Jaska i okolicaVijesti

Prije točno 30 godina na Plešivici je održan tajni sastanak na kojem je HDZ dobio ime

Danas se navršava točno 30 godina od tajnog plešivičkog sastanka na kojem je 14 hrvatskih intelektualaca, mahom proljećara, postavilo temelje političkog pokreta za stvaranje hrvatske države.

Dogodilo se to 19. siječnja 1989. godine na tajnom sastanku u Stošincu, malom vikend naselju na Plešivici u klijeti Ante Ledića, tadašnjega v. d. direktora zagrebačkog poduzeća Zrinjevac.

Na tajni sastanak koji je počeo u 14 sati i potrajao sve do ponoći, došli su pored ostalih, Franjo Tuđman, Marko i Vladimir Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Hrvoje Šošić i Marko Turić. Sastanci u klijeti Ante Ledića, događali su se kontinuirano od 1975. do 1989. godine, a na tom povijesnom sastanku od prije 30 godina, trebalo je izabrati uže vodstvo koje bi imalo legitimitet i koje bi artikuliralo interese hrvatskog naroda u tom povijesnom trenutku, jer se sve više uočavao porast velikosrpske politike u bivšoj državi.

Franjo Tuđman, Marko Veselica, Vlado Jurčević i Drago Stipac; foto: Ante Ledić privatni album

Za predsjednika inicijativnog odbora izabran je Franjo Tuđman a oporbena inicijativa dobila je ime: Hrvatska demokratska zajednica. Plešivički sastanak ostat će zapisan u povijesti hrvatskoga naroda kao važan događaj koji je iznjedrio ne samo pokret za stvaranje hrvatske države nego i šest političkih stranaka. Franjo Tuđman osnovao je HDZ, Drago Stipac HSS, Marko Veselica HDS, Hrvoje Šošić HS, Dražen Budiša HSLS, a Ante Ledić HD.

Povodom 30. obljetnice plešivičkog sastanka, danas se u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu prikazuje dokumentarni film pod nazivom PLEŠIVICA OD IMENA DO SAMOSTALNOSTI u organizaciji Poticajnog odbora živućih sudionika tog povijesnog događaja.

Slična tema:

Back to top button