Jaska i okolicaVijesti

Preminuo Božidar Baloban – “tata Radio Jaske”

U 75. godini života jučer je preminuo naš sugrađanin Božidar Baloban, jedan od utemeljitelja Radio Jaske, čiji je bio glavni tehničar i kojega su tada, a bilo je to prije više od 50 godina, svi u u gradu zvali “tata Radio Jaske”.

 

Božidar Baloban biti će pokopan sutra u 13 sati na gradskom groblju Jastrebarsko.

Uredništvo Radio Jaske izražava iskrenu sućut obitelji.

Godine 1970. Božo kao obrtnik u RTV servisu

 

U nastavku donosimo In memoriam iz perspektive našeg novinara Zdenka Vukovića Cene.

Kad nas napusti osoba s kojom se skoro svakodnevno viđamo, razgovaramo i prisjećamo nekadašnjih vremena iz našega grada Jastrebarsko, tada nam je uvijek teško. Upravo je gospodin Božidar Baloban koji je preminuo u 75. godini života bio jedna od tih osoba. Rođen je 22. rujna 1946. u Oroslavju, a preminuo je 28. veljače 2021. u Jastrebarskom.

Nakon doseljenja njegovih roditelja u Jastrebarsko, Božidar osnovno školovanje završava u Jastrebarskom. Daljnje školovanje nastavlja u Industrijskoj školi „Ruđer Bošković“ u Zagrebu i stječe zvanje RTV mehaničar. U potkrovlju obiteljske kuće u Cvjetnom naselju, gdje obitelj Baloban živi, 1967. počinje emitirati preko radio odašiljača kojeg je osobno složio. Koristio je isključivo znanje koje je stekao tijekom školovanja u „Ruđer Boškoviću“. Tehnika mu je jednostavno bila u genima i bio je već u to vrijeme čovjek ispred svojeg vremena. Svoj urođeni talent za tehniku i ljubav je nesebično davao prema svom poslu.

Dvije su godine mladi Jaskanci preko tog odašiljača emitirali pjesme za svoj gušt. Nakon toga Božo dolazi na ideju da pronađe jednog dobrog spikera i spikericu. Samo dvije godine kasnije, točnije 1969. godine, eksperimentalnim programom službeno počinje emitiranje radio postaje Radio Jastrebarsko.

31.3.1969, Božo prima priznanje na zabavnoj manifestaciji

 

Tada je program u eter išao iz kule dvorca Erdödy, a od 1971. nakon ukidanja Akademskog kluba Jastrebarsko (nakon Hrvatskog proljeća), amateri i prvi pokretači lokalne radio stanice preseljeni su upravo u prostorije ugašenog Akademskog kluba.

70-tih godina Božo prima priznanje

 

Zahvaljujući Božidaru Balobanu i njegovom odašiljaču od tih godina naš sadašnji grad Jastrebarsko ima radio stanicu. Povodom toga s pravom možemo reći da je Božo „otac radio stanice“ u Jastrebarskom. Tada je upravo bilo presudno nabaviti i pravi odašiljač, a tu je također najveća Božina zasluga. Nakon toga lokalna radio stanica u Jastrebarskom dobiva novi prostor u Narodnom sveučilištu. Samo godinu dana kasnije Božo odlazi s radio stanice jer je imao svoj obrt i RTV servis po kojem ga mnoge Jaskanke i Jaskanci također pamte. Mnogi ga se rado sjećaju dok je kao RTV mehaničar radio u servisu „Cetineo“ u Jastrebarskom.

Božo je iznad svega bio Jaskanac jer je volio svoju obitelj, Jasku, njezine žitelje, cijeli Jaskanski kraj i nadasve svoju dragu ulicu kojom se ponosio. Gotovo uvijek je bio prisutan na mnogim događanjima našega grada te se veselio svakom dobrom djelu.

Iz arhive: SERIJAL 50 GODINA RADIO JASKE | Gost: Božidar Baloban

Back to top button