Jaska i okolicaVijesti

Preminuo dekan Jastrebarskog dekanata preč. Stjepan Rožanković

Nakon teške bolesti jutros je u 55. godini života u KBC sestre milosrdnice preminuo župnik Župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom i dekan Jastrebarskog dekanata – preč. Stjepan Rožanković.

Preč. Rožanković rođen je 11. rujna 1965. godine u Gornjoj Bučici od oca Branka i majke Marije r. Rožanković. Nakon završene osnovne škole u Bučici i Interdijecezanske srednje škole za spremanje svećenika u Zagrebu upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu po završetku kojeg je zaređen za đakona 21. srpnja 1989. godine, a za svećenika 23. lipnja 1991. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Svoju svećeničku službu započinje kao župni vikar u Župi sv. Vida u Brdovcu od 1. rujna 1991. do 12. kolovoza 1995. godine. Potom je imenovan upraviteljem Župe Presvetog Trojstva u Barilovićkom Cerovcu gdje vrši službu od rujna 1995. do 25. kolovoza 2001. godine. U tom vremenu povjerena mu je potpuna pastoralna skrb za pripadnike filijale Krnjak Katoličke misije za prognanike iz BiH u Tušiloviću od rujna 2000. do 25. kolovoza 2001. godine.

Te iste godine 26. kolovoza imenovan je upraviteljem Župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom koju je vršio sve do 3. veljače 2020. godine kada je zbog zdravstvenih razloga spriječen vršiti svoju župničku službu.

Bio je upraviteljem Župe sv. Jurja mč. u Plešivici u dva navrata: od rujna 2007. do 22. kolovoza 2009. godine te od 26. kolovoza 2012. do 21. kolovoza 2019. godine.

U službu dekana Jastrebarskog dekanata biran je tri puta: od 1. studenoga 2004. do veljače 2010., od 1. ožujka 2010. do 14. studenoga 2015. i treći put od 15. studenoga 2015. godine.

Preč. Rožanković bio je i član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Na čelu Jastrebarskog dekanata vlč. Rožanković je bio gotovo dva desetljeća, a posljednje vrijeme bio je smješten u Svećenićkom domu u Zagrebu.

 

Župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko objavila je:

Dragi župljani, Božji prijatelji, braćo i sestre!

Teško je išta suvislo i pametno reći, nakon ovakvog odlaska našeg dragog Štefa, župnika, i Dexa, kako smo ga od milja zvali svećenici iz dekanata.

Ipak, u zahvalnosti Bogu i našem Štefu na svemu što sam imao uživati u godinu i pol zajedničkog života s njime, dopustite da Vam otmem koju minutu od Vaše molitve za dušu našeg Štefa.

Jučer sam gostovao u emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju gdje smo tumačili liturgijska čitanja za nadolazeću 5. korizmenu nedjelju. U evanđelju imamo sliku pravog prijateljstva koje nam je uprizoreno u odnosu Isusa i Lazara kojeg je Isus uskrisio.

U svojoj slobodi, usudio sam se usporediti to prijateljstvo s prijateljstvom s našim dragim Štefom. Naime, zbog korona virusa nisam ga mogao posjećivati, a budući da nije smio imati ni mobitel uza se, svaki kontakt s njim je bio gotovo nemoguć.

Upravo u Isusovom i Lazarovom prijateljstvu vidimo da pravom prijateljstvu ništa ne može nauditi. Niti fizička udaljenost, ni odgađanje susreta pa ni sama smrt!

Hvala ti dragi Dex! Moli za nas! A kao tvoja draga jaskanska župna zajednica, molit ćemo za tebe!

U raj poveli te anđeli: na dolasku tvojem primili te mučenici i odveli te u sveti grad Jeruzalem. Zbor anđeoski te primio, i ti s Lazarom nekoć ubogim pokoj vječni imao.

Iz arhive © Radio Jaska

Slična tema:

Back to top button