Ljubo Babić među deset je najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj pa se već više od 10 godina govori o potrebi izgradnje još jedne škole u našem gradu, a za nju je, kako rekosmo, već bila izdana i građevinska dozvola. Govorio je o tome za boravka u Jaski i župan Stjepan Kožić koji je za njezinu ne izgradnju okrivio politiziranje gradske vlasti, no, nije decidirano rekao kada ćemo dobiti novu školu?!

 

Umjesto “PR-a”, potrebniji je dijalog.

 

Situacija je takva da je građevinskoj dozvoli za novu školu istekla valjanost.

 

Projekt za novu školu će se, dakle, mijenjati.

 

A kada će to biti?

 

Možda nova škola neće ni trebati…

Ne samo da od škole neće biti ništa ni danas ni sutra, nego tko zna kada, jer kao što župan reče, treba izraditi novi projekt, treba čekati EU novac, treba osigurati dio novca u županijskom proračunu… puno toga treba, a iz svega dosad viđenoga, treba i isti politički predznak gradskoj i županijskoj vlasti. No, uskoro će izbori i za župana i gradonačelnika, pa tko zna tko će odlučivati o novoj školi u Jaski. Samo, ako se u međuvremenu broj učenika ne smanji toliko da nove škole neće ni trebati. Naime, kad je priča o potrebi gradnje nove škole počela, jaskanska je osmoljetka imala 1.300 đaka, a ove godine ta je brojka pala na 800. To je smanjenje broja učenika od gotovo 40%. U prvi razred krenulo je, naime, samo 60-tak đaka.

No, vratimo se županovom boravku u našoj sredini nakon kojega su iz grada Jastrebarskog poručili, kako bi župan Stjepan Kožić trebao snositi odgovornost jer je izgradnja škole u Jaski bila spremna, dva puta već bila uvrštena u proračun županije, a župan je namjerno dopustio da građevinska dozvola istekne.

Županija je odustala od starog projekta navodno zbog toga što bi se nastava u školi odvijala u dvije smjene pa se sada razmišlja o izmjeni projekta kako bi nova škola bila jednosmjenska. Šteta je samo što su se toga sjetili tek sada kad su već potrošili pola milijuna kuna za glavni projekt nove škole i građevinsku dozvolu. – priopćeno je iz Grada, a gradonačelnik Zvonimir Novosel nakon županovog boravka u Jastrebarskom još je poručio: “Kada su djeca u pitanju, politika se ne bi smjela miješati. No, bojim se da to u županovom slučaju nije. I sam je politiku više puta spomenuo. Ovakva nebriga župana, našu djecu čini nažalost drugačijom od ostalih. I nažalost zakinutom za ono što im pripada. Mislim da nije potrebno ponavljati što smo sve poduzeli kako bi Jaska dobila novu osnovnu školu. Ne samo ja kao gradonačelnik, već i Mihael Zmajlović, Nadica Žužak…. i mnogi drugi.

Od idejnog rješenja nove zgrade škole, osiguranja zemljište, pa zatim i usklađenja prostorno planske dokumentaciju. Nebrojeno puta smo od župana tražili da se osiguraju sredstva u Proračunu Županije. Nova škola dva puta je uvrštena u Proračun i oba puta, iz neznanih razloga, ispala. Pisali smo Županu dopise, zamolbe, amandmane, no, sve je to bilo, nažalost, uzalud. Ostaje pitanje, zašto? Zar ne bi sva djeca trebala biti jednaka?”– pita se Novosel te nastavlja:

“Također, upozoravali smo Župana da valjanost građevinske dozvole ističe 5. svibnja ove godine, a sada je potvrdio da je dopustio da istekne. S obzirom da je Županija osnivač i investitor škole, te kao takva i odgovorna za upravljanje tim projektom odgovornost za to morao bi snositi Župan. Također, kad smo već kod politike, dovoljno govori činjenica da Župan u obilazak parkirališta nije pozvao svoju zamjenicu, našu Jaskanku Nadicu Žužak, a čija je inicijativa između ostalog to i bila?”

Foto
Radio JaskaZagrebačka županija

Povezane vijesti

Back to top button