Jaska i okolicaVijesti

U Svetoj Jani povodom blagdana Svih svetih obnovili stari običaj izrade vijenaca

Još jednu radionicu u svrhu očuvanja običaja i tradicije organizirala je i održala Etno udruga Sveta Jana.

Naime, članice udruge, u suradnji s Udrugom pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, u Etno kutku u Dragi Svetojanskoj proteklog su vikenda obnovile stari običaj izrade vijenaca povodom blagdana Svih svetih.

Vijenac koji je bio okruglog oblika ili u obliku suze izrađivao se od vrbove ili lijeskove grane te se ukrašavo starim sortama cvijeća iz domaćih vrtova. Takve su vijence nekad izrađivale žene večer uoči Dana Svih Svetih, djeca su im pomagala, a muškarci su ih ranom zorom nosili na grobove pokojnika.

Vijence nalik nekadašnjima vješto su uspjele izraditi i članice Etno udruge te Udruge pjavača izvornih pjesama Sveta Jana, a njima je ovom prilikom ukrašenom nekoliko grobova na svetojanskom području. Položeni su tako na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu, zatim na spomenik svetojanskom svećeniku, koji je aktivno pomagao u sakupljanju eksponata za etno zbirku Josipu Sinjeriju, kod centralnog križa na groblju, a jedan je vijenac postavljen i kod spomenika obitelji Martinković koja je donirala zemljište za izgradnju škole i stana 1902. godine u Gorici Svetojanskoj, a na tom je grobnom mjestu pokopan i ravnatelj svetojanske škole iz 70-tih godina prošlog stoljeća Frane Peškura.

Fotografije: Facebook/Sveta Jana Live

Komentari:

POGLEDAJTE I OVO  'Stonoga Goga' sutra u Domu kulture
IZVOR
Facebook / Sveta Jana Live

Ako ste propustili:

Close