Jaska i okolicaVijesti

Preminuo pater Bruno Miro Trusić, negdašnji prior samostana u Jastrebarskom

(Dubrovnik, 10.6.1946. – Wettingen-Mehrerau, 18.9.2019.)

U cistercitskoj opatiji Wettingen-Mehrerau kod Bregenza (Vorarlberg, Austrija) preminuo je u srijedu, 18. rujna 2019. u 74. godini života,  nakon duge i teške bolesti hrvatski cistercit Bruno Miro Trusić, negdašnji prior samostana u Jastrebarskom (1982.-2008.) i župnik u Generalskom Stolu (2008-2010).

Pater Bruno

 

Pater Bruno Miro rođen je kao Branimir Trusić 10. lipnja 1946. u Dubrovniku. Prigodom jednog putovanja u Poljsku upoznao je i zavolio cistercitski red. Studij teologije započeo je u cistercitskoj opatiji Heiligenkreuz kod Beča i kod franjevaca u Hallu (Tirol). U cistercitski novicijat ušao je u opatiji Rein kod Graza. U opatiju Mehrerau došao je 1974. i u njoj 31. kolovoza 1975. položio redovničke zavjete. Po rukama biskupa Bruna Wechnera zaređen je za svećenika 9. rujna 1979. u Dornbirnu (Vorarlberg).

Pater Bruno oduvijek je želio u svojoj domovini Hrvatskoj obnoviti cistercitski red koji je u hrvatskim krajevima uspješno djelovao od 1205. do sredine 16. stoljeća u brojnim opatijama (Topusko, Senjska Draga, Kutjevo, Petrovaradin, Dolac u Zagrebu itd). Uspio je 1982. od franjevačke provincije unajmiti samostan u Jastrebarskom. Velikom marljivošću pater Bruno počeo je obnavljati zapušteni samostan, tada zauzet brojnim civilnim stanarima. On je za njih pronalazio bolje stambeno rješenje od samostanskog koje su im zlurado i planski dodijelile komunističke vlasti. Brižno je čuvao drage marijanske hodočasničke tradicije, a samostansku crkvu s kapelom Gospe Škapularske prilagodio novom bogoslužju i monaškoj korskoj molitvi. Nedjeljama i blagdanima imao je crkvu punu vjernika koji su cijenili njegovo oduševljeno pjevanje i nadahnute propovijedi.

Pater Bruno (u sredini) okružen svojim vjernim suradnicima u jaskanskom samostanu

 

Pater Bruno vješto je riječima i pisanjem promicao monaški cistercitski život pa su se mnogi mladići javili za ulazak u novicijat u samostanu Mehrerau, ali malo njih je ustrajalo. Za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995, kad je obližnji grad Karlovac bio pod stalnom opsadom, a ratna linija opasno se približila jaskanskom kraju, velikodušno je bio na raspolaganju brojnim prognanicima, u samostanu organizirao sklonište i neumorno pribavljao humanitarnu pomoć iz inozemstva, prije svega hranu i lijekove.

Vrstan glazbenik, skladatelj i pjevač, član glasovitog ansambla Collegium pro musica sacra, pater Bruno je bio omiljen u jaskanskom kraju, u kojem je stekao brojne prijatelje. Skladao je pjesme posvećene Majci Božjoj Karmelskoj. Dosljedan geslu “Moli i radi”, svojom nenametljivošću i dobrohotnošću kao samostanski prior širio je na svakom koraku glazbenu, književnu i likovnu kulturu pa je jaskanskom samostanu 2005. dodijeljena Nagrada Grada Jastrebarskog.

Pater Bruno (za klavijaturama) okružen svojim vjernim suradnicima u jaskanskom samostanu

 

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i zbog dijabetesa je gotovo potpuno oslijepio. Po odluci opata Anselma pater Bruno vratio se 2011. u opatiju Mehrerau. Nije više mogao sudjelovati u samostanskom životu, ali je na nedjeljnim misama redovito odzvanjao njegov moćni baritonski glas. Uvijek bi se razveselio telefonskim pozivima svojih hrvatskih i jaskanskih prijatelja.

Opat Vincenz Wohlvend i zajednica opatije Wettingen-Mehrerau zahvaljuju svim prijateljima patera Brune, a posebno sestrama iz cistercitskog samostana u Švicarskoj, koje su velikodušno podupirale njegovo djelovanje. Pokojnog brata preporučaju u molitve.

Misa zadušnica i pokop patera Brune Trusića održat će se na samostanskom groblju opatije Mehrerau u ponedjeljak, 23. rujna 2019, u 10 sati.

Zainteresirane osobe koje žele putovati na sprovod patera Brune, neka se najkasnije do 20 sati u subotu, 21. rujna, jave velečasnom Ivanu Binguli na broj mobitela 098 16 63 364. Ukoliko se javi dostatan broj putnika, postoji mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza.

FOTO
Matica hrvatska Jastrebarsko
IZVOR
Matica hrvatska Jastrebarsko
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close