Jaska i okolicaVijesti

Preminuo Zlatko Rendulić, legenda zrakoplovstva i rođeni Jaskanac

Umro je Zlatko Rendulić, posljednji pilot Jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva, koji je rođen u Jastrebarskom 1920. godine.

Sudjelovao je u Travanjskom ratu 1941. između Kraljevine Jugoslavije i nacističke Njemačke, a nakon okupacije živio i radio u Zagrebu do 1943. kada odlazi u partizane. Obučavao se u Italiji i u Sovjetskom Savezu i poslije rata radio u jugoslavenskom zrakoplovstvu.

Tijekom karijere, Rendulić je letio na 47 tipova aviona, predavao na vojnim školama, bio član Međunarodne zrakoplovne akademije i nositelj brojnih ratnih i mirnodopskih odlikovanja. U intervjuu koji je dao prije nekoliko godina je tvrdio da mu u karijeri nije smetala ni obiteljska vezi s Alojzijem Stepincem. “Moja baka je krsna kuma svim Stepincima, a Alojziju Stepincu bila je direktna kuma. Iskreno, dugo za to nisam ni znao, ali radi toga nisam imao nikakvih problema. Nisam krio da sam Hrvat po nacionalnosti, a znalo se i da su moji preci bili među deset onih koji su vodili Rakovičku bunu, služili kod bana Jelačića”, rekao je Rendulić svojedobno za Večernji list.

Intervju za RTS

Foto
snimka zaslona
Back to top button