Jaska i okolica

Preminuo prečasni Josip Gjuran

Prečasni Josip Gjuran, negdašnji poznati i omiljeni svetojanski župnik, koji je preminuo u nedjelju (u 94. godini života i 68. godini svećeništva) u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, sutra (srijeda) će biti pokopan na zagrebačkom Mirogoju. Njegovo će tijelo biti izloženo u mirogojskoj crkvi Krista Kralja, gdje će sutra (srijeda) u 10,30 sati biti služena i sprovodna sveta misa, a potom i ukop u 11,40 sati u obiteljski grob.

Preč. Josip Gjuran, svećenik Župe sv. Ane u Svetoj Jani, bio je 50.-tih i 60.-tih godina prošlog stoljeća, u vrijeme komunističkog režima, kad crkvi nije bilo ni malo lako. Zbog svog predanog rada, jasnoće i nepotkupljivosti, navukao je bijes i mržnju ondašnje Komunističke partije, bilo mu je zabranjeno kretanje izvan župe, a pokušalo ga se i fizički likvidirati:

 

batelja 1

Rekao nam je to prošloga ljeta u Gorici Svetojanskoj prečasni Gjuran, za promocije knjige, koju je o njegovom životu, pod nazivom “Život za Boga, crkvu i hrvatski narod“ napisao monsinjor Juraj Batelja:

 

Vrijeme Gjuranove župničke službe u Svetoj Jani, obilježeno je i intenzivnim druženjem sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, koji je tada provodio svoje uzničke dane u Krašiću:

 

gjuran 2

Godine 1954. prečasni Gjuran provodi neko vrijeme i u zatvoru, da bi 1955. bio imenovan privremenim upraviteljem Župe Sveti Duh u Noršić Selu. Od 1957. do 1968. ponovno postaje župnikom u Svetoj Jani, a 1969. odlazi u Kanadu, gdje je imenovan župnikom Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. I o kanadskim danima prečasnog Josipa Gjurana, za naš radio, govori monsinjor Juraj Batelja:

Sličan sadržaj

 

Josip Gjuran, u Kanadi ostaje do 1998. godine, kada je umirovljen. Njegov odlazak, tamošnjim hrvatskim vjernicima, teško je pao, rekla nam je gospođa Valentina Krčmar:

 

baba iz toronta

Prečasni Gjuran, bio je ambasador Hrvatske u Kanadi i uvijek žestoko branio interese svoje domovine, o kojoj je, lani, za svog posljednjeg boravka u Svetoj Jani, govorio sa zabrinutošću:

 

 

Govoreći o vjeri, kako u komunističkom, tako i današnjem demokratksom društvu, prečasni Gjuran nam je, rekao:

 

 

A, voljeti bismo svi trebali, prije svega, svoju zemlju! Evo što je prečasni Gjuran, o tome, rekao lani u Svetoj Jani:

„Ja sam prošao puno svijeta, ali ovako lijepu zemlju kao što je Hrvatska, ovako bogatu zemlju kao što je Hrvatska, nisam vidio nigdje. I nemojte misliti da će ova zemlja ostati pusta i prazna ako ne bude Hrvata, ako Hrvati izumru, doći će neki drugi navrat na nos i popuniti praznu Hrvatsku, veliku, bogatu, plodnu i krasnu. Ne pjevamo uzalud Lijepa naša” – poručio je lani prečasni Josip Gjuran, iz Svete Jane, u kojoj je posebno tužno odjeknula vijest o smrti njihovog negdašnjeg župnika.

naslovna

 

Foto: hkv.hr

iPhone App Android App

Sličan sadržaj

Back to top button